Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ επέστρεψε σε αναπτυξιακή πορεία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά της εταιρείας Markit.
Την ίδια ώρα οι οικονομίες της Ευρώπης βρίσκονται στη «δίνη» ενός νέου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού ικανό να «εκτροχιάσει» οποιαδήποτε ανάκαμψη.
Η προκαταρκτική μέτρηση του σύνθετου δείκτη flash composite PMI της IHS Markit για τη ζώνη του ευρώ, ο οποίος εξετάζει τη δραστηριότητα τόσο στις κατασκευές όσο και στις υπηρεσίες, αυξήθηκε στις 52,5 μονάδες το Μάρτιο, από 48,1 τον Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων υποδεικνύει συνολική βελτίωση των συνθηκών του τομέα.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν την πρώτη ανάπτυξη στην περιοχή από τον Σεπτέμβριο και τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο.
«Η οικονομία της ευρωζώνης ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Μάρτιο, δείχνοντας μια καλύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη χάρη κυρίως σε μια αύξηση-ρεκόρ της παραγωγής,» δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.
Ο κλάδος της μεταποίησης υπήρξε ο «οδηγός» των καλών οικονομικών επιδόσεων αυτό το μήνα, ωστόσο, ακόμη και ο κλάδος των υπηρεσιών που φέρει τις «πληγές» από την πανδημία παρουσίασε επίσης βελτίωση, φτάνοντας σε υψηλό των επτά μηνών.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι περιορισμοί και τα lockdowns παραμένουν ακόμα.
Η Γερμανία αποφάσισε αυτήν την εβδομάδα να παρατείνει το lockdown και επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
Στη Γαλλία, το Παρίσι και περίπου 14 άλλες περιοχές έχουν επίσης τεθεί σε αυστηρή καραντίνα λόγω των αυξανόμενων λοιμώξεων.
Η Πολωνία ανακοίνωσε επίσης αυστηρότερους περιορισμούς κυκλοφορίας.
«Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης COVID-19 και νέων μέτρων lockdown. Αυτή η κίνηση δύο ταχυτήτων της οικονομίας θα παραμείνει πιθανότατα για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς οι κατασκευαστές επωφελούνται από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, αλλά οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών για τις οποίες απαιτείται φυσική παρουσία ώστε να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές παραμένουν περιορισμένες από τους κοινωνικούς περιορισμούς », δήλωσε ο Γουίλιαμσον.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβλεψε ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης 4% για φέτος και 4,1% για το 2022. Ωστόσο, η πρόβλεψη εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας και τον ρυθμό των εμβολιασμών στην περιφέρεια.
Ιστορικό ρεκόρ έπιασε η γερμανική μεταποίηση
Αύξηση-ρεκόρ σημείωσε η εργοστασιακή παραγωγή στη Γερμανία, τροφοδοτώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την καλή εικόνα της μεταποίησης στην ευρωζώνη που σημείωσε ανάπτυξη για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες.
Η Γερμανία υπερασπιζόμενη τον τίτλο της ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατέγραψε άλμα στην παραγωγή με την προκαταρκτική μέτρηση του σύνθετου δείκτη flash composite PMI της IHS Markit να φτάνει στις 68.5 μονάδες τον Μάρτιο, επίπεδο που είχε να φτάσει η μεταποίηση της χώρας από τον Απρίλιο του 1996.
«Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη στα εργοστάσια έχει δείξει ότι ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση φτάνει σε πρωτοφανή επίπεδα, με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για γερμανικά προϊόντα να μην δείχνει σημάδια μείωσης και οι επιχειρήσεις να αναφέρουν ότι οι επενδύσεις που είχαν καθυστερήσει τώρα πραγματοποιούνται τώρα», σημείωσε ο Φιλ Σμιθ , αναπληρωτής διευθυντής της IHS Markit.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού υπόκεινται πίεση, γεγονός που αυξάνει το κόστος των εργοστασιακών εισροών με ταχύ ρυθμό.
Σε υψηλό τριών μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία
Η Γαλλία ανακοίνωσε την Τρίτη μια πιο «στιβαρή» εκστρατεία εμβολιασμού. Οποιοσδήποτε άνω των 70 ετών θα μπορεί να εμβολιαστεί από το Σάββατο και έπειτα και θα αναπτυχθούν περισσότερα κέντρα εμβολιασμού για την εντατικοποίηση της διάθεσης των εμβολίων από τον επόμενο μήνα.
Τα τελευταία δεδομένα επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη χώρα βρέθηκαν σε υψηλό τριών μηνών, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε συρρίκνωση.
Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI για τη Γαλλία διαμορφώθηκε στις 49,5 μονάδες τον Μάρτιο, από 47,0 τον Φεβρουάριο.
«Η δραστηριότητα τείνει προς σταθεροποίηση, αντιστρέφοντας την πτωτική δυναμική που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο … Τούτου λεχθέντος, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Έλιο Κερ, οικονομολόγος της IHS Markit.
«Πρώτον, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες συνέχισαν να αυξάνουν το κόστος, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει ως συμπίεση στα περιθώρια κέρδους έως ότου η ανάκαμψη στις συνθήκες ζήτησης επιταχυνθεί. Δεύτερον, η απειλή οπισθοδρόμησης στο άνοιγμα της οικονομίας παραμένει απτή », είπε.