Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου και του Υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Βασίλη Δημητριάδη, η παρουσίαση του «Πρωτοκόλλου τήρησης υγειονομικών μέτρων για επιβάτες που εξυπηρετούνται από τα Λιμάνια».
Στην παρουσίαση, η οποία έγινε στο τερματικό του Λιμένα της Λεμεσού, επεξηγήθηκαν οι διάφοροι τρόποι εξυπηρέτησης των επιβατών κρουαζιέρας και τα υγειονομικά μέτρα που θα πρέπει να τηρηθούν με στόχο την προστασία των επιβατών και αποφυγή διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού.
Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου, το οποίο έχει ετοιμαστεί με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους και τη διαχειρίστρια εταιρεία του Λιμανιού Λεμεσού και προνοεί, μεταξύ άλλων, τόσο για τους επιβάτες κρουαζιέρας που αφίκνουνται στα λιμάνια της χώρας για ολιγόωρη επίσκεψη στη Δημοκρατία, όσο και για τους επιβάτες κρουαζιέρας που έχουν ως σημείο αρχικής επιβίβασης και τελικής αποβίβασης στα Λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπρόσθετα, στο «Πρωτόκολλο τήρησης υγειονομικών μέτρων για επιβάτες που εξυπηρετούνται από τα Λιμάνια», αναγράφεται η λεπτομερής διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με το χειρισμό των επιβατών με συμπτώματα συμβατά με τον κορωνοϊό, καθώς επίσης ο τρόπος χειρισμού των πληρωμάτων και εργαζομένων σε κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι επιθυμούν να αποβιβαστούν για ολιγόωρη επίσκεψη στο νησί.
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέφερε ότι το υπό αναφορά Πρωτόκολλο, το οποίο είχε εγκριθεί στις 22 Απριλίου 2021 από το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνει υπόψη τις υφιστάμενες επιδημιολογικές συνθήκες και αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τόσο το ενδιαφέρον των Ναυτιλιακών και Τουριστικών Πρακτόρων που ειδικεύονται στις κρουαζιέρες όσο και του επιβατικού κοινού που προτιμά τον τουρισμό κρουαζιέρας.
Ο κ. Καρούσος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «όσοι επιβάτες επιθυμούν να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία για ολιγόωρη επίσκεψη θα πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο αντιγόνου (rapid test) μέχρι και 24 ώρες πριν την αποβίβαση από το πλοίο και το κόστος θα αναληφθεί από τους ίδιους τους επιβάτες ή από τους διοργανωτές της κρουαζιέρας. Στους επιβάτες που είναι εμβολιασμένοι και παρουσιάζουν σχετική βεβαίωση δεν θα απαιτείται η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου».
Επιπρόσθετα ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Υγείας, ως η αρμόδια Αρχή, δύναται «κατά την είσοδο των επιβατών στην Κυπριακή Δημοκρατία, να πραγματοποιεί τυχαίους δειγματοληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους».
«Όσον αφορά στους επιβάτες που ολοκληρώνουν την κρουαζιέρα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να ακολουθούν το διάταγμα και τις πρόνοιες κατηγοριοποίησης αναλόγως των χωρών που έχουν επισκεφθεί» είπε ο κ. Καρούσος. Συγκεκριμένα, «σε περίπτωση που οι προορισμοί της κρουαζιέρας είναι μόνο χώρες που εμπίπτουν στην πράσινη κατηγορία οι επιβάτες θα μπορούν να αποβιβάζονται από το πλοίο χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό ενώ στην περίπτωση που στους προορισμούς της κρουαζιέρας περιλαμβάνονται χώρες που έχουν κατηγοριοποιηθεί στην πορτοκαλί ή στην κόκκινη κατηγορία θα πρέπει να εφαρμόζονται τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα» ανέφερε ο κ. Καρούσος.
«Έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από ναυτιλιακές εταιρείες για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα των κρουαζιεροπλοίων τους. Ήδη τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ειδικεύονται με τον τουρισμό κρουαζιέρας, μας έχουν ενημερώσει ότι τα κρουαζιερόπλοια τους θα αφικνούνται και στην Κύπρο, και οι δύο εξ αυτών θα έχει ως βάση της το Λιμάνι Λεμεσού» κατέληξε ο κ. Υπουργός.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στα πληρώματα και στους εργαζομένους σε κρουαζιερόπλοια οι οποίοι θα έχουν επίσης την δυνατότητα ολιγόωρης επίσκεψης στη Κύπρο ακολουθώντας τις πρόνοιες που ισχύουν και για τους επιβάτες. Όσο αφορά τις αλλαγές πληρωμάτων, ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κύπρος από την έναρξη της πανδημίας έχει διευκολύνει την αλλαγή και τον επαναπατρισμό πέραν των 12000 ναυτικών κάτι που θα συνεχιστεί και για τα κρουαζιερόπλοια στη βάση της σχετικής διαδικασίας.
Τέλος, ο Εμπορικός Διευθυντής της Διαχειρίστριας Εταιρείας του Λιμανιού Λεμεσού κ. Λάζαρος Χαραλάμπους ανέφερε ότι η DP World Limassol βρίσκεται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας ώστε να μπορεί να υποδεχθεί με ασφάλεια τις προσεχείς εβδομάδες τους επιβάτες κρουαζιέρας, τηρώντας αυστηρά όλα τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες που ορίζουν οι αρμόδιες αρχές. «Ως βασικός εταίρος της Πολιτείας σε αυτήν την προσπάθεια, η DP World Limassol ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης με τα Υφυπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας, προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη δυναμική επανεκκίνηση του τομέα της κρουαζιέρας. Στην DP World Limassol, προσβλέπουμε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, συμβάλλοντας παράλληλα, στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την πανδημία» κατέληξε ο κ. Χαραλάμπους.