16 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 7:19

FITCH: Περιορισμένες οι μειώσεις επιτοκίων το 2024

Η στροφή στην πολιτική μείωσης των επιτοκίων, από τις Κεντρικές Τράπεζες, παγκοσμίως, το 2024 θα είναι γεωγραφικά εκτεταμένη, αλλά οι μειώσεις δεν θα γίνουν με τον επιθετικο τρόπο που έγιναν οι αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς θα είναι περιορισμένες, τονίζει ο Fitch Ratings.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τα επιτόκια στο τέλος του τρέχοντος έτους θα συνεχίσουν να βρίσκονται πολύ πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από την πανδημία COVID-19.

Μετά την πρόσφατη μείωση του πληθωρισμού και τα ήπια σχόλια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ο Fitch δεν αναμένει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, την ΕΚΤ ή την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) και σημειώνει πως κάθε μια Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2024.

Όπως αναφέρει ο Fitch Ratings στο τελευταίο της «Economics Dashboard», η αλλαγή στην κατεύθυνση των επιτοκίων θα είναι ευρεία, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες σε 19 από τις 20 οικονομίες που περιλαμβάνονται στο «Global Economic Outlook» του οίκου, αναμένεται να προβούν σε μειώσεις των επιτοκίων την τρέχουσα χρονιά, με εξαίρεση την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.

Ο Fitch αναφέρει ότι το γεωγραφικό εύρος της μείωσης των επιτοκίων θα είναι εντυπωσιακό, αλλά το μέγεθος και η ταχύτητά μείωσης τους θα είναι περιορισμένη, σε σχέση με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που παρατηρήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να διατηρηθούν πολύ πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η άνοδος των επιτοκίων στον πρόσφατο κύκλο σύσφιξης ήταν εξαιρετικά ταχεία για τα ιστορικά δεδομένα, με τη Fed και την BOE να αυξάνουν τα επιτόκια κατά 525 μ.β. και 515 μ.β., αντίστοιχα, από το κατώτατο σημείο που έφθασαν το 2021, και την ΕΚΤ κατά 450 μ.β..

«Αναμένουμε σωρευτικές μειώσεις από τη Fed, την BOE και την ΕΚΤ μόνο κατά 200 μ.β., 175 μ.β. και 150 μ.β., αντίστοιχα, μέχρι το τέλος του 2025», αναφέρει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν αναμένει μειώσεις των επιτοκίων από πλευράς Fed πριν από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2024.

Ο Fitch αναμένει βραδύτερο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων σε σχέση με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες επί του παρόντος αναμένουν περίπου 150 μ.β. μειώσεις από τη Fed και την ΕΚΤ και περίπου κατά 115 μ.β. από την BOE μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτό αντανακλά την άποψή μας ότι ο επίμονος πληθωρισμός των μισθών και οι τιμές των υπηρεσιών θα κάνουν τις Κεντρικές Τράπεζες «επιφυλακτικές ως προς την πολύ γρήγορη μείωση των επιτοκίων», καταλήγει ο οίκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Πρόγραμμα για στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και ώθηση στο εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε...

Υπουργός Εσωτερικών: Οι παράτυπες μετακινήσεις εκλογέων θα καταγγελθούν

Σε περιπτώσεις που μετά τον έλεγχο αποδειχθεί ότι έγιναν παράτυπα πιστοποιήσεις των στοιχείων πολιτών για τη μετακίνηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων σε άλλους Δήμους ή Κοινότητες,...

Ιράν: «Το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα»

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συνοδεύει ιρανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του, ο ναύαρχος Σαχράμ Ιρανί, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο...

Χεζμπολάχ: 18 Ισραηλινοί τραυματίες, ένας σε κρίσιμη κατάσταση από επίθεση με drone και πυραύλους (βίντεο)

Δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε κοινοτικό κέντρο στο χωριό Arab al-Aramshe, δήλωσαν οι γιατροί και ο...

Πληροφορία για θετικό δείγμα ντόπινγκ Έλληνα διεθνή ποδοσφαιριστή

Μια «κακή» πληροφορία για το ελληνικό ποδόσφαιρο μετέφερε η ιστοσελίδα dikisports, που επικαλείται το International Testing Agency (Λωζάνη). Σύμφωνα με αυτή, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής που...

SKY express: Αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδα της το πρώτο τρίμηνο

Συνολική αύξηση επιβατικής κίνησης 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η SKY express. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!