Στα διεθνή
Για πρώτη φορά σε ένα χρόνο το ΔΝΤ αυξάνει την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη αναγνωρίζοντας την ανθεκτικότητα της οικονομία των ΗΠΑ και την επαναλειτουργία της Κίνας να στηρίζει τη ζήτηση έναντι μιας αλυσίδας κινδύνων. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 2,9% το 2023, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από την πρόβλεψη τον Οκτώβριο, ανέφερε το ταμείο την Τρίτη στη Σιγκαπούρη σε τριμηνιαία ενημέρωση των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του. Αν και αυτή είναι μια επιβράδυνση από μια επέκταση 3,4% το 2022, το ΔΝΤ είπε ότι αναμένει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο κάτω μέρος φέτος, επιταχύνοντας στο 3,1% το 2024.
Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να γίνονται επιφυλακτικοί κατά την έναρξη μιας εβδομάδας με συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών και ανακοινώσεις εταιρικών κερδών. Ο S&P 500 υποχώρησε 52,79 μονάδες ή 1,3% στις 4017,77, ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 260,99 μονάδες ή 0,8% στις 33717,09. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε 227,90 μονάδες, ή 2%, στις 11393,81.
Οι χρηματιστηριακές αγορές ήταν ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των ενδείξεων άμβλυνσης του πληθωρισμού και των ελπίδων ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να μετριάζει και τελικά να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της. Οι δείκτες των ΗΠΑ κατέγραψαν σταθερά εβδομαδιαία κέρδη την περασμένη εβδομάδα, με τον S&P 500 να σημειώνει αύξηση 2,5%, τον Nasdaq Composite να σημειώνει άλμα 4,3% και τους βιομηχανικούς Dow να σημειώνουν άνοδο 1,8%.
Στην Αθήνα
Από τις συναλλαγές στα ασιατικά χρηματιστήρια τα μηνύματα ήταν υπέρ καθόδου των μετοχικών αξιών και τελικά σε αυτή τη δυναμική συνέβαλλαν και τα ΣΜΕ του αντιπροσωπευτικότερου μετοχικού δείκτη του S&P500. Στην Ευρώπη οι αγορές άνοιξαν με πτωτικά χάσματα και δεν υπήρξε στη συνέχεια υπαινιγμός στο ταμπλό των ισχυρότερων πως η κάθοδος θα μπορούσε να ανατραπεί. Στην Αθηναϊκή αγορά ωστόσο η δυναμική δεν είχε ταύτιση με όσα ίσχυαν στην ευρωζώνη. Το πρόγραμμα είχε συσσώρευση και για τη στήλη όλα αυτά δεν ήταν παρά μια προετοιμασία για την προσέγγιση του ΓΔ αυτή τη βδομάδα στη ζώνη των 1030 με 1035 μονάδων.
Μπορεί στη βδομάδα των αποφάσεων επί της νομισματικής πολιτικής να υπερισχύουν διεθνώς οι επιφυλάξεις αλλά στην Αθήνα το κλίμα διαφέρει σταθερά. Η ανεξαρτησία είναι αποτέλεσμα μιας σειράς εξελίξεων όπως η αναβάθμιση – έκπληξη από την Fitch, που έδωσε αφορμή ρευστοποιήσεων χθες αλλά τελικά η προσφορά απορροφήθηκε και απόμεινε μόνο η ενδοσυνεδριακή νευρικότητα που κατέληξε σε ανοδικό κλείσιμο. Σημείωση: Η Fitch εκτιμά ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 0,9% το 2023 και στο 2,3% το 2024, ενώ αναμένει σταθερή επιβράδυνση του πληθωρισμού από 9,3% το 2022, σε 5% το 2023 και 1,5% το 2024.
