Τα 5.500 πλοία του μεγαλύτερου ναυτιλιακού έθνους στον κόσμο υποστηρίζονται από περισσότερα από 1.000 γραφεία στις περιοχές Αθήνας – Πειραιά, όπως αναφέρει η ανάλυση.

Στην βαθμολογία που δίνει ο δείκτης  Xinhua-Baltic, προσμετράτε κατά 20% η λιμενική λειτουργία, κατά 50%, τα ναυτιλιακά γραφεία και οι υπηρεσίες προς τη ναυτιλία, και κατά 20% το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ποια κέντρα είναι πάνω από το ελληνικό

Σε αυτό το πλαίσιο η Σιγκαπούρη παραμένει σταθερά πρώτη εδώ και μια δεκαετία, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Λονδίνο, που αποτελεί την παγκόσμια πρωτεύουσα του ναυτιλιακού arbitration και των υπηρεσιών. Σταθερά στην τρίτη θέση η Σαγκάη, η ναυτιλιακή πρωτεύουσα της Κίνας, ενώ ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι στην πέμπτη θέση.

Το πρώτο και τρίτο σε κίνηση λιμάνια στην Ευρώπη, το Ρότερνταμ και το Αμβούργο είναι στην έκτη και έβδομη θέση, ενώ στην όγδοη θέση η Αθήνα/Πειραιάς στη θέση που βρισκόταν η Νέα Υόρκη έναν χρόνο πριν.  Την δεκάδα κλείνουν το Ningbo  – Zhoushan  και η Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ.

Αντώνης Τσιμπλάκης  [email protected]