9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:40

«Πόλεμος» ΗΠΑ – Ευρώπης για τις επιδοτήσεις: Η πρόταση της Κομισιόν, οι διαφωνίες και τα στρατόπεδα

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουάσιγκτον με αφορμή τα κίνητρα που έχουν δώσει οι ΗΠΑ, ειδικά στον τομέα της πράσινης μετάβασης με επιδοτήσεις ύψους 369 δισ. δολαρίων. Η Ευρώπη ετοιμάζεται να δώσει την δική της απάντηση προκειμένου να μη τεθεί σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και να περιορίσει, αν όχι να εξαλείψει τον κίνδυνο μετακίνησης παραγωγικών δραστηριοτήτων από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Την Τετάρτη η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση της, ως απάντηση στην πολιτική των ΗΠΑ, βασισμένη στο επιχειρηματικό περιβάλλον, τη χρηματοδότηση, τις δεξιότητες και το εμπόριο. Ζήτημα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στην Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η ελληνική πλευρά, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για την οικονομία, θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής ζητώντας μια ευρωπαϊκή απάντηση για την προστασία της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Η βασική θέση της Αθήνας είναι ότι δεν αρκούν μόνο οι κρατικές ενισχύσεις καθώς οι ισχυρές χώρες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση. «Σκεφτείτε το Ταμείο Ανάκαμψης, πώς ήταν μία ευρωπαϊκή απάντηση σε μία έκτακτη συγκυρία. Αντίστοιχη έκτακτη συνθήκη είναι κι αυτή την οποία αντιμετωπίζουμε και φυσικά την αντιμετωπίζουν πολύ πιο έντονα άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερη παραγωγική βάση από εμάς» είχε προσθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το nein της Γερμανίας

Μέχρι τότε όμως, οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι βρέθηκε χθες στο Βερολίνο για σειρά επαφών με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Κρίστιαν Λίντνερ μετά τη συνάντηση του με τον κ. Τζεντιλόνι τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι θα χρειαστεί μεγαλύτερη ευελιξία στο σκέλος των κρατικών ενισχύσεων. Είχε προηγηθεί συνέντευξη του κ. Τζεντιλόνι στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine στην οποία τάχθηκε υπέρ της ανάληψης νέου χρέους από την Ε.Ε. «Αυτή η κρίση πλήττει κυρίως την Ευρώπη και τις αναπτυσσόμενες χώρες, όχι τόσο τις ΗΠΑ και την Κίνα», σημειώνει, για να προσθέσει: «Πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι δεν μπορεί κάθε κράτος να ανταπεξέλθει μόνο…Χρειαζόμαστε νέο χρήμα και πρέπει να είμαστε γρήγοροι» τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ποιοι άλλοι αντιδρούν

Ωστόσο τα σχέδια της Κομισιόν για τη δημιουργία νέας χρηματοδότησης για τις πράσινες βιομηχανίες φαίνεται ότι δεν βρίσκει σύμφωνα πολλά από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Όπως σημειώνει το Euractiv, ήδη 7 χώρες με επιστολή τους προς τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις στις 26 Ιανουαρίου, απέρριψαν ανοιχτά την ιδέα. Η επιστολή υπογράφεται από την Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Αυστρία, την Ιρλανδία, την Εσθονία και τη Σλοβακία. Και δεν είναι οι μόνες, καθώς Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο, αν και δεν έχουν υπογράψει την επιστολή, είναι αντίθετες σε κάθε μορφή νέας κοινής έκδοσης χρέους από την Ε.Ε. Με βάση την επιστολή, στο επίκεντρο είναι τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τόσο από το σκέλος των επιδοτήσεων (όσα δεν έχουν απορροφηθεί έως τώρα) όσο και από το σκέλος των δανείων (δεδομένου ότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν ζητήσει να λάβουν ενίσχυση από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας για τις επενδύσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!