33.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 16:33

Με την «όπισθεν» η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου: Η χειρότερη επίδοση από το 1990

Σε νέο χαμηλό έπεσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ πέρυσι καθώς ο κλάδος συνάντησε εμπόδια από την πανδημία  και την έλλειψη τσιπ.

ΕΙδικότερα, οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 2,4% το 2021, σε 9,7 εκατομμύρια οχήματα. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από την έναρξη των στατιστικών το 1990, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Επίσης, οι ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 22% τον περασμένο μήνα σε 950.218 οχήματα και οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων μειώθηκαν 1,5% πέρυσι.

Τα στοιχεία έρχονται μετά την ιστορική πτώση σχεδόν 24% που υπέστη ο κλάδος το 2020 λόγω των περιορισμών της πανδημίας και οδήγησε τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ σε 3,3 εκατομμύρια λιγότερες από τις πωλήσεις πριν από την κρίση του 2019.

Η έλλειψη ημιαγωγών, τα τσιπ που χρησιμοποιούνται σε πλήθος συστημάτων αυτοκινήτων τόσο στα παραδοσιακά όσο και στα ηλεκτρικά οχήματα, ήταν ο κύριος λόγος που κράτησε πίσω τη βιομηχανία.  «Αυτή η πτώση ήταν το αποτέλεσμα της έλλειψης ημιαγωγών που επηρέασε αρνητικά την παραγωγή αυτοκινήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021», ανέφερε η ACEA.

Η έλλειψη τσιπ είναι συνέπεια της πανδημίας, καθώς οι κατασκευαστές διαταράχθηκαν από τα lockdown και τους υπαλλήλους που νόσησαν, καθώς και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και αυξημένη παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρονικά. Η πανδημία έχει επίσης εκτοξεύσει τις τιμές πολλών πρώτων υλών και προκάλεσε ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ορισμένες περιοχές.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αρχικά υποβάθμισαν τον αντίκτυπο της έλλειψης τσιπ, η οποία τελικά τους οδήγησε σε επιβράδυνση της παραγωγής, ή ακόμη και σε αδράνεια.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ ανέκαμψαν έντονα το δεύτερο τρίμηνο, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου εξαμήνου μειώθηκαν κατά περίπου 20%.

Στο μεταξύ, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις προμήθειες δεν είναι καλές.  «Η αρχή του 2022 θα συνεχίσει να είναι δύσκολη όσον αφορά τις προμήθειες τσιπ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Alexandre Marian της AlixPartners.  «Η κατάσταση θα πρέπει να βελτιωθεί στα μέσα του έτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστούν άλλα προβλήματα, σχετικά με τις πρώτες ύλες, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού», είπε.

Ο γερμανικός παράγοντας

Η Γερμανία είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη, παράγοντας το ένα τέταρτο των συνολικών πωλήσεων- πάνω από 2,6 εκατομμύρια πέρυσι.  Εάν οι αγορές στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία σημείωσαν μέτρια κέρδη, μια πτώση 10,1% στη Γερμανία παρέσυρε το συνολικό ποσοστό της ΕΕ.

Αν η έλλειψη ημιαγωγών ήταν ο κύριος παράγοντας που εμπόδισε την ανάκαμψη, η ΕΕ παρουσίασε επίσης χαμηλή απόδοση σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες αγορές όπου η ανάκαμψη από την πανδημία ήταν ισχυρότερη.  Η κινεζική αγορά αυτοκινήτου, για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 4,4% και η αγορά των ΗΠΑ κατά 3,7%.

Η μείωση των ευρωπαϊκών πωλήσεων μπορεί επίσης να αντανακλά «την απότομη αύξηση της μέσης τιμής των αυτοκινήτων καθώς και μια προσδοκώμενη στάση των καταναλωτών σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα, η οποία τους ωθεί να αναβάλουν τις αγορές και να διατηρήσουν το τρέχον όχημά τους περισσότερο», ανέφεραν οι αναλυτές του Inovev.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Να ελέγχονται η τευτότητα και τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς Κύπρου, (ΣΕΔΕΑΚ), καλεί το κοινό να είναι προσεκτικό κατά την ενημέρωση από δημοσκοπήσεις και πάντα να ελέγχει την...

Ναι στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ είπε η κυβέρνηση

Χρονική παράταση για ακόμη ένα χρόνο στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), ενέκρινε σήμερα με νομοσχέδιο το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε δηλώσεις...

Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030 διεκδικεί ο Δήμος Κουρίου

Στη μάχη για διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, ρίχνεται ο Δήμος Ύψωνα και οι οκτώ κοινότητες που θα συναποτελούν τον...

Μη κυκλοφορείτε σε ανοικτούς χώρους – Μεγάλη συγκέντρωση σκόνης

Την αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης που παρατηρούνται σήμερα Τετάρτη στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με...

Στοχευμένα μέτρα για όλους για αντιμετώπιση της ακρίβειας ζητά ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ

Στοχευμένα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας για όλους ζητά ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), σημειώνοντας ότι επικροτεί τις θέσεις ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για το θέμα. Σε ανακοίνωσή...

Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας πραγματοποίησε αεροσκάφος της εταιρείας Transavia. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από την Αθήνα με προορισμό το Παρίσι. Σύμφωνα με πληροφορίες,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!