22.9 C
Nicosia
Τρίτη 21 Μάιος 2024 | 0:27

Η κρίση στο Ισραήλ μπορεί να επηρεάσει τις κρουαζιέρες στην περιοχή μας

Την ώρα που η βιομηχανία του τουρισμού κρουαζιέρας παρουσιάζει εκπληκτικές προοπτικές ανά το παγκόσμιο, η κρίση που ξέσπασε στο γειτονικό Ισραήλ δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Τουρισμού, Κώστας Κωνσταντίνου.

Ο κ. Κωνσταντίνου χαιρέτησε, το πρωί της Τετάρτης, στη Λεμεσό, το συνέδριο που διοργάνωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού με τίτλο«Navigate through the cruise industry» και το οποίο απευθυνόταν σε τουριστικούς πράκτορες, ξεναγούς και άλλους εμπλεκομένους στην βιομηχανία της κρουαζιέρας.

Στην ομιλία του, ο ΓΔ του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), η βιομηχανία του τουρισμού κρουαζιέρας αποτελεί παγκοσμίως αναδυόμενο τομέα και παρουσιάζει εκπληκτικές προοπτικές ανάπτυξης.

«Η αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο συμβάλλει ουσιαστικά στην τοπική οικονομία, μέσω των τουριστικών δαπανών και της ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων», είπε και σημείωσε πως «το τουριστικό ρεύμα ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τη διακίνηση και φιλοξενία επιβατών από όλο τον κόσμο, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ασία και Αυστραλία».

Πρόσθεσε ότι, καθώς τα δρομολόγια των εταιρειών κρουαζιέρων εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες και συμβάλλουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, «ο τουρισμός κρουαζιέρας εξελίσσεται σε σημαντικότατη μορφή τουρισμού για την κυπριακή οικονομία και καθοριστικό παράγοντα ευημερίας και ανάπτυξης της χώρας».

Δυστυχώς, υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνου, οι πολύ πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας δημιουργούν νέα δεδομένα, ενώ διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο, όπως και οι υπόλοιποι φορείς, τα παρακολουθούν με «ιδιαίτερη προσοχή».

«Η κατάσταση αυτή, ειδικότερα εάν η κρίση δεν τερματιστεί σύντομα, ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τον τομέα του τουρισμού κρουαζιέρας, σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε και σημείωσε πως εναπόκειται σε όλους τους εμπλεκομένους, να συμβάλουν στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της κατάστασης και ελαχιστοποίηση των όποιων επιπτώσεων από τον πόλεμο στο Ισραήλ.

«Επαφίεται επίσης σε όλους μας να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου, το υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και τις μοναδικές εμπειρίες», συνέχισε και τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των επισκεπτών από τη συνολική εμπειρία τους στο νησί μας.

Το ενδεχόμενο επηρεασμού της βιομηχανίας κρουαζιέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από μια συνεχιζόμενη κατάσταση πολέμου στο Ισραήλ, διαβλέπει και η Γενική Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου, της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας  (CLIA) Μαρία Δεληγιάννη, η οποία χαιρέτησε διαδικτυακά το συνέδριο.

Η κ. Δεληγιάννη, αφού τόνισε ότι η Διεθνής Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας αντιπροσωπεύει το 95% της βιομηχανίας με 53 εταιρείες κρουαζιέρας και 293 κρουαζιερόπλοια, ανέφερε πως οι δημοφιλέστεροι προορισμοί είναι η Καραϊβική και η Μεσόγειος, με την Ανατολική Μεσόγειο να βρίσκεται στην 6η θέση των προτιμήσεων.

Σημείωσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ευάλωτη σε γεωπολιτικές εντάσεις και αυτό θεωρείται το αδύναμο σημείο της, ωστόσο τόνισε πως η περιοχή είναι μοναδική, καθώς σε κοντινές αποστάσεις, προσφέρει στους επισκέπτες εμπειρίες από χώρες με διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες.

«Με θλίψη βλέπουμε τώρα αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ και το οποίο μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη δημοτικότητα της περιοχής», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στις προοπτικές, η κ.Δεληγιάννη είπε πως, μετά την πανδημία, η βιομηχανία της κρουαζιέρας έγινε πιο δημοφιλής από ποτέ και σήμερα είναι ο γρηγορότερα αναπτυσσόμενος τομέας του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, συνέχισε, το 2019 ταξίδεψαν 30 εκατομμύρια άνθρωποι με κρουαζιερόπλοια, φέτος ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 6-7%, ενώ το 2025 αναμένεται ότι οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων θα φτάσουν τα 40 εκατομμύρια.

