29.8 C
Nicosia
Δευτέρα 1 Ιούλιος 2024 | 8:30

Τιμήθηκαν ναυτιλιακές εταιρίες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Ακτοφυλακής ΗΠΑ

Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κυπριακή ‘Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA) και το American Bureau of Shipping (ABS), συνδιοργάνωσαν εκδήλωση, την Πέμπτη, στη Λεμεσό, για να τιμήσουν ναυτιλιακές εταιρίες που λαμβάνουν μέρος στο εθελοντικό πρόγραμμα AMVER της Ακτοφυλακής των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Βραβεύτηκαν συνολικά 24 ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Κύπρο.

Ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρει ότι το Παγκόσμιο Δίκτυο Έρευνας και Διάσωσης AMVER βασίζεται στην αμοιβαία συνδρομή και βοήθεια από και προς πλοία ή σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ανοικτή θάλασσα.

Όπως αναφέρεται, το πρόγραμμα AMVER είναι ανοικτό για πλοία οποιασδήποτε σημαίας και χώρας. Εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό εθελοντικά διαθέτουν τα πλοία τους ως μέσα διάσωσης σε περίπτωση ανάγκης.

Πριν αποπλεύσουν, τα πλοία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα στέλνουν τη ρότα τους στο ηλεκτρονικό κέντρο του AMVER, αναφέροντας το λιμάνι απόπλευσης, το λιμάνι προορισμού, την πορεία και ταχύτητά τους.

Οι πληροφορίες αυτές καταχωρούνται σε υπολογιστές επιτρέποντας στο πρόγραμμα AMVER να προβλέπει τη θέση του κάθε πλοίου καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του.

Σε περίπτωση που κάποιος ναυτικός κινδυνεύει στη θάλασσα, ή που ένα σκάφος, πλοίο, ή αεροπλάνο αντιμετωπίζει έκτακτο κίνδυνο, οι σωστικές υπηρεσίες όλων των χωρών μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία για να συντονίσουν καλύτερα τη διαδικασία ερευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αντί να βασίζεται αποκλειστικά σε εξειδικευμένες επιχειρήσεις διάσωσης από τις διάφορες κυβερνήσεις, οι οποίες μπορεί και να βρίσκονται μακριά από το σημείο της έκτακτης ανάγκης, το AMVER παρέχει τον τρόπο σε όποιον είναι στην περιοχή να μπορέσει να βοηθήσει σε περιπτώσεις που ο χρόνος ανταπόκρισης έχει ύψιστη σημασία.

Αναφέρεται επίσης ότι η επιτυχία του AMVER στην προστασία της ζωής και της περιουσίας στη θάλασσα πηγάζει από τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των πλοίων, εταιρειών, φορέων παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας, κυβερνήσεων και των αρχών έρευνας και διάσωσης.

Από την ίδρυσή του το 1958, το πρόγραμμα AMVER έχει προσφέρει 65 χρόνια υπηρεσίες στην έρευνα και στη διάσωση σε όλο τον κόσμο.  Το 2022, το AMVER ενεργοποιήθηκε σε 212 διαφορετικές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να σωθούν συνολικά 376 ζωες.  Εκατοντάδες πλοία συμμετείχαν στις έρευνες για ναυτικούς και άλλους σε κίνδυνο, βοηθώντας να σωθούν ανθρώπινες ζωές.  Περισσότερα από 6,700 πλοία συμμετείχαν στο AMVER κάθε μέρα.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούλη Φίσερ απένειμε τα βραβεία AMVER εκ μέρους της αμερικανικής Ακτοφυλακής, εξαίροντας το έργο των συμμετεχόντων και των εταιρειών που τους στηρίζουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαφές ΓΓ ΣτΕ στη Λευκωσία στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από τις 30 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić η οποία θα γίνει...

Νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο: Φιλοδοξίες και προκλήσεις

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρου εισέρχεται από σήμερα σε μία νέα εποχή, αφού τίθεται σε εφαρμογή η πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση με φιλόδοξους στόχους αλλά και...

Σεισμός στη Γαλλία μετά τη νίκη Λεπέν – Τι αναμένεται στον β’ γύρο

Αυτό το οποίο έμοιαζε πριν από καιρό αδιανόητο, πλέον στη Γαλλία είναι γεγονός. Η Άκρα Δεξιά είναι ένα βήμα πριν την ανάληψη της εξουσίας στη Γαλλία για πρώτη...

Συναντήσεις Προέδρου Χριστοδουλίδη-Στιούαρτ και Ολγκίν-Τατάρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ στο...

Συνεχίζεται η υπόθεση παύσης Γεν.Ελεγκτή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου

Συνεχίζεται σήμερα στις 0930 η ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η ακρόαση της αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, για παύση του Γενικού...

Συνεχίζει τις επαφές για άρση της απεργίας των γιατρών ο Υπ. Υγείας-Ενδεχόμενο συνάντησης με εμπλεκόμενους

Συνεχίζει τις προσπάθειες του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, προκειμένου να αρθεί η 48ωρη απεργία, που εξήγγειλαν οι γιατροί του δημοσίου, στις 2-3 Ιουλίου. Όπως...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!