17.8 C
Nicosia
Παρασκευή 8 Δεκέμβριος 2023 | 15:26

Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος): Γιατί εξαγόρασε την Κουρούσιης στην Κύπρο – Η κόντρα με τη Δωδώνη

Νέες διαστάσεις παίρνει η «μάχη» μεταξύ Σαράντηδων και Δωδώνης και κατ’ επέκταση μεταξύ του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία και του αμερικανικού fund CVC ως κυρίου μετόχου του πάλαι ποτέ συνεταιρισμού των Ιωαννίνων και ιδιοκτήτη της Vivartia.

Η κόντρα αυτή τη φορά λαμβάνει χώρα εκτός συνόρων και συγκεκριμένα στην Κύπρο.

Ο θεσσαλικός όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδερφών Σαράντη, γνωστός στο ευρύ κοινό ως «Όλυμπος», που σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, χθες ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ιστορικής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων «Κουρούσιης» στην Κύπρο.

Στην Κύπρο (Λεμεσός) βρίσκεται από το 2016 με εργοστάσιο χαλουμιού η Δωδώνη, ενώ φέτος ξεκίνησε την κατασκευή του δικού της εργοστασίου, επίσης χαλουμιού, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Το νέο εργοστάσιο και η Κουρούσιης

Με συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, η δυναμικότητα της εγκατάστασης των αδελφών Σαράντη σε πλήρη ανάπτυξη (αναμένεται να επιτευχθεί σε 3-5 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας) θα ανέρχεται σε 180 τόνους γάλακτος/ημέρα.

Μέχρι όμως το νέο εργοστάσιο των Σαράντηδων στη Βιομηχανική Περιοχή Τσερίου της επαρχίας Λευκωσίας να πάρει μπρος, οι Έλληνες γαλατάδες επιδιώκουν αφενός να ισχυροποιήσουν την εμπορική τους δραστηριότητα στη μεγαλόνησο – και όχι μόνο – αλλά και να εξοικειωθούν με την παραγωγική διαδικασία του χαλουμιού στηρίζοντας τους Κύπριους κτηνοτρόφους και αποκτώντας συνεργασίες.

Εξ ου και η εξαγορά του 49% της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων Ν. Θ. Κουρούσιης Λτδ, η οποία ιδρύθηκε το 1959 στη Βατυλή Αμμοχώστου από την Ιωάννη Κουρούσιη ως μια οικογενειακή επιχείρηση.

Μετά την τουρκική εισβολή, η εταιρεία επαναδραστηριοποιήθηκε το 1974 στην Κοφίνου, στην επαρχία Λάρνακας, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα. Παράγει μια σημαντική γκάμα γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, από 100% φρέσκο κυπριακό γάλα, μέσα από σύγχρονες παραγωγικές διαδικασίες.

Ο όμιλος των αδελφών Σαράντη, που εξαγόρασε πρόσφατα τις εγκαταστάσεις και το σήμα της ΑΓΝΟ, κατέχει αυτή τη στιγμή την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά μεταξύ των παραγωγικών εταιρειών γαλακτοκομικών με τζίρο το 2021 στα 427 εκατ. ευρώ έναντι 404 εκατ. ευρώ το 2020.

Στο 20% του τζίρου της Δωδώνης το χαλούμι

Την ίδια ώρα η δραστηριότητα στο χαλούμι αντιστοιχεί στο 20% του κύκλου εργασιών της Δωδώνης.

Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη εμφάνισε αυξημένο τζίρο το 2021 στα 141,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, ωστόσο «είδε» τα καθαρά κέρδη της να μειώνονται σημαντικά (από 5 εκατ. ευρώ το 2020 σε 1,2 εκατ. ευρώ το 2021) λόγω των ιστορικά υψηλών τιμών του πρόβειου γάλακτος, της ενέργειας και των υλικών συσκευασίας.

ΠΗΓΗ: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΠτΒ: Λογοδοσία για τις πράξεις μας μηδενός εξαιρουμένου

Ως υπεύθυνοι πολίτες οφείλουμε να αναλάβουμε δράση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και αυτό συνεπάγεται λογοδοσία για τις πράξεις μας μηδενός εξαιρουμένου, προώθηση της...

Σε χαμηλό 53 τριμήνων, στο 5,8% το ποσοστό ανεργίας το γ΄ τρίμηνο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 53 τριμήνων (από το 1ο τρίμηνο του 2011), μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας το 3ο τρίμηνο του 2023, υποχωρώντας στο...

Μέτρα στήριξης και Εθνική Στρατηγική για την τρίτη ηλικία ανακοίνωσε ο ΠτΔ

Την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Τρίτη Ηλικία, καθώς και με ενδιάμεσα μέτρα για τη...

Εγκρίθηκε το κυβερνητικό πακέτο για τις εκποιήσεις – Απορρίφθηκαν τροπολογίες κομμάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια και τις δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από τα κόμματα της συμπολίτευσης, με στόχο την...

Πότε θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ – Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μειώσει άμεσα τα επιτόκια ή τουλάχιστον όσο γρήγορα πιστεύουν οι επενδυτές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ...

Πρόεδρος ΠΟΕΔ: Με διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις

Στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, με διάλογο και σωστή επικοινωνία, θέματα που χρονίζουν μπορούν να βρουν τις λύσεις τους, όπως έγινε και πρόσφατα με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW