Η είδηση για το σωσίβιο των 50 δισ. φράγκων από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στην Credit Suisse έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που χθες ρευστοποιούσαν μαζικά τραπεζικούς τίτλους φοβούμενοι μία επανάληψη της τραπεζικής καταιγίδας του 2008.
Έτσι ενώ η Τετάρτη ήταν η χειρότερη ημέρα για τις ευρωπαϊκές αγορές εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, σήμερα έχουμε εικόνα δυναμικής ανάκαμψης, με τις τράπεζες σε ρόλο θετικού πρωταγωνιστή. Στις 10:30 ώρα Ελλάδος o τραπεζικός κλάδος καταγράφει κέρδη 3,3% στον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, τον οποίο και οδηγεί στο +1%. Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει κέρδη 3,1% και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Τα θετικά πρόσημα έχουν επιστρέψει σε όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύεται σχεδόν 1%, έχοντας λίγο νωρίτερα καταγράψει άνοδο έως και 1,7%. Παρόμοια είναι η εικόνα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι με τους DAX και CAC 40 στο +1,1%, ενώ άνοδο 1,3% παρουσιάζει και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, έχοντας λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης ενισχυθεί έως και 2%.
Τι θα κάνει η Κριστίν Λαγκάρντ;
Τα βλέμματα των επενδυτών βρίσκονται στραμμένα όχι μόνο στην Ελβετία, αλλά και στη Φρανκφούρτη, όπου σήμερα θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές επιμένουν στην πρόβλεψή τους ότι η ΕΚΤ, σε αντίθεση με τη Federal Reserve, δεν θα κάνει «παύση» στις επιτοκιακές αυξήσεις, αλλά θα προχωρήσει κανονικά στα σχέδιά της.
Οι traders θεωρούν ότι η έντονη αναταραχή που επικράτησε χθες (και έσβησε πάνω από 60 δισ. δολ. από την κεφαλαιοποίηση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών), αλλά και η παρέμβαση της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, που αποφάσισε να λειτουργήσει ως πιστωτής εσχάτης ανάγκης, θα αναγκάσουν τελικά και την Κριστίν Λαγκάρντ να αναθεωρήσει. Σύμφωνα με το Reuters οι traders το πρωί της Πέμπτης προσδιορίζουν στο 42% τις πιθανότητες για μία αύξηση των επιτοκίων της Ευρωζώνης κατά 25 μονάδες βάσης σήμερα, ανεβάζοντας στο 58% αντίστοιχα τις πιθανότητες να διατηρηθούν αμετάβλητα.