5.8 C
Nicosia
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 | 5:07

Πρόσω ολοταχώς για πράσινη ναυτιλία στην Ευρώπη με την Siemens Energy και το ίδρυμα Bellona

Η πράσινη ακτοπλοΐα και ναυτιλία είναι το κλειδί για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στο θαλάσσιο περιβάλλον, ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να επιτευχθούν οι μηδενικοί στόχοι, σύμφωνα με την πρωτοποριακή έρευνα Green Marine της Siemens Energy και του Ιδρύματος Bellona.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι σημαντική πρόοδος για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα μπορεί να επιτευχθεί τόσο με την κατασκευή πλοίων ακτοπλοΐας χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών, όσο και με την υιοθέτηση μιας σειράς ευέλικτων λύσεων που θα μπορούσαν να δώσουν σάρκα και οστά στην ηλεκτροπρόωση των πλοίων, εισάγοντας την “πράσινη ναυσιπλοΐα” στη ζωή μας.

Για την Ελλάδα, η έρευνα αναφέρει ότι από την ακτοπλοϊκή δραστηριότητα παράγονται περίπου τα 2/3 των εγχώριων εκπομπών άνθρακα. Επειδή μάλιστα, τα οχηματαγωγά πλοία δαπανούν περισσότερο χρόνο στα λιμάνια, το μεγαλύτερο μέρος των εκπομπών -που υπολογίζεται σε περίπου 37%- παράγεται εκεί. Ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο φόρτο κίνησης, αντιστοιχεί περίπου το 1/3 όλων των εκπομπών λιμένων. Οι συνολικές εκπομπές που σχετίζονται με την ακτοπλοΐα στην Ελλάδα είναι 310.000 τόνοι CO₂.

Εστιάζοντας στο στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 50% παγκοσμίως, την ώρα που ο τομέας της ναυτιλίας συμβάλλει στο 3% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η Siemens Energy συνεργάζεται με τους πελάτες της για την ανάπτυξη λύσεων πρόωσης για πλοία, που θα τα καθιστούν φιλικά προς το περιβάλλον και οικονομικά αποδοτικά.

Η Siemens Energy και το Ίδρυμα Bellona πιστεύουν ότι τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να δώσουν το έναυσμα μια νέα εποχή ηλεκτρικών ferries στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας μια κομβική καμπή στην ικανότητα του ναυτιλιακού κλάδου να επιτύχει στόχους μηδενικών ρύπων. Ξεκινώντας από την αναβάθμιση των υφιστάμενων ναυτιλιακών στόλων με την ήδη διαθέσιμη τεχνολογία και φτάνοντας μέχρι και την εξ ολοκλήρου αντικατάσταση του στόλου με υβριδικά ηλεκτροκίνητα πλοία, έχει εντοπιστεί μια ευκαιρία εξοικονόμησης έως και 800.0000 τόνων CO2 ετησίως στις τέσσερις χώρες που αναλύονται στη μελέτη.

Ο Paolo Menotti, Αντιπρόεδρος της Siemens Energy SW Europe, δήλωσε:

“Η μελέτη μας με την Bellona δείχνει περαιτέρω τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η πράσινη θάλασσα. Εκτός από τη συμβολή στην επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων που ορίζονται από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η μείωση των εκπομπών συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η οποία είναι σημαντική για όλη την κοινωνία.

“Οι αναβαθμίσεις μπορούν να τοποθετηθούν εκ των υστέρων στους στόλους κατά τη διάρκεια της συντήρησης ή μπορούν να λανσαριστούν νέοι στόλοι με ενσωματωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης και υβριδικών συστημάτων. Οι ποικίλες τεχνολογικές λύσεις σημαίνουν ότι ο κλάδος μπορεί να κινηθεί ευέλικτα σε ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας ανάλογα με την ηλικία του στόλου. Αυτό είναι άλλο κρίσιμο βήμα για την επίτευξη μηδενικών στόχων.

“Η Siemens Energy έχει την τεχνογνωσία να υποστηρίξει την ηλεκτροδότηση των πορθμείων και του ναυτιλιακού τομέα. Έχουμε ήδη εγκαταστήσει το μεγαλύτερο πλήρως ηλεκτρικό οχηματαγωγό στον κόσμο με το σύστημα πρόωσης μπαταριών μας και έχουμε δει τα οφέλη απόδοσης και απόδοσης που μπορεί να φέρει αυτό.”

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 81% από τα 91.000 πλοία του παγκόσμιου στόλου, είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους, αυτά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία. Κάτι τέτοιο, θα μείωνε δραστικά τις εκπομπές και το κόστος συντήρησης, ενώ θα συνέβαλε και την εξοικονόμηση καυσίμου. Για παράδειγμα, οι υβριδικές λύσεις μπαταριών για πλοία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έως και 90% μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπών επιβλαβών αερίων, ωφελώντας το περιβάλλον και το κλίμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στο σκοτάδι περιοχές της Λευκωσίας λόγω κεραυνού

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν περιοχές της Λευκωσίας μετά από βλάβη που παρουσιάστηκε το δίκτυο της ΑΗΚ. Κεραυνός φαίνεται να χτύπησε το δίκτυο της Αρχής, βυθίζοντας στο...

Με τσουκτερό κρύο και χιονιά στις κάλπες

Απόψε ο καιρός θα παραμείνει κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει και χαλάζι ενώ στα ορεινά θα πέσει χιόνι. Οι...

Κύπρος: Οι Προεδρικές εκλογές από το 1959 μέχρι σήμερα – Τα αποτελέσματα και οι Προέδροι

H Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 16 Αυγούστου 1960, βάσει των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου (11 - 19 Φεβρουαρίου 1959), που υπέγραψαν οι δύο κοινότητες του νησιού...

Πως θα ψηφίσουν όσοι έχουν κορωνοϊό

Πρόσθετες οδηγίες εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό. Τα άτομα που διανύουν τον αυτοπεριορισμό τους...

ΝΑΤΟ: Η Τουρκία μπορεί να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Φινλανδίας πριν τις εκλογές του Μαΐου

Η Τουρκία πλησιάζει στην απόφαση να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι τον επόμενο μήνα, αφήνοντας πιθανώς τη Σουηδία εκτός. Ο...

Κίεβο: Σειρήνες ήχησαν και μετά τη συνέντευξη Τύπου Ζελένσκι – Φον ντερ Λάιεν – Μισέλ

Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν για ακόμη μια στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά τη συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα που παραχώρησαν ο Ουκρανός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW