13.1 C
Nicosia
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 | 7:16

Την ανθεκτικότητα της ναυτιλίας εξήρε ο Πρόεδρος

Την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο ναυτιλιακός τομέας παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, στην Αθήνα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε τη συνεισφορά του ναυτιλιακού τομέα στην κυπριακή οικονομία, η οποία κυμάνθηκε στο 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, όπως επίσης το γεγονός πως ο εμπορικός στόλος είχε πρόσφατα ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ολικής χωρητικότητας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αυξητική τάση στην εγκατάσταση ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πλοιοκτήτες, εφοπλιστές και πλοιοδιαχειριστές, που επιλέγουν την Κύπρο ως τη βάση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.

«Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι πως, στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και δικαιολογώ την πικρία που διακρίνει όσους ασχολούνται με τη ναυτιλία για τις πολιτικές της ΕΕ- βρίσκεται υπό συνεχή εγρήγορση έτσι ώστε αξιολογώντας να επιτυγχάνουμε την επικαιροποίηση των προσφερόμενων φορολογικών και άλλων κινήτρων, στη βάση πάντα και των δικών σας εισηγήσεων», είπε.

«Και τούτο διότι ως υπεύθυνη Κυβέρνηση έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι για να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής Ναυτιλίας, απαιτείται και η δημιουργία ισχυρών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των ρυθμιστικών Αρχών και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας έχει ενδυναμώσει αυτές τις συνέργειες, επιτρέποντας παράλληλα στην Πολιτεία να γίνει κοινωνός των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να διαμορφώσει μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, πρωτοβουλίες περαιτέρω στήριξης του τομέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στο στρατηγικό όραμα της Κυβέρνησης προκειμένου η κυπριακή ναυτιλία να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη, ανταγωνιστική και σύγχρονη, ενισχύοντας συνάμα την πρωταγωνιστική της παρουσία στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά ναυτιλιακά δρώμενα.

«Ο εν λόγω σχεδιασμός περιλαμβάνει 35 στοχευμένες δράσεις, προσαρμόζοντας παράλληλα την Οργανωτική Δομή και τις πρακτικές του Υφυπουργείου στις προκλήσεις και στις αναδυόμενες ευκαιρίες για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την κυπριακή ναυτιλία», σημείωσε.

Μεταξύ των δράσεων που θα προωθηθούν, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «ενδεικτικά και μόνο, αναφέρω, διότι το σχέδιο και η όλη στρατηγική έχει καταρτιστεί ύστερα από διαβουλεύσεις του Υφυπουργού με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών και όχι μόνο, έτσι αντικατοπτρίζει αυτό που οι σύγχρονες ανάγκες της ναυτιλίας υπαγορεύουν»: Τη διαμόρφωση ειδικού πλαισίου για δημιουργία Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση ήδη βρίσκεται στο στάδιο κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου».

Δεύτερον, είπε, «ενίσχυση της στελέχωσης του δικτύου των Ναυτιλιακών Γραφείων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό, Δημιουργία φιλικής προς τον χρήστη Ηλεκτρονικής Ναυτιλιακής Βιβλιοθήκης – το λεγόμενο e-Maritime Library- μέσω της οποίας θα παρέχεται ενημέρωση και εντοπισμός της ναυτιλιακής νομοθεσίας, καθώς και των εγκυκλίων, ανακοινώσεων και οδηγιών που εκδίδει το κράτος, Δημιουργία “Ηλεκτρονικού Γραφείου Υποστήριξης” – το λεγόμενο e-Helpdesk – το οποίο θα λειτουργεί ως ενιαίο σημείο επαφής, με στόχο να ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματα των ναυτιλιακών εταιρειών μέσω διαδικτυακής κινητής εφαρμογής, Παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενθάρρυνση της έρευνας και καινοτομίας στη ναυτιλία».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε όλοι μάρτυρες της κατά προτεραιότητα του Προέδρου προσωπικά, και της Κυβέρνησης του με τα θέματα της ναυτιλίας. Έχουμε καταγράψει τις εξαιρετικές ικανότητες του Προέδρου στο να αναδείξει και να προωθήσει το συμφέρον της κυπριακής οικονομίας, αλλά και της εθνικής ναυτιλίας». Πρόσθεσε ότι «είναι παράδοξο ότι η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει και προσδώσει στη ναυτιλία εμπράκτως τη θέση που της αναλογεί. Η ΕΕ δεν μπορεί να διαδραματίσει με αξιώσεις τον διεθνή ρόλο της αν δεν περιφρουρήσει την ανταγωνιστικότητα του εμπορικού στόλου της».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών χάρισε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μαρμάρινο δείγμα του αρχαίου ελληνικού φυλακτού, το πρωτότυπο του οποίου βρέθηκε στη νέα Πάφο πριν από μερικά χρόνια.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε ένα αντίγραφο του καραβιού της Κερύνειας, το οποίο, όπως είπε, «είναι απόλυτα συμβατό με αυτό που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει μέχρι σήμερα στα θαυμαστά έργα σας».

Στο δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ενώ παρόντες ήταν, επίσης Υπουργοί της Κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ακουγόταν βραχνιασμένος και παραδέχτηκε ότι κρυολόγησε, προφανώς εξαιτίας ενός εγγονού του που τον κόλλησε. Στην ομιλία που εκφώνησε στον Λευκό Οίκο...

Ελλάδα: Στους τρείς μήνες η τρίτη δόση εμβολίου

Την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες αποφάσισε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά το σχετικό...

Δικαιώματα στο τεμάχιο 5 της κυπριακής ΑΟΖ διεκδικεί η Τουρκία – Δεν θα επιτρέψει έρευνες

Ένα τμήμα της αδειοδότησης του τεμαχίου 5 παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψει σε καμιά...

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του ΚΥΠΕ για το 2022

H Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα με 44 ψήφους υπέρ, τον προϋπολογισμό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το 2022. Ο προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ είναι ισοσκελισμένος...

Βουλή: “Πράσινο” για ΦΠΑ 9% στον ηλεκτρισμό

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε με 31 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 1 αποχή πρόταση νόμου ώστε η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να υπόκειται σε...

Ευρωβαρόμετρο: Το 73% των Ελλήνων θεωρεί το ευρώ θετικό για τη χώρα

Ισχυρή είναι η δημόσια στήριξη για το ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!