7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 10:20

Kyndryl: 9 στα 10 στελέχη εμπιστεύονται την IT υποδομή της εταιρείας τους αλλά λιγότεροι από τους μισούς τη θεωρούν έτοιμη για το μέλλον

Η Kyndryl δημοσίευσε την «Έκθεση Ετοιμότητας της Kyndryl» (Kyndryl Readiness Report), η οποία εξετάζει ένα παράδοξο: ενώ το 90% των στελεχών επιχειρήσεων θεωρεί ότι η IT υποδομή της εταιρείας του είναι κορυφαία, μόνο το 39% την κρίνει ικανή να ανταποκριθεί σε μελλοντικούς κινδύνους. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης πώς ο εκσυγχρονισμός της IT υποδομής προσφέρει στις επιχειρήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, παρότι μόλις το 42% αυτών βλέπουν θετική απόδοση από την επένδυσή τους στην τεχνητή νοημοσύνη.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας, οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι βασίζονται στην υποδομή IT για να περιορίσουν τους κινδύνους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αξιοποιήσουν νέα εργαλεία. Ωστόσο, ενώ το 94% αυτών δηλώνει ότι ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τις εταιρείες τους, τα στοιχεία της Kyndryl δείχνουν ότι το 44% των κρίσιμων πληροφοριακών υποδομών πλησιάζουν ή βρίσκονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους, αυξάνοντας την ευπάθειά τους και δημιουργώντας εμπόδια για τον εκσυγχρονισμό. Επιπλέον, οι ηγέτες των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι χρειάζονται βοήθεια για τη λήψη αποφάσεων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Η Έκθεση Ετοιμότητας της Kyndryl συνδυάζει τα σχόλια 3.200 ανώτερων στελεχών με δεδομένα από το Kyndryl Bridge, την πλατφόρμα ενιαίας διαχείρισης ψηφιακών υποδομών της Εταιρείας που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη.  Στόχος της Έκθεσης είναι να αναδείξει τις παγκόσμιες προκλήσεις των επιχειρήσεων καθώς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε διάφορες αγορές και κλάδους.

Περαιτέρω επισημάνσεις:

  • Η απόδοση μιας επένδυσης (ROI) στην τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ασαφής: Παρόλο που το 76% των επιχειρήσεων επενδύει στην παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, μόνο το 42% βλέπει να αποδίδει θετικά αυτή η επένδυση. Τα μεγαλύτερα εμπόδια στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένουν οι ανησυχίες γύρω από την προστασία δεδομένων (31%), η αβεβαιότητα για την απόδοση της επένδυσης (30%) και οι προκλήσεις που σχετίζονται με την συμμόρφωση (26%).
  • Η πρόκληση της τεχνολογίας που φτάνει στο τέλος του κύκλου ζωής της: Σχεδόν όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις επιζητούν να διατηρήσουν ενημερωμένα τα συστήματά τους. Το 64% των CEOs εκφράζουν ανησυχία σχετικά με τα ξεπερασμένα συστήματα πληροφορικής, ενώ τα δεδομένα από το Kyndryl Bridge δείχνουν ότι το 44% των κρίσιμων υποδομών πληροφορικής πλησιάζει ή έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους.
  • Η τεχνολογική εξέλιξη προσπερνά την εκπαίδευση: Πάνω από το 40% των ηγετικών στελεχών αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τεχνολογικές δεξιότητες που εμποδίζουν την εξέλιξη του εκσυγχρονισμού.
  • Η ασφάλεια παραμένει κορυφαία ανησυχία: Το 65% των στελεχών εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις, ενώ μόνο το 30% νιώθει έτοιμο να τις αντιμετωπίσει.
  • Οι εταιρείες με ηγετική θέση αναφέρουν ευθυγράμμιση μεταξύ επιχειρηματικών και τεχνολογικών στρατηγικών: Οι εταιρείες που έχουν προχωρήσει περισσότερο στον ψηφιακό μετασχηματισμό καταγράφουν μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε όσους προΐστανται στο σκέλος της επιχείρησης και στον τομέα τεχνολογία, καθώς και υψηλότερη απόδοση επένδυσης (ROI) στα τεχνολογικά έργα.

