8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 4:22

Ο χρυσός στοχεύει και πάλι τα υψηλά όλων των εποχών

Ο χρυσός σπάει όλα τα ρεκόρ. Το κίτρινο μέταλλο οδεύει προς τα ιστορικά υψηλά της στις 7 Μαρτίου 2022, όταν η ουγγιά άγγιξε τα 2.075 δολάρια λόγω μέχρι την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Εκτός από το ιστορικό αυτό υψηλό, η ουγγιά του χρυσού κυμάνθηκε επίσης γύρω από τα 2.070 δολάρια τον Αύγουστο του 2020 μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο χρυσός βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο των επενδυτών, αφενός γιατί οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι χαμηλότερες και αφετέρου γιατί οι οικονομικοί φόβοι αυξάνονται. Ειδικά στην Ευρωζώνη, όπου  η γερμανική οικονομία από «ατμομηχανή» φαίνεται να γίνεται όλο και πιο «προβληματικό παιδί».

Την Παρασκευή, ο χρυσός συσσώρευσε μια εβδομαδιαία αύξηση κατά 3,3%, φθάνοντας τα 2.067 δολάρια. Οι ελπίδες για πρόωρες μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκαλούν πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και άνοδο του χρυσού.

Ο αναλυτής της XTB, Γενς Κλατ προβλέπει μάλιστα πιθανές ισχυρές αυξήσεις τιμών στην τιμή του χρυσού τους επόμενους μήνες. Συνέκρινε τις ιστορικές φάσεις της μείωσης των επιτοκίων και το πόσο ανέβηκε ο χρυσός τότε και βλέπει ακόμη και την πιθανότητα ο χρυσός να σκαρφαλώσει στα 6.000 δολάρια. «Όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων, τόσο λιγότερο ελκυστικά είναι τα ομόλογα για τους επενδυτές και τόσο πιο ελκυστικός γίνεται ο άτοκος χρυσός», τονίζει ο Κλατ.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε από τα 1.938 δολάρια από τις 13 Νοεμβρίου,ενώ το ίδιο διάστημα η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχώρησε  από το 4,62% ​​στο 4,31%. Στις 23 Οκτωβρίου η απόδοση ήταν ακόμη και 5,00%. «Αυτή είναι μια τεράστια πτώση σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρέχει καλή υποστήριξη για τον χρυσό και τις χρηματιστηριακές αγορές», τονίζει.

Επιτόκια και χρυσός

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι οικονομολόγοι της Commerzbank σημειώνουν επίσης ότι οι τιμές του χρυσού αυξάνονται σε υψηλό 7 μηνών λόγω των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων. «Η αύξηση των τιμών του χρυσού προκλήθηκε από μια αξιοσημείωτη αύξηση των προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων, αφού ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν την πιθανότητα μείωσης», εξηγούν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τη Fed Fund Futures, οι αγορές αναμένουν τώρα μια αρχική μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μέχρι τον Μάιο και  κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι τα μέσα του 2024. «Πιστεύουμε ότι η αγορά είναι πολύ βιαστική εδώ. Οι οικονομολόγοι μας δεν αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024. Επομένως, βλέπουμε πτωτική πιθανότητα για την τιμή του χρυσού τους επόμενους μήνες. Εκτιμώντας ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκιά της συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης, αρκετά σημαντικά, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η τιμή του χρυσού θα μπορέσει στη συνέχεια να αυξηθεί ξανά και να ανέλθει σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών στα  2.100 δολάρια USD ανά ουγγιά», αναφέρει η Commerzbank.

Το ευρώ, υπό πίεση

Η «fintech» Ebury δημοσίευσε μια έκθεση την Παρασκευή στην οποία επισημαίνει ότι η προσαρμογή των προσδοκιών σχετικά με μια επερχόμενη μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω πτώση του ευρώ και διόρθωση του νομίσματος βραχυπρόθεσμα, καθώς διαπραγματεύεται στα 1,08 δολάρια.

Οι εμπειρογνώμονες της Ebury έχουν δηλώσει ότι με τον πληθωρισμό σε «σαφή πτωτική πορεία» και την οικονομία της ευρωζώνης στο χείλος της ύφεσης, οι αγορές είναι όλο και πιο σίγουρες για μια πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την άνοιξη. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διάγνωση, οι αγορές προεξοφλούν ήδη μια πρώτη πτώση 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Απριλίου και συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του προσεχούς Οκτωβρίου – κάτι που θα φέρει τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ περίπου στο  3%.

Το ισπανικό τμήμα της Deutsche Bank παρουσίασε τις προοπτικές της αγοράς του για το 2024, εκτιμώντας ότι λόγω της προοπτικής μείωσης των επιτοκίων τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη Fed, «αυτό που αναμένεται είναι ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ να παραμείνουν σταθερές στα τρέχοντα επίπεδα ( 1,05-1,1 δολάρια). «Ένα ισχυρό δολάριο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να επηρεάσει τις πρώτες ύλες, τα εμπορικά ισοζύγια και τις αναδυόμενες αγορές, επομένως «η σταθεροποίησή του είναι καλά νέα», αναφέρει σε έκθεσή του το ισπανικό τμήμα της Deutsche Bank. Υποστηρίζει επίσης ότι ο χρυσός εξακολουθεί να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, ειδικά λόγω των προβλέψεων για μειώσεις των επιτοκίων της Fed, και αξιολογεί θετικά την παρουσία του κίτρινου μετάλλου στα χαρτοφυλάκια ως στοιχείο διαφοροποίησης εάν το «μακροοικονομικό σενάριο», επιδεινωθεί.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!