Τι και εάν η πανδημία συνέχισε τη φονική της επέλαση με τις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον. Τι και εάν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ύψη που είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του 1990 αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να δώσουν σήμα για πιο περιοριστική πολιτική. Τι και εάν οι γεωπολιτικές αναταραχές χτύπησαν κόκκινο; Οι επενδυτές κόντρα σε κινδύνους και προειδοποιήσεις επέλεξαν και φέτος το ρίσκο.
Έτσι κερδισμένοι σε μία χρονιά έντονης αβεβαιότητας δεν βγήκαν τα ασφαλή καταφύγια των ομολόγων και του χρυσού, αλλά οι μετοχές των ανεπτυγμένων οικονομιών και τα κρυπτονομίσματα με «βασιλιά» το Bitcoin.
Τα 70 ρεκόρ της Wall Street
Ένα ράλι διαρκείας επικράτησε στη Wall Street, δείχνοντας τον δρόμο και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, που ακολούθησαν με ελαφρώς πιο αργούς ρυθμούς, εξασφαλίζοντας όμως στην πλειονότητά τους μεγάλα κέρδη. Ο δείκτης S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός της αμερικανικής αγοράς, έσπασε όλα τα κοντέρ, καταρρίπτοντας 70 φορές μέσα στη χρονιά το ρεκόρ του. Συνολικά από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί περισσότερο από 27%.
Ο ιστορικός δείκτης Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street ενισχύθηκε λίγο πάνω από 18%. ενώ ο Nasdaq στον οποίο έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι μετοχές τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας εμφανίζει φέτος κέρδη 22,5%.
Γάλλος πρωταθλητής στην Ευρώπη
Στη Γηραιά Ήπειρο πιο γρήγορα από όλους «έτρεξαν» οι γαλλικές μετοχές, με τον CAC 40 να ολοκληρώνει τη χρονιά με θεαματικά κέρδη της τάξης του 30%. Συνολικά ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει το 2021 με κέρδη 22,5%. Κέρδη της τάξης του 23% έχει εξασφαλίσει και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Πιο ήπια είνα η άνοδος για τον γερμανικό Dax (+15,7%) και τον βρετανικό FTSE 100 (+14%).
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να ακολουθήσει την «κούρσα» των ευρωπαϊκών μετοχών με τους ίδιους ρυθμούς. Παρόλα αυτά ο τελικός απολογισμός είναι αρκετά θετικός, με κέρδη 10% και τον Γενικό Δείκτη να πλησιάζει τις 895 μονάδες. Οι ελληνικές μετοχές ξεπέρασαν τις ισπανικές που ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν τη χρονιά με κέρδη 7,5%.
Στα ύψη τα εμπορεύματα
Αν οι επιδόσεις των μετοχών εξέπληξαν, ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι εκείνες των εμπορευμάτων. Ο δείκτης CRB Commodities έχει ενισχυθεί 40% από τις αρχές του έτους. Ο επιμέρους δείκτης της ενέργειας αυξήθηκε 56,4% το 2021. Το φυσικό αέριο διεθνώς είδε την τιμή του να ενισχύεται 51,6%. Ωστόσο στην Ευρώπη έφτασε να αυξηθεί έως και 600% και τελικά κλείνει τη χρονιά με άνοδο 400%. Το πετρέλαιο θέρμανσης επιδόθηκε επίσης σε ράλι με άνοδο 59,5%, ενώ το πετρέλαιο κίνησης ακολούθησε με αύξηση 58,8%. Τα συμβόλαια brent και αμερικανικού αργού ετοιμάζονται να κλείσουν το 2021 με κέρδη της τάξης του 53% και 57% αντίστοιχα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2009.
Ράλι και για τα βιομηχανικά μέταλλα. με τον δείκτη τους να ενισχύεται 30,3% από τις αρχές του έτους. Ο κασσίτερος ήταν ο βασιλιάς των μετάλλων με άλμα 93,4% από τις αρχές του έτους. Η τιμή του αλουμινίου αυξήθηκε 42,2% , του ψευδαργύρου κατά 30%, του χαλκού κατά 25,5% και του νικελίου κατά 23,8%. Αυξημένος κατά 17,2% και ο μόλυβδος.
Τρελή κούρσα για τα κρυπτονομίσματα
Το 2021 άρχισε με εκρηκτική άνοδο του Bitcoin. Από την 1η Ιανουαρίου έως τα μέσα Απριλίου το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα στον πλανήτη είδε την τιμή του να ενισχύεται περισσότερο από 120% και να προσεγγίζει τα 65.000 δολάρια. Το ράλι αυτό πυροδότησε η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε από μεγάλες επιχεριήσεις μεταξύ των οποίων η Tesla και η Mastercard, όπως επίσης και η αυξανόμενη αποδοχή του από τράπεζες της Wall Street. Η Άνοιξη όμως έφερε εντονότατες πιέσεις και βουτιά του κρυπτονομίσματος κατά 35%. Η αιμορραγία σταμάτησε λίγους μήνες αργότερα και και τον Νοέμβριο ήρθε μία νέα δυναμική κούρσα, που εκτίναξε την τιμή στα 69.000 δολάρια- όχι όμως για πολύ. Τελικά το Bitcoin κλείνει τη χρονιά κοντά στα 42.500 δολάρια με κέρδη περίπου 62%.
Την παράσταση φέτος έκλεψε πάντως ένα άλλο κρυπτονόμισμα, το οποίο μάλιστα είχε δημιουργηθεί ως «αστείο». Ο λόγος για το Dogecoin, που χάρη και στα διαρκή τιτιβίσματα στήριξης του Έλον Μασκ απογειώθηκε 12.000%(!) από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο. Ακολούθησε μία πτώση 80% τους επόμενους μήνες και τελικά αποχαιρετά τη χρονιά με κέρδη της τάξης του 2,900%.