25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:36

Νέα αύξηση επιτοκίων αποφασίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Εβδομήντα πέντε ή 50 μονάδες βάσης; Το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ θα ανέλθει στο 2,75% ή στο 2,50%; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει σήμερα και η απόφασή της αναμένεται να είναι περισσότερο πολιτική παρά τεχνικής φύσης, όπως συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα  είναι μια  ισορροπία μεταξύ “Γερακιών” και “Περιστεριών”, που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, όπως και τη μείωση του χαρτοφυλακίου  των ομολόγων.

Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι σήμερα τα επιτόκια θα αυξηθούν μόνο κατά 50 μονάδες. Αν και για την Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ δεν έχει φτάσει ακόμη στην «κορυφή» του λόφου των αυξήσεων.

«Στο άμεσο μέλλον, οι καλύτεροι οικονομολόγοι μου, εξακολουθούν να βλέπουν τον κίνδυνο «ανόδου» του πληθωρισμού», ανέφερε η Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, τα επιτόκια «αποτελούν και θα παραμείνουν το κύριο εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για δύο συνεχόμενες φορές (μετά από άνοδο 50 μονάδων βάσης), ξεκινώντας από το μηδέν (και από τα αρνητικά επιτόκια -0,50%, έφτασε σήμερα  στο 1,50%.

Η πορεία του πληθωρισμού

Η συνεδρίαση για την νέα αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο όπου η καμπύλη πληθωρισμού φαίνεται να συγκρατείται στη ζώνη του ευρώ στο 10%, έναντι 10,6% τον προηγούμενο μήνα, χάρη στη χαλάρωση του ενεργειακού κόστους.

Τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα καταλήξουν σε νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη έως το 2025.Οι νέες προβλέψεις αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, κάτι που συμπίπτει με τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης.

Αλλά αυτή η ύφεση θα μπορούσε να αποδειχθεί ήπια, εν μέρει χάρη στα τεράστια μέτρα βοήθειας που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ πάνω από το 2% το 2023 και το 2024, λόγω της κάλυψης των μισθών μετά την απώλεια αγοραστικής δύναμης που συνδέεται με την ενεργειακή κρίση και της δημόσιας στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», προβλέπει ο Ερίκ Ντορ, Διευθυντής Οικονομικών Σπουδών στην Σχολή επιχειρήσεων IESEG.

Ο διευθυντής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό τόνισε πάντως ότι στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ «θα πρέπει να ολοκληρώσουμε το πρώτο εξάμηνο της ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής μετά από αρκετά χρόνια εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων».

Το σενάριο πάντως μιας νέας μεγάλης αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης δεν έχει, ωστόσο, αποκλειστεί από ορισμένα «γεράκια» στο Συμβούλιο των Διοικητών. Διότι η άνοδος του πληθωρισμού παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο του 2% που στοχεύει η ΕΚΤ.

Τα «περιστέρια» φοβούνται ότι μια νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, θα πυροδοτήσει μια πολύ βαθιά ύφεση σε σύγκριση με αυτή που απαιτείται για να μειωθούν οι τιμές. Ζητούν να επιβραδυνθεί ο ρυθμός, αν και ουδείς φαίνεται να αμφισβητεί ότι η νομισματική σύσφιξη πρέπει να συνεχιστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!