18.8 C
Nicosia
Παρασκευή 8 Δεκέμβριος 2023 | 14:34

Πηλείδου: Μεγάλη η πρόοδος της βιομηχανίας – Επίσκεψη στη Λάρνακα

Η πρόοδος της κυπριακής βιομηχανίας είναι μεγάλη και οι προοπτικές της είναι ακόμα μεγαλύτερες, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ύστερα από επίσκεψη στη Λάρνακα.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι θέματα που άπτονται της ομαλής λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών Λάρνακας συζήτησαν σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, οι Δήμαρχοι Λάρνακας και Αραδίππου, στην παρουσία στελεχών του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ. Η Υπουργός, προστίθεται, συνοδευόμενη από τον Γενικό Διευθυντή του ΥΕΕΒ Μάριο Παναγίδη, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Χρίστο Φωτιάδη και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφτηκε επίσης βιομηχανίες που εδρεύουν στις βιομηχανικές περιοχές Λάρνακας και Αραδίππου.

Κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, «έγινε καταρχήν αξιολόγηση αναφορικά με το έργο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, το οποίο έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, ανοίγοντας πλέον νέες προοπτικές ανάπτυξης για την πόλη».

Όπως αναφέρεται, ο κ. Βύρας συνεχάρη την Υπουργό και την ομάδα της «για τη σημαντική εργασία που επιτελέστηκε τα τελευταία δύο χρόνια σε σχέση με το χρονίζων θέμα της μετακίνησης των αποθεμάτων υγρών καυσίμων, ασφάλτου και υγραερίου και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να επισπευσθούν και οι τελευταίες εργασίες που απομένουν για να προχωρήσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής».

Προστίθεται ότι η κα Πηλείδου σημείωσε ότι το Υπουργείο είναι ανακουφισμένο που κλείνει το κεφάλαιο της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και τόνισε ότι ήδη προωθούνται, και μάλιστα με εντατικό ρυθμό και αποφασιστικότητα, λύσεις για τις ελάχιστες εκκρεμότητες που απομένουν.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρος Σταύρου, ο οποίος εξέφρασε -σύμφωνα με την ανακοίνωση – την ικανοποίησή του για τη στενή συνεργασία των αρμοδίων αρχών με τις επιχειρήσεις, «σημαντική για την επίλυση προβλημάτων και την προώθηση έργων και πολιτικών που ισχυροποιούν το επιχειρηματικό περιβάλλον προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας της πόλης».

Εξάλλου ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης εξέφρασε ευχαριστίες στην Υπουργό για την αγαστή συνεργασία πού είχαν τα τελευταία χρόνια, μέσα από την οποία επιλύθηκαν πολλά προβλήματα στη βιομηχανική περιοχή που βρίσκεται στα όρια του Δήμου, όπως είπε. Η Υπουργός ανέφερε πως η μεγάλη σημασία και ώθηση που δόθηκε στον τομέα της βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια, με τη χαρτογράφηση των προκλήσεων και την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπισή τους, αλλά και την άμεση συνεργασία με τις βιομηχανίες, έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Όπως είπε η κα. Πηλείδου, «δεν είναι τυχαίο που η συνεισφορά του τομέα της βιομηχανίας στο ΑΕΠ αυξήθηκε σχεδόν κατά 1% φτάνοντας το 8,7% το 2021 σε σχέση με 7,9% το 2019».

Η Υπουργός σημείωσε ότι «με τη συνέχιση της καλής δουλειάς που επιτελεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο μας, μπορούμε να φτάσουμε σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα», προσθέτοντας πως «η προσπάθεια έχει ως επίκεντρο τη δημιουργία νέων υποδομών, τη στελέχωση του τομέα με νέο αίμα, την πράσινη και κυκλική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Υπουργός επισκέφθηκε στη συνέχεια τις βιομηχανίες C&S Mycorex Mashroom Trading, Maxifoods και Logistico Park όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών τόνισαν, όπως αναφέρεται, την άμεση ανάγκη εφαρμογής του Virtual Net Billing ώστε να μπορούν να τοποθετούν μεγάλα συστήματα φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Η κ. Πηλείδου «ενημέρωσε ότι το ΥΕΕΒ βρίσκεται στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του Σχεδίου Στήριξης Παραγωγών ΑΠΕ και μία από τις σημαντικότερες εισηγήσεις του Υπουργείου είναι και η εφαρμογή του Virtual Net Billing για εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές». Το ΥΕΕΒ αναμένει τις θέσεις της ΡΑΕΚ επί των εισηγήσεών του, είπε.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των επισκέψεων έγινε ενημέρωση και για τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου Ενέργειας και οι βιομηχανίες κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Χορηγιών για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων με προϋπολογισμό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023. Ακόμα, ενημερώθηκαν ότι προσεχώς θα προκηρυχθούν τα Σχέδια Ψηφιακής Αναβάθμισης με προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ, το Σχέδιο προώθησης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ύψους 2,9 εκατομμυρίων ευρώ και το Σχέδιο για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας 13,3 εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κρεμλίνο: «Πολλοί πολίτες» πιέζουν τον Πούτιν να είναι πάλι υποψήφιος

«Πολλοί άνθρωποι» πιέζουν τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία τον Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο προσθέτοντας ότι ο Ρώσος...

Αντίδραση Αβέρωφ στις δηλώσεις ΥΠΟΙΚ για κρατικό μισθολόγιο: «Όσα παρακολουθούμε εντάσσονται στη λογική του παραλόγου»

«Με δυο λόγια, αυτά που παρακολουθούμε εντάσσονται ξεκάθαρα στη λογική του παραλόγου…», αναφέρει ο Αβέρωφ Νεοφύτου για τα όσα ειπώθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών...

Λύσεις για Ογκολογικό συζήτησαν ΠτΔ – Συμβούλιο Επιτρόπων

Λύσεις στα προβλήματα και στα οικονομικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, τα οποία σχετίζονται με το γεγονός ότι το Κέντρο...

ΣΟΑΚ: Οι κυβερνοεπιθέσεις ο μεγαλύτερος κίνδυνος για οικονομία

Οι κυβερνοεπιθέσεις, η μαζική εισροή μεταναστών και η επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών, αποτελούν τους τρεις σοβαρότερους κινδύνους της οικονομίας, όπως αυτοί καταγράφηκαν στην έρευνα...

Έκλεισε ο διορισμός της Νάντια Καλβίνο στην ΕΤΕπ

Τον διορισμό της στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιβεβαίωσε η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο κατά την άφιξή της στη...

Η Lidl Κύπρου στηρίζει την Κύπρο του μέλλοντος

Με επίκεντρο την ευθύνη και τη συνεισφορά της στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία και με γνώμονα τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα, η Lidl Κύπρου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW