15.3 C
Nicosia
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 | 7:32

Απροσδόκητη απόφαση στην Τουρκία: Μειώνει τα επιτόκια – Σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα μετά την απροσδόκητη απόφαση της κεντρική τράπεζας την Πέμπτη να μειώσει το βασικό επιτόκιο.

Η κίνηση αφενός διακινδυνεύει με περαιτέρω αστάθεια το νόμισμα της Τουρκίας εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, αφετέρου αντανακλά τη «μακρά σκιά» που έριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής μείωσε κατά 100 μονάδες βάσης το επιτόκιο μίας εβδομάδας, στο 18%. Να σημειωθεί ότι από τους 23 οικονομολόγους του Bloomberg, όλοι εκτός από έναν προέβλεπαν ότι το επιτόκιο πολιτικής θα διατηρηθεί στο 19%.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανέβηκε απροσδόκητα στο 19,25% τον περασμένο μήνα, ωθώντας την πραγματική απόδοση τκάτω από το μηδέν για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο.

Αλλά ο διοικητής της τράπεζας Σαχάπ Καβτσιόγλου νωρίτερα τον Σεπτέμβριο άλλαξε την πολιτική εστίαση της τράπεζας στον βασικό πληθωρισμό, ο οποίος εξαλείφει τα ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες, γι αυτό και απέσυρε τη δέσμευση να διατηρήσει το επιτόκιο πάνω από τον πληθωρισμό και την νομισματική πολιτική αυστηρή.

Η τράπεζα τόνισε επίσης τη σημασία της εξάλειψης των επιπτώσεων των σοκ της προσφοράς στις αυξήσεις των τιμών και των «εξελίξεων του βασικού πληθωρισμού».

Αυτή η αλλαγή πολιτικής μπορεί να προήλθε από το αίτημα του Ερντογάν για χαμηλότερα επιτόκια. Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε φθηνότερο κόστος δανεισμού και χαμηλότερο πληθωρισμό από αυτόν τον μήνα, και η μη εκπλήρωση αυτού θα μπορούσε να στοιχίσει τη θέση του στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο Καβτσιόγλου είναι ο τέταρτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας από το 2019, με τον Ερντογάν  να απολύει τους τρεις προκατόχους του.

Ο Ερντογάν, του οποίου το κυβερνών κόμμα AK βασίζει εδώ και δεκαετίες την εκλογική του επιτυχία στα ταχεία επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, κηρύσσει το ανορθόδοξο δόγμα ότι τα υψηλότερα επιτόκια υποκινούν τις τιμές αντί να τις περιορίζουν. Όταν η οικονομία βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η υποστήριξη προς τον Ερντογάν και το κόμμα του έπεσε.

Η μείωση κατά 100 μονάδες βάσης στο βασικό επιτόκιο κινδυνεύει να φέρει περαιτέρω αναταραχή στη λίρα, η οποία έχει ήδη αποδυναμωθεί πάνω από 16% έναντι του δολαρίου από τότε που ανέλαβε ο διοικητής στις 20 Μαρτίου.

Ως εκ τούτου η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 1,1%, φτάνοντας νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στις 8,7525 λίρες ανά δολάριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!