Επιπρόσθετα, σημείωσε το γεγονός ότι, ενώ παλαιότερα η κρουαζιέρα αποτελούσε επιλογή κυρίως για συνταξιούχους και ηλικιωμένους, πλέον τα κρουαζιερόπλοια προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες, επιλογές και εμπειρίες, με τον μέσο όρο ηλικίας των ταξιδιωτών να κυμαίνεται στα 46,5 έτη.

Για τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, μίλησαν αντίστοιχα, ο Εμπορικός Διευθυντής της DP World Limassol, Λάζαρος Χαραλάμπους και ο Γενικός Διευθυντής της Kition Ocean Port, Πάρης Δημητρίου.

Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας «η οποία αναδεικνύεται σε σημαντικό πυλώνα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου», είναι τεράστιες.

Το 2022, πρόσθεσε, έφτασαν στο λιμάνι Λεμεσού 207,000 επιβάτες, το 2023 ανήλθαν στις 300,000, ενώ για το 2024 αναμένονται 350,000 επισκέπτες, επισημαίνοντας ότι ένα ποσοστό που πλησιάζει το 20%, θα επισκεφθεί ξανά τη χώρα όπου είχαν την πιο όμορφη εμπειρία στην κρουαζιέρα τους, για διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας.

Ως μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της DP World, θεωρούνται οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, «αφού οι τουρίστες δεν έρχονται μόνο για την Κύπρο αλλά για την όλη εμπειρία της ανατολικής Μεσογείου».

«Το Ισραήλ και η Αίγυπτος είναι σημαντικές χώρες για την περιοχή και τώρα βρίσκονται κάτω από μεγάλες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τον τουρισμό κρουαζιέρας. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις, αν δεν επανέλθουμε στην κανονικότητα», συμπλήρωσε.

Ο αντίκτυπος από έναν μακροχρόνιο πόλεμο στο γειτονικό Ισραήλ, αναμένεται να είναι πιο εμφανής το 2025, αφού όπως είπε ο κ. Χαραλάμπους, ο προγραμματισμός των δρομολογίων των κρουαζιερόπλοιων γίνεται τουλάχιστον δυο χρόνια νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο Πάρης Δημητρίου, μίλησε για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του λιμανιού, την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης της Λάρνακας και υπογράμμισε ότι «η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών και καινοτόμων ιδεών είναι από τους κυριότερους στόχους μας ως διαχειριστής του λιμανιού της Λάρνακας».

Μπορεί ο  τουρισμός κρουαζιέρας να ξεκινά και να τελειώνει στα λιμάνια, ωστόσο αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η εμπειρία του επισκέπτη στο διάστημα αυτό, συνέχισε και σημείωσε ότι «είναι αυτό που πρέπει να εξερευνήσουμε μαζί, με την συνένωση δυνάμεων, ώστε να στηρίξουμε τη βιομηχανία και να λειτουργούμε προληπτικά στις προκλήσεις».

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο ΓΔ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας της CLIA και λειτουργοί του Υφυπουργείου Τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση Χριστοδουλίδη με Πρέσβη Κίνας για τη διαφορά ΕΤΥΦΑ-CPP

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής...

Νέα στοιχεία για τη συντριβή του ελικοπτέρου – Ο Ιμάμης επί μία ώρα ήταν ζωντανός – Τι λέει η διεθνής κοινότητα για το δυστύχημα...

Όλο και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου από την οποία έχασαν τη ζωή τους ο ίδιος ο Εμπραχίμ Ραϊσί,...

Σύρος: Γαμπρός πήγε στην εκκλησία με το… τρακτέρ

Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Ή, για την ακρίβεια… συριανό. Γιατί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ένα ζευγάρι αποφάσισε να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, με τον...

Εκλογοδικείο: Αναβάλλονται οι αποφάσεις για ενστάσεις κατά βουλευτών των «Σπαρτιατών»

Αναβάλλονται από το εκλογοδικείο οι αποφάσεις που αφορούν σε ενστάσεις για έδρες των Σπαρτιατών λόγω της εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας που υπάρχει για τους βουλευτές του κόμματος. Οι...

Ρωσία: Πρόστιμο σε Ρώσο που έβαψε τα μαλλιά του κίτρινα και μπλε

Πρόστιμο 50.000 ρούβλια (553 δολάρια) επιβλήθηκε σε έναν Ρώσο που είχε βάψει τα μαλλιά του μπλε και κίτρινα, στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, καθώς...

Ελβετία: 6χρονο κοριτσάκι εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις του σε δάσος- Πέθανε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ένα 6χρονο κοριτσάκι σε δάσος της Ελβετίας, αφού είχε εξαφανιστεί υπό άγνωστες ακόμα συνθήκες ενώ έπαιζε σε ένα οικογενειακό πάρτι, πέθανε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!