Η «επαναλειτουργία» της Κίνας πρόκειται να οδηγήσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στο υψηλό ρεκόρ των 101,7 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) φέτος, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,9 εκατομμύρια bpd από το 2022, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η νέα εκτίμησε για το 2023 είναι κατά 200.000 bpd υψηλότερη από αυτή του περασμένου Δεκεμβρίου που έκανε λόγο για αύξηση 1,7 εκατομμύρια bpd.
Σχεδόν το ήμισυ της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου φέτος θα προέλθει από την Κίνα μετά την άρση των περιορισμών της Covid από το Πεκίνο, ανέφερε ο ΙΕΑ στην Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου (OMR).
Περιορισμός προσφοράς
Ταυτόχρονα, ο ρυθμός αύξησης της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου το 2023 αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1 εκατομμύριο bpd, μετά την ανάπτυξη 4,7 εκατομμυρίων bpd από τον ΟΠΕΚ+ του περασμένου έτους.
«Μια συνολική άνοδος εκτός ΟΠΕΚ+ κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα θα μετριαστεί από μια πτώση του ΟΠΕΚ+ κατά 870 kb/ημέρα λόγω των αναμενόμενων μειώσεων στη Ρωσία», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.
«Φέτος αναμένεται να δούμε τη ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται κατά 1,9 mb/d για να φτάσει τα 101,7 mb/d, το υψηλότερο από ποτέ, ασκώντας πιέσεις στις ισορροπίες καθώς η ρωσική προσφορά επιβραδύνεται υπό τον πλήρη αντίκτυπο των κυρώσεων. Η Κίνα θα οδηγήσει σχεδόν το ήμισυ αυτής της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης, ακόμη και καθώς η μορφή και η ταχύτητα της επαναλειτουργίας της παραμένουν αβέβαιες», ανέφερε η IEA.
Οι δύο μπαλαντέρ
Η Ρωσία και η Κίνα θα είναι τα δύο μπαλαντέρ στην αγορά φέτος, πρόσθεσε.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά μόλις 200.000 bpd τον Δεκέμβριο παρά το εμπάργκο της ΕΕ και το ανώτατο όριο τιμών της G7. Ωστόσο, οι εκπτώσεις ρεκόρ στις ρωσικές τιμές μείωσαν τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα – το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021, εκτιμά ο οργανισμός.