22.6 C
Nicosia
Κυριακή 18 Απριλίου 2021 | 0:11

Νέες επαφές για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας

Επαφές με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης έπειτα από την αποτυχία του διαγωνισμού που προκήρυξε το Υφυπουργείο για τη Θαλάσσια Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, ξεκινά άμεσα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Υφυπουργείο για τη σύνδεση, με κρατική επιδότηση ύψους μέχρι €5 εκατομμυρίων ετησίως δεν προσέλκυσε οποιεσδήποτε προσφορές από θαλάσσιους φορείς. Να σημειωθεί πως ο διαγωνισμός προνοούσε την έναρξη των τακτικών δρομολογίων το φετινό καλοκαίρι εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Θα προχωρήσουμε άμεσα σε επαφές για χαρτογράφηση της κατάστασης», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ο παράγοντας της πανδημίας, που ενισχύει την αβεβαιότητα όσον αφορά την πτυχή της εμπορικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι η κρατική επιδότηση αφορούσε αποκλειστικά την επιβατική πτυχή του δρομολογίου, σύμφωνα με τους ρητούς ενωσιακούς κανόνες για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ).

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε πως αύριο θα έχει σύσκεψη με τους τεχνοκράτες του Υφυπουργείου για αξιολόγηση των δεδομένων και λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα. Από τις επαφές θα καταστεί σαφές το κατά πόσον το όλο εγχείρημα επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία ή αν υπάρχουν άλλοι λόγοι.

«Αν γίνει ξεκάθαρο ότι η πανδημία αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα για τη μη προσέλκυση προσφορών τότε δεν θα είχαμε πρόβλημα να επαναπροκηρύξουμε τον διαγωνισμό σε μεταγενέστερο στάδιο», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για να πετύχει το όλο εγχείρημα κατά τρόπο βιώσιμο και συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ.

Εξάλλου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος επικρότησε τις προσπάθειες του Υφυπουργείου σχετικά με την προώθηση του δρομολογίου, αλλά και την επανεξέταση του όλου θέματος.

«Έκαναν πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Φαίνεται ότι οι εμπορικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την αρνητική επίπτωση της πανδημίας επί του συγκεκριμένου δρομολογίου δεν φάνηκαν αρκετά ελκυστικές για να προσελκύουν μια δέσμευση μακράς πνοής», είπε.

Ο κ. Καζάκος παρατήρησε ότι δεν θα πρέπει να προσδοθεί μεγάλη διάσταση στην εξέλιξη αυτή, καθώς, όπως είπε, «ακόμη τα πράγματα είναι πάρα πολύ ρευστά λόγω των περιορισμών που υπάρχουν και στην ναυτιλία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οι γυναίκες της Ελληνικής Επανάστασης που δεν ξέρεις

Tης Ηρώς Κουνάδη Καπετάνισσες, κατάσκοποι, αρχηγοί ασκεριών, πολεμίστριες και ηρωίδες. Πέντε από τις πολλές σπουδαίες γυναίκες της Ελληνικής Επανάστασης, και οι ενδιαφέρουσες ιστορίες σου… που...

Ελλάδα: 2.411 κρούσματα- 837 σε ΜΕΘ – 67 νεκροί

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του κορωνοϊού, ΄σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.411, εκ των οποίων...

Παρέλαβε το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη ο Βήχας

«Το βραβείο που μου απονέμεται σήμερα, δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην Κύπρο, ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας που πεινούν και αυτό το πρόβλημα γίνεται αποδεχτό....

Στα €175 εκ. τα δάνεια προσφύγων που εμπίπτουν στο ειδικό σχέδιο για ΜΕΔ

Στα περίπου €175 εκατομμύρια, από τα συνολικά €545 εκ., ανέρχεται το συνολικό ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που έχουν παραχωρηθεί σε πρόσφυγες μετά από...

Δένδιας: Προωθούμε τις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης

Συνάντηση με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μένφι είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι...

Πιο πολλές οι εισαγωγές ασθενών συγκριτικά με τα εξιτήρια

Περισσότερες είναι τα τελευταία 24ωρα, οι εισαγωγές ασθενών στα κρατικά νοσηλευτήρια συγκριτικά με τα εξιτήρια που δίδονται. Συγκεκριμένα, γίνονται περίπου είκοσι εισαγωγές ασθενών, περισσότερες,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!