3 C
Nicosia
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 | 3:24

Στο στρατηγικό όραμα της Κύπρου για τη ναυτιλία αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας στη συνέλευση του ΙΜΟ στο Λονδίνο

Τις θέσεις της Κύπρου για τη διεθνή ναυτιλία υπό τις προκλήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία αλλά και η κλιματική κρίση, παρουσίασε με ομιλία του κατά την 32η τακτική σύνοδο της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) στο Λονδίνο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης αρχικά εξήρε τον Οργανισμό, τα μέλη και τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ που «με ισχυρές προσπάθειες και πρωτοβουλίες» κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το θαλάσσιο εμπόριο και να προστατεύσουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας τροφίμων, ενέργειας, φαρμάκων κ.ά. από την αρχή της πανδημίας.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής τόνισε ότι οι δημόσιες προσδοκίες καλούν τη ναυτιλία να συνεισφέρει στη συγκράτηση των επιπτώσεων πολύ περισσότερο από το ποσοστό της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί ο τομέας.

Επισήμανε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον που «έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν εκ βάθρων τα πλοία», βελτιώνοντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τομέα και την επιχειρησιακή αποδοτικότητά του, ενώ θα κερδίζεται χρόνος για την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων και μεθόδων πρόωσης.

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης ότι η πανδημία έχει αναδείξει τον παγκόσμιο και κεντρικό ρόλο του τομέα θαλάσσιων μεταφορών, κάτι το οποίο, όπως τόνισε ο Υφυπουργός, πιστώνεται στους ναυτικούς.

Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει διευκολύνει τις αλλαγές πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό τους από το Μάιο του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ παράλληλα εφαρμόζει ένα εθνικό σχέδιο εμβολιασμού ναυτικών κατά του κορωνοϊού.

Χαιρέτισε τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη Συνέλευση του IMO για λήψη μέτρων υπέρ των ναυτικών και αναφέρθηκε ακροθιγώς σε άλλα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή ναυτιλία, από την ψηφιοποίηση του τομέα έως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Όπως τόνισε, πρέπει όλοι να επιδείξουν μια γνήσια κατανόηση των προτεραιοτήτων κάθε μέλους του ΙΜΟ και να ενθαρρύνουν την πολυπολιτισμικότητα και την ενσωμάτωση.

Αναφέρθηκε δε εν κατακλείδι στο στρατηγικό όραμα για τη ναυτιλία που πρόσφατα υιοθέτησε η Κύπρος, με στόχο να προωθήσει μία θετική ατζέντα για την παγκόσμια ναυτιλία, με ανάδειξη ενός πιο αειφόρου, πιο εξωστρεφούς και πιο ευπροσάρμοστου ναυτιλιακού τομέα, που θα συνάδει με τις επιδιώξεις του ΙΜΟ.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας είχε επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Κιτάκ Λιμ, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για τον Οργανισμό και την παγκόσμια ναυτιλία, όπως η επίτευξη προόδου σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο ο Οργανισμός όσο και η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία για απεξάρτηση του τομέα από τον άνθρακα.

Ο κ. Δημητριάδης αναμένεται να έχει την Τετάρτη διμερείς συναντήσεις με τον Βρετανό ομόλογο του Ρόμπερτς Κουρτς και τον ομόλογο του από τον Παναμά Νοριέλ Αράους Βιγιαρεάλ, με τους οποίους θα συζητηθούν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας της Κύπρου στον τομέα της ναυτιλίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Παναμά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Αττική στο έλεος της “Ελπίδας” – Με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων

Με δυσκολία διεξάγεται η κίνηση στο κέντρο της Αθήνας λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται οι ελάχιστοι οδηγοί στο Σύνταγμα και τις...

Ελλάδα: Γενική αργία την Τρίτη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Γενική αργία κηρύσσει η κυβέρνηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα», που πλήττει από το πρωί της Δευτέρας ολόκληρη τη χώρα. Το...

Τατάρ: Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τη στήριξη στην πολιτική για «λύση δύο κρατών»

Το αποτέλεσμα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» στα κατεχόμενα στέλνει στον κόσμο το μήνυμα ότι η πολιτική για «λύση δύο κρατών» έγινε αποδεκτή από τον...

Αντισυνταγματικός ο Νόμος περί Δημόσιας Υπηρεσίας λέει το Ανώτατο

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου ομόφωνα γνωμοδότησε σήμερα, κατόπιν Αναφοράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων,...

CYTA: Προβλέπει κέρδη 75 εκατ. ευρώ για το 2021 – Τα τελευταία 20 χρόνια έδωσε στο κράτος 1.1 δισ. ευρώ

Την τελευταία 20ετία η Cyta έχει καταβάλει στο κυπριακό κράτος 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 851,7 εκατομμύρια ευρώ αφορούν μέρισμα και τα...

Ο Κασουλίδης σε σύσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ με ΥΠΕΞ ΗΠΑ

Σε ανταλλαγή απόψεων με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις απειλές της Ρωσίας κατά της ασφάλειας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!