Ο Martin Shroeter,  Πρόεδρος και CEO της Kyndryl, ανέφερε: «Η πολυετής εμπειρία μας στη διαχείριση μεγάλων IT υποδομών μάς έχει δώσει μια μοναδική οπτική για τις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων. Η ετοιμότητα είναι μια διαρκής διαδικασία που απαιτεί την προσαρμογή των ανθρώπων, των τεχνολογιών και της οργανωτικής κουλτούρας στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ψηφιακές απαιτήσεις».

Η μελέτη χαρτογράφει τους κινδύνους και τα πλεονεκτήματα

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αποτελεί κορυφαία ανησυχία για τις επιχειρήσεις: Το 65% των στελεχών ανησυχεί για τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και μόνο το 30% νιώθει έτοιμο να τις διαχειριστεί. Ομοίως, το 59% εκφράζει ανησυχία για τις κλιματικές και περιβαλλοντικές κρίσεις, αλλά μόνο το 25% πιστεύει ότι τα συστήματά του μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

Σημαντική ανησυχία για τα στελέχη αποτελεί η ταχύτητα με την οποία μεταβάλλεται το ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ. Το 48% των στελεχών ανησυχεί για τον πολύ γρήγορο ρυθμό αυτών των ρυθμίσεων, ωστόσο το 66% πιστεύει ότι έχουν συνολικά θετική επίδραση.

Παρά τις προκλήσεις, οι επιχειρήσεις που εκσυγχρονίζονται απολαμβάνουν σαφή οφέλη από τις επενδύσεις τους. Συγκρίνοντας με την προηγούμενη χρονιά, στελέχη από εταιρείες με ηγετική θέση ανέφεραν αυξημένη αποδοτικότητα (85%), μεγαλύτερη καινοτομία (71%) και βελτιωμένη εμπειρία για εργαζόμενους ή πελάτες (60%). Ωστόσο, υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση καθώς τα στελέχη βλέπουν μικρότερη βελτίωση σε τομείς όπως η ασφάλεια δεδομένων και η συμμόρφωση με κανονισμούς (34%) αλλά και σε αποτελέσματα που αφορούν τη βιωσιμότητα, όπως η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ή των εκπομπών (27%).

Ακόμα και οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν προηγμένα εργαλεία πληροφορικής, όπως συστήματα αυτοματοποίησης που ανιχνεύουν και επιλύουν προβλήματα σε όλη την IT υποδομή τους, έχουν περιθώρια για επιπλέον βελτιώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Kyndryl Bridge, το 8% των IT προβλημάτων επιλύεται, κατά μέσο όρο, αυτόματα χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Η Kyndryl εκτιμά ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει έως και 30%, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κόστη συντήρησης και αποτρέποντας διακοπές λειτουργίας.

Οδηγός για την αύξηση της ετοιμότητας

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές προκειμένου να επιτύχουν τον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας. Η έκθεση επισημαίνει τα κενά και τις κρίσιμες αποφάσεις που απαιτούνται, προσφέροντας έναν οδικό χάρτη για την εξασφάλιση της ετοιμότητας μέσα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

