Μέσα από την εθνική στρατηγική για τη ναυτιλία, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε πρωτοβουλίες για έξυπνες και καινοτόμες ιδέες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας, ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης.
Ο κ. Δημητριάδης χαιρέτησε, το πρωί, το 2ο «CSN Cyprus Shipping ICT Conference» που οργάνωσε η Cyprus Shipping News, στη Λεμεσό και στο οποίο συζητούνται οι τελευταίες εξελίξεις και προκλήσεις σε εξειδικευμένα θέματα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, που απασχολούν την παγκόσμια και κατʼ επέκταση κυπριακή ναυτιλία, κατά τη μετάβαση στο ψηφιακό μέλλον.
Σε δήλωση του, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι το συνέδριο αυτό «αγγίζει ακριβώς την καρδιά των προκλήσεων και των εξελίξεων στη ναυτιλία και η Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας το χαιρετίζει, γι αυτό και η παρουσία μου εδώ».
Υπενθυμίζοντας την προχθεσινή εξαγγελία της εθνικής στρατηγικής για τη ναυτιλία, ο Βασίλης Δημητριάδης υπέδειξε ότι, από τις 35 δράσεις που περιλαμβάνει, οι 14 – δηλαδή 40% – έχουν να κάνουν με την ψηφιακή τεχνολογία.
«Πρέπει να την αναπτύξουμε για να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες, να κάνουμε τη ναυτιλία πιο αποδοτική στη λειτουργία της, αλλά, παράλληλα, να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία στην απανθράκωση και στον Πράσινο μετασχηματισμό της ναυτιλίας», συμπλήρωσε.
Ο κ.Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο «με τις δράσεις που εξαγγείλαμε, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε ουσιαστικά τις όποιες πρωτοβουλίες, από τις ναυτιλιακές εταιρείες και από τον ευρύτερο τομέα της ναυτιλίας, που αναπτύσσουν έξυπνες και καινοτόμες ιδέες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας».
Εξάλλου, σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, ανέφερε ότι, μπορεί η βιομηχανία να ταλανίζεται ακόμη από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ωστόσο οι μεγάλες προκλήσεις για τις ναυτιλιακές εταιρείες αφορούν την απαλλαγή από τον άνθρακα.
Η πανδημία, συνέχισε, οδήγησε τον ναυτιλιακό τομέα να επαναξιολογήσει τον τρόπο εργασίας και να κινηθεί γρηγορότερα προς τις ψηφιακές διαδικασίες και την «Έξυπνη Ναυτιλία», ενώ πλέον είναι προφανής η ανάγκη των εταιρειών για επένδυση στους τομείς της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας, ώστε να προχωρήσουν στο ολοένα ανταγωνιστικό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Ο κ. Καζάκος υπέδειξε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία είναι άμεσα συνυφασμένη με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία και για το σκοπό αυτό, οι δυο τομείς θα πρέπει να πορευθούν μαζί , για μια Πράσινη και Ψηφιακή Ναυτιλία.