Πρωταγωνιστής ή καθοδηγητής της διάθεσης για ρίσκο η ΜΥΤΙΛ σε φάση διόρθωσης οι τραπεζικές μετοχές. Στις 15:00 με τον τζίρο στα 47,5 εκατ. ευρώ ο μέσος όρος είχε κέρδη +0,20% αφού ήταν στις 1017,5 μονάδες. Με ανώτερο μέρας από τις 11:29 τις 1019,15, ενώ στην ευρωζώνη υποχωρούσαν κατά -0,5% οι CAC, DAX, Stoxx Europe 600 ενώ τα ΣΜΕ του S&P500 είχαν μεταβολή -0,9%. Με άλλα λόγια η αγορά της Αθήνας ήταν αδιάβροχη, αδιάφθορη, ανεξαρτήτων κινήτρων και αντιπροσωπευτική της ιδιαζόντως σταθερής εμπιστοσύνης των ξένων θεσμικών ως προς την εξέλιξη της ανάπτυξης στη χώρα.
Μια εξέλιξη με θετικό αντίκτυπο ήταν η έξοδος της Alpha Bank στις Αγορές με στόχο να αντλήσει 300 εκατ. ευρώ. Έχει δώσει εντολή στη Citi να λειτουργήσει ως Sole Structuring Advisor (Απόλυτος Σύμβουλος έκδοσης) και στις Barclays, BofA Securities, Citi, J.P. Morgan να αποτελέσουν τους Joint Bookrunners (συνεργαζόμενους διακινητές του βιβλίου προσφορών).
Επίσης θετικό αντίκτυπο προκάλεσε η πρόωρη αποπληρωμή ρευστότητας, ύψους 6 δις ευρώ, την οποία είχε αντλήσει, μέσω πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (targeted longer-term refinancing operations – TLTRO), από την Πειραιώς.
Η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR) της Εθνικής Τράπεζας σε “ΒΒ-“, από “Β+” και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε “ΒΒ-“, από “Β+”. To οutlook για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο είναι σταθερό.
Ενδιαφέρον προκλήθηκε επίσης η ανακοίνωση της Διοίκησης της Ελλάκτωρ για έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με το Σχήμα Εταιρειών Wade Adams Hellas SMSA και Adamas Group Limited, για ενδεχόμενη πώληση του συνόλου των μετοχών της Θυγατρικής της Εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Έτσι ο τίτλος ξεκίνησε με ανοδική ορμή και έφθασε μέχρι τα 2,24 ευρώ (+2,52%), αλλά γρήγορα επικράτησαν κινήσεις ενθυλάκωσης κερδών, με αποτέλεσμα την υποχώρηση μέχρι τα 2,07 ευρώ (-5,26%) με κλείσιμο στα 2,08 ευρώ, με απώλειες -4,81%.
Στα θέματα που θα δημιουργήσουν ενδιαφέρον έχουμε: Την κάλυψη του τίτλου της ΜΠΕΛΑ από την Optima Bank στην οποία ορίζει σύσταση “buy” και τιμή – στόχο στα 22,7 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η Εισηγμένη εισέρχεται στο 2023 με θετικό momentum, δημιουργώντας περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των διανομών μερισμάτων τα επόμενα χρόνια.
Στις κορυφαίες της μετοχικές επιλογές τοποθετεί τον τίτλο της ΜΥΤΙΛ η Eurobank Equities, με σύσταση “buy”, ενώ ανεβάζει την τιμή – στόχο στα 30,5, από 25,6 ευρώ. Η Χρηματιστηριακή προχωρά σε σημαντικές αναβαθμίσεις στις προβλέψεις της για τα μεγέθη της Εταιρείας, προβλέποντας EBITDA ύψους 907 εκατ. ευρώ εφέτος και άνω του 1 δισ. ευρώ το 2024.
Τις εκτιμήσεις τις για τα μεγέθη του 2023 κατέθεσε η Πειραιώς ενώ ο Όμιλος θα δημοσιεύσει χρηματοοικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2022 στις 24 Φεβρουαρίου 2023.
Το σημαντικότερο εκ των μελλοντικών γεγονότων κατά την εκτίμησή μας είναι αυτό που ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg με τη στήλη να το έχει αναγγείλει από το τέλος του 2022: “Το Υπερταμείο ανέθεσε στη Bank of America και τη Morgan Stanley να αναλάβουν την εισαγωγή του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία θα λάβει πιθανότατα χώρα στο δεύτερο μισό του έτους. Επέλεξε επίσης τη Deutsche Bank ως συνδιαχειριστή του βιβλίου προσφορών (joint bookrunner) και χρηματοοικονομικού συμβούλου”.