27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024 | 10:13

Τιμήθηκαν ναυτιλιακές εταιρίες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Ακτοφυλακής ΗΠΑ

Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κυπριακή ‘Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA) και το American Bureau of Shipping (ABS), συνδιοργάνωσαν εκδήλωση, την Πέμπτη, στη Λεμεσό, για να τιμήσουν ναυτιλιακές εταιρίες που λαμβάνουν μέρος στο εθελοντικό πρόγραμμα AMVER της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Βραβεύτηκαν συνολικά 24 ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Κύπρο.

Ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρει ότι το Παγκόσμιο Δίκτυο Έρευνας και Διάσωσης AMVER βασίζεται στην αμοιβαία συνδρομή και βοήθεια από και προς πλοία ή σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ανοικτή θάλασσα.

Όπως αναφέρεται, το πρόγραμμα AMVER είναι ανοικτό για πλοία οποιασδήποτε σημαίας και χώρας. Εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό εθελοντικά διαθέτουν τα πλοία τους ως μέσα διάσωσης σε περίπτωση ανάγκης.

Πριν αποπλεύσουν, τα πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στέλνουν τη ρότα τους στο ηλεκτρονικό κέντρο του AMVER, αναφέροντας το λιμάνι απόπλευσης, το λιμάνι προορισμού, την πορεία και ταχύτητά τους.

Οι πληροφορίες αυτές καταχωρούνται σε υπολογιστές επιτρέποντας στο πρόγραμμα AMVER να προβλέπει τη θέση του κάθε πλοίου καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Σε περίπτωση που κάποιος ναυτικός κινδυνεύει στη θάλασσα, ή που ένα σκάφος, πλοίο, ή αεροπλάνο αντιμετωπίζει έκτακτο κίνδυνο, οι σωστικές υπηρεσίες όλων των χωρών μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία για να συντονίσουν καλύτερα τη διαδικασία ερευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις διάσωσης από τις διάφορες κυβερνήσεις, οι οποίες μπορεί και να βρίσκονται μακριά από το σημείο της έκτακτης ανάγκης, το AMVER παρέχει τον τρόπο σε όποιον είναι στην περιοχή να μπορέσει να βοηθήσει σε περιπτώσεις που ο χρόνος ανταπόκρισης έχει ύψιστη σημασία.

Αναφέρεται επίσης ότι η επιτυχία του AMVER στην προστασία της ζωής και της περιουσίας στη θάλασσα πηγάζει από τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των πλοίων, εταιρειών, φορέων παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, κυβερνήσεων και των αρχών έρευνας και διάσωσης.

Από την ίδρυσή του το 1958, το πρόγραμμα AMVER έχει προσφέρει 65 χρόνια υπηρεσίες στην έρευνα και στη διάσωση σε όλο τον κόσμο.  Το 2022, το AMVER ενεργοποιήθηκε σε 212 διαφορετικές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να σωθούν συνολικά 376 ζωες.  Εκατοντάδες πλοία συμμετείχαν στις έρευνες για ναυτικούς και άλλους σε κίνδυνο, βοηθώντας να σωθούν ανθρώπινες ζωές.  Περισσότερα από 6,700 πλοία συμμετείχαν στο AMVER κάθε μέρα.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούλη Φίσερ απένειμε τα βραβεία AMVER εκ μέρους της αμερικανικής Ακτοφυλακής, εξαίροντας το έργο των συμμετεχόντων και των εταιρειών που τους στηρίζουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιώργος Καραϊβάζ: Σήμερα ξεκινά η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου

Ξεκινά, σήμερα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η δίκη των δύο αδελφών που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ εκτέλεση, με αλλεπάλληλους πυροβολισμούς, του δημοσιογράφου...

Στον εισαγγελέα σήμερα ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ που ξυλοκόπησε τη σύντροφό του

Την πόρτα του εισαγγελέα πρόκειται να περάσει σήμερα Τετάρτη ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ που φέρεται να ξυλοκόπησε τη σύντροφο του, επίσης δημοσιογράφο της δημόσιας...

Παραιτούνται Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ

Την παραίτηση τους από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όχι όμως και από το κόμμα, ανακοίνωσαν σήμερα οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και...

Το «χαμηλό πέρασμα» του αεροπλάνου της ΥΠΕΞ Γερμανίας από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και η εξήγησή του

Το αεροπλάνο που μετέφερε εχθές τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ από τον Ισραήλ στον Λίβανο χρειάστηκε να πετάξει πολύ χαμηλά πάνω από το αεροδρόμιο της...

Καύσωνας 40 βαθμών σήμερα – Κίτρινη προειδοποίηση – Δείτε πρόγνωση καιρού

Το Τμήμα Μετεωρολογίας εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία με ισχύ από τις 11:00 π.μ. της Τετάρτης μέχρι τις 17:00 μ.μ. της ίδιας...

EURO: Μετά το άχαρο 0-0 προκρίθηκαν Αγγλία και Σλοβενία

Η Αγγλία εξασφάλισε την πρώτη θέση του τρίτου ομίλου μετά το ισόπαλο 0-0 με τη Σλοβενία με την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκέιτ να προβληματίζει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!