8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 5:40

Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία, είπε η Υφυπουργός στη Σύνοδο ΙΜΟ

Στο Λονδίνο για τις εργασίες της 33ης συνόδου της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) βρίσκεται η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία σε ομιλία της αναφέρθηκε στη μείωση εκπομπής ρύπων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού και στην ισότητα των φύλων στον τομέα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος προάγει την ισότητα.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία της κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου την Τρίτη, επισήμανε αρχικά το πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του ΙΜΟ ως προς την ανταπόκριση στις εξελισσόμενες ανάγκες του τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εργασία για τη μείωση της εκπομπής ρύπων από τη ναυτιλία, που προβλέπεται στην αναθεωρημένη στρατηγική που υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό.

«Ο Οργανισμός έχει καθήκον να συνεχίσει τη δουλειά στην προστασία του περιβάλλοντος», σημείωσε η Υφυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτιση του έμψυχου δυναμικού της ναυτιλίας εν μέσω αυξανόμενων αναγκών.

Τόνισε παράλληλα ότι η Κύπρος στηρίζει και προάγει την ισότητα των φύλων στον τομέα, με ίσες ευκαιρίες και εξέφρασε υπερηφάνεια για το γεγονός πως το βραβείο του ΙΜΟ περί ισότητας φύλων για το 2024 θα απονεμηθεί σε Κύπρια.

Έκανε επίσης λόγο για «επανάσταση» στη ναυτιλία από τις καινοτόμες τεχνολογίες και την ψηφιακή μεταμόρφωση, που συνιστά καίρια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της ναυτιλίας, με τα πλοία να γίνονται «πιο έξυπνα και πιο συνδεδεμένα».

Είπε δε πως η ψηφιακή μεταμόρφωση του Υφυπουργείου θα ολοκληρωθεί το 2024.

Μίλησε, τέλος, για την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου εμπορίου, καθώς αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις αναπτυσσόμενες, λιγότερο αναπτυγμένες και μικρές νησιωτικές χώρες.

Η κα Χατζημανώλη δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την προσφορά του τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ Κιτάκ Λιμ και να συγχαρεί για την εκλογή του τον Αρσένιο Ντομίνγκεζ από τον Παναμά.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί εξειδικευμένο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών με κύρια αποστολή την υιοθέτηση διεθνών κανόνων για την ασφάλεια και προστασία της διεθνούς ναυτιλίας και την πρόληψη της προερχόμενης από τα πλοία ρύπανσης, τη διευκόλυνση της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας καθώς και τις νομικές πτυχές της διεθνούς ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων ευθύνης και αποζημίωσης από ναυτικές απαιτήσεις.

Η 33η σύνοδος της Συνέλευσης του ΙΜΟ θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο. Μεταξύ άλλων εργασιών, θα εκλέξει τα νέα μέλη του Συμβουλίου και θα εγκρίνει το διορισμό του νέου Γενικού Γραμματέα κ. Ντομίνγκεζ για την πενταετία 2024-2029.

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης η Υφυπουργός Ναυτιλίας έχει συνεχείς συναντήσεις με ομολόγους της και άλλους διεθνείς αξιωματούχους με αντικείμενο προτεραιότητες κοινού ναυτιλιακού ενδιαφέροντος και την προώθηση της κυπριακής υποψηφιότητας για επανεκλογή στην Κατηγορία Γ’ του Συμβουλίου του Οργανισμού, όπου εκλέγεται ανελλιπώς από το 1987.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!