27.6 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 13:31

Αύξηση στον δείκτη επιχειρηματικότητας προχωρημένου σταδίου

Ο δείκτης επιχειρηματικότητας προχωρημένου σταδίου έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την πρώτη χρονιά της πανδημίας ενώ για τις επιχειρήσεις αρχικού σταδίου ο δείκτης έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από την πτώση λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 6ης Εθνικής Έκθεσης Αναφοράς για την Επιχειρηματικότητα στην Κύπρο 2021/2022.

Παράλληλα, αυξημένο είναι το ποσοστό του πληθυσμού που πιστεύει ότι έχει τις ικανότητες που απαιτούνται για επιχειρηματική δραστηριότητα και ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή που ζει.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι για έκτη συνεχή χρονιά η Κύπρος συμμετείχε στην Εθνική Έκθεση αναφοράς για την επιχειρηματικότητα (Global Entrepreneurship Monitor – GEM) και ότι η συμμετοχή της χώρας μας στο GEM είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συγκρίσιμα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, τοποθετώντας την  στον παγκόσμιο χάρτη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Το GEM αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες έρευνες για την επιχειρηματικότητα, που διεξάγεται σε παγκόσμια κλίμακα τα τελευταία 23 χρόνια, καταγράφοντας τους δείκτες επιχειρηματικότητας για πάνω από 70 οικονομίες και 200 χιλιάδες συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν των 120 ατόμων, επιχειρηματίες, στελέχη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι οργανισμών, ακαδημαϊκοί, μέλη της φοιτητικής κοινότητας και άλλοι.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, και ακολούθησε χαιρετισμός από  τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Αναπληρωτή Καθηγητή Πάνο Μαρκόπουλο, καθώς και από τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής,  Φίλιππο Χατζηζαχαρία. Η Δρ Αριάνα Πολυβίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Με βάση τις απαντήσεις περισσότερων από 2.000 ερωτηθέντων, φαίνεται πως οι απόψεις των Κυπρίων σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα έχουν βελτιωθεί.

Συγκεκριμένα, εμφανίζεται αυξημένο το ποσοστό του πληθυσμού που πιστεύει ότι έχει τις ικανότητες που απαιτούνται για επιχειρηματική δραστηριότητα (64%) και ότι υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή που ζει (50%). Επιπρόσθετα, οι Κύπριοι εμφανίζονται όλο και πιο εξοικειωμένοι με την επιχειρηματική δραστηριότητα: το 72% όσων ρωτήθηκαν δήλωσε ότι γνωρίζει κάποιον επιχειρηματία.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου είναι ικανό να αναλάβει επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει αποκτήσει οικειότητα με τη ιδέα της επιχειρηματικότητας μέσω του δικτύου του. Παρόλα αυτά το 50% του πληθυσμού δηλώνει ότι έχει «φόβο αποτυχίας» που εν μέρη οφείλεται στην ελλιπή καλλιέργεια της επιχειρηματικής κουλτούρας και της κουλτούρας ανάληψης ρίσκου.

Ο δείκτης επιχειρηματικότητας προχωρημένου σταδίου έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την πρώτη χρονιά της πανδημίας, ενώ για τις επιχειρήσεις αρχικού σταδίου (<42 μηνών) ο δείκτης έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από την πτώση λόγω της πανδημίας.

Στον αντίποδα, η κλιματική αλλαγή, η αυξανόμενη κοινωνική και οικονομική ανισότητα, οι νέες τεχνολογίες, οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας και οι γεωπολιτικές αλλαγές προσθέτουν συνεχώς νέες προκλήσεις για τις κυπριακές επιχειρήσεις.

Προκύπτει, λοιπόν, η ανάγκη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητά το κυπριακό επιχειρηματικό οικοσύστημα, καθώς και ευελιξία και ταχύτητα στην υλοποίηση των κατάλληλων αλλαγών, που μπορούν να εγγυηθούν προσαρμοστικότητα στις σημερινές αλλά και σε μελλοντικές προκλήσεις, αναφέρεται.

Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ενισχύοντας το επιχειρηματικό οικοσύστημα της χώρας» με συντονιστή τον Δρ Μαρκόπουλο. Το πάνελ αποτελούσαν η Δρ Μαριάννα Προκόπη Δημητριάδη (Co-founder of Theramir Ltd, Promed Bioscience Ltd, RSL Revolutionary Labs Ltd), η Δρ Χριστιάνα Παπούτσα (Ερευνήτρια Α – Κέντρο Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ), ο κ. Χρίστος Φωτιάδης (διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, ΥΕΕΒ), ο κ. Μιχάλης Σταυρίδης, Συνέταιρος Φορολογικών και Νομικών Υπηρεσιών, PwC Kύπρου, και ο κ. Φρίξος Λάρκου (Founder of Crowdbase).

Κατά τη συζήτηση αναπτύχθηκαν ποικίλα θέματα όπως οι προκλήσεις για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο,  η οικονομική υποστήριξη των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο αλλά και η επιχειρηματική εκπαίδευση.

Η έρευνα που χορηγείται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού  και την PwC Κύπρου, διατίθενται σε μαγνητοσκοπημένη μορφή στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου.

Τα αποτελέσματα της αναφοράς στον πιο κάτω σύνδεσμο: https://c4e.org.cy/reports/2023/GEM_Report_2021_2022.pdf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αισιόδοξος ο Κεραυνός για λιμάνι Λάρνακας και Βασιλικό – Βέβαιος ότι θα υπάρξει διέξοδος στις καθυστερήσεις

Την βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξει διέξοδος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για το έργο στο λιμάνι-μαρίνα της Λάρνακας και το τερματικό στο Βασιλικό, εξέφρασε...

Διαχειρίσιμη η φωτιά στον Άγιο Αθανάσιο – Κίνδυνος αναζωπύρωσης

Διαχειρίσιμη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε πλησίον κατοικημένης περιοχής πάρα την περιοχή Αγίου Αθανασίου (Σφαλαγγιώτισσα) στην επαρχία Λεμεσού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής...

Δείκτης Ask Wire Q1 2024: Σταθεροποιούνται οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων

Η Ask Wire, η εταιρεία που βασίζεται στην τεχνολογία, για να παρακολουθεί συναλλαγές, ζητούμενες τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, δημοσίευσε...

Σε συνεδρία ΔΣ ΟΑΥ την επόμενη Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας για καινοτόμα φάρμακα

Σε επαφές με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός με στόχο την επίλυση του...

Νόμιμος ο διορισμός Λουκίας Χριστοδούλου ως Προέδρου της ΕΠΑ για δεύτερη θητεία

Νόμιμο ενέκρινε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον διορισμό της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για δεύτερη θητεία. Συγκεκριμένα, όπως...

Μείωση αφίξεων μεταναστών – Ανάκληση καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας από 29 Σύρους

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα είναι οι αφίξεις μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!