  1. Η ετοιμότητα των ανθρώπων είναι εξίσου σημαντική με την ετοιμότητα της τεχνολογίας: Η πληροφορική είναι ζήτημα όλων. Οι πιο τεχνολογικά εξελιγμένοι οργανισμοί διακρίνονται από αρμονία ως προς το επιχειρησιακό και τεχνολογικό σκέλος της λειτουργίας τους. Καθώς η πληροφορική παίζει ολοένα και πιο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κουλτούρας και των διαδικασιών του χώρου εργασίας, οι CIOs και οι CTOs που συνεργάζονται στενά με τα υπόλοιπα C-suite στελέχη είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να εμπλέξουν τους εργαζομένους στις τεχνολογικές αναβαθμίσεις που απαιτούνται. Οι ηγέτες που επενδύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού τους είναι πιο πιθανό να νιώθουν έτοιμοι για την αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων, καθιστώντας την επένδυση σε δεξιότητες, ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια, κρίσιμης σημασίας.
  2. Ισορροπία παλιού και νέου: Για να υποστηρίξουν αποτελεσματικές επενδύσεις, οι ηγέτες πρέπει να κατανοήσουν πώς τα νέα εργαλεία θα ενσωματωθούν όχι μόνο τεχνολογικά, αλλά και στην εταιρική κουλτούρα, στις διαδικασίες και στους στόχους της επιχείρησης. Η εξισορρόπηση των άμεσων αναγκών με τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις θα επιτρέψει στους ηγέτες να αντιμετωπίσουν τις σύνθετες προκλήσεις του εκσυγχρονισμού. Οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, στηρίζονται σε ισχυρά θεμέλια δεδομένων· η αρχική επένδυση σε αυτά τα θεμέλια μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη απόδοση επένδυσης (ROI) μακροπρόθεσμα.
  3. Επανατοποθέτηση της συζήτησης γύρω από το τεχνολογικό χρέος: Τα δεδομένα δείχνουν ότι σε μια δυναμικά μεταβαλλόμενη αγορά, όπου σχεδόν όλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με ξεπερασμένες υποδομές, οι επιχειρήσεις δεν είναι μόνες απέναντι στην πρόκληση τεχνολογιών που πλησιάζουν το τέλος του κύκλου ζωής τους. Η μείωση του τεχνολογικού χρέους βοηθά στην εξάλειψη λειτουργικών αναποτελεσματικοτήτων και απελευθερώνει δυνατότητες για ταχύτερη ανάπτυξη, αποτελώντας μια επένδυση στη μελλοντική ευελιξία και καινοτομία. Αυτό περιλαμβάνει την πλήρη ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η αυτοματοποίηση, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας και της διαθεσιμότητας

Ο Απόστολος Λεωνιδόπουλος, Managing Director της Kyndryl σε Ελλάδα και Κύπρο, σχολίασε σχετικά: «Καθώς αγκαλιάζουμε το συναρπαστικό ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο, αναγνωρίζουμε τόσο τις προκλήσεις όσο και τις τεράστιες ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας. Η Έκθεση Ετοιμότητας της Kyndryl για το 2024 δείχνει ότι πάνω από το 40% των ηγετικών στελεχών επιχειρήσεων εντοπίζουν ένα σημαντικό κενό δεξιοτήτων στην τεχνολογία που πρέπει να αντιμετωπιστεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη εστίαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Επιπλέον, το 65% αναγνωρίζει τους κινδύνους που συνδέονται με τις κυβερνοεπιθέσεις, ωστόσο μόνο το 30% αισθάνεται επαρκώς προετοιμασμένο να τις αντιμετωπίσει. Το θετικό στοιχείο είναι ότι η αναγνώριση αυτού του κινδύνου αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για τους οργανισμούς να ενισχύσουν προληπτικά τα μέτρα κυβερνοασφάλειας και την άμυνά τους.

Στην Kyndryl δεσμευόμαστε να εργαζόμαστε μαζί με τους πελάτες μας όχι μόνο για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις, αλλά και να προωθήσουμε την καινοτομία, να ενισχύσουμε το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα σε μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά και να ξεκλειδώσουμε νέες ευκαιρίες μέσω της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας και της Κύπρου αρχίζει να αποφέρει ουσιαστικά οφέλη, αποδεικνύοντας ότι με τις σωστές στρατηγικές οι οργανισμοί μπορούν να χαράξουν μια γόνιμη πορεία προς το μέλλον», δήλωσε ο Απόστολος Λεωνιδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Kyndryl Ελλάδας & Κύπρου.

Για να διαβάσετε την πλήρη έκθεση, δείτε εδώ το Kyndryl’s Readiness Report για το 2024.

Μεθοδολογία
Το Kyndryl’s Readiness Report βασίζεται σε μια εκτενή έρευνα που διεξήχθη από την Edelman DXI, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από 3.200 ανώτερα στελέχη σε επτά κλάδους, συμπεριλαμβανομένων της υγειονομικής περίθαλψης, των κατασκευών, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1ης Ιουλίου και 12ης Αυγούστου 2024, κατέγραψε τις απόψεις στελεχών C-suite (CEOs, CFOs, CIOs και CTOs) και ανώτερων διευθυντών από εταιρείες με έσοδα τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σε 15 παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!