Εναρκτήρια συνάντηση για το έργο χρηματικού διακανονισμού των συναλλαγών που θα καταρτίζονται στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου, η οποία προγραμματίζεται να λειτουργήσει περί τα τέλη του 2022, είχαν σήμερα στη Λευκωσία το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ) και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Στις 21 Οκτωβρίου του 2021 τo XAK και ο ΔΣΜΚ είχαν συνομολογήσει συμφωνία για την παροχή εκ μέρους του ΧΑΚ, των απαιτούμενων υπηρεσιών διακανονισμού των συναλλαγών, που θα καταρτίζονται, με την έναρξη της λειτουργίας της Ανταγωνιστικής Αγοράς του ηλεκτρισμού στην Κύπρο.
Με βάση τη συμφωνία αυτή όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία, ο ΔΣΜΚ θα έχει την αρμοδιότητα για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, ενώ το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου βάσει των κανονισμών και της σχετικής σύμβασης που υπογράφηκε, θα αναλάβει το διακανονισμό των συναλλαγών που θα καταρτίζονται.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο της συνάντησης που έγινε στα γραφεία του ΧΑΚ, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης είπε ότι για την υλοποίηση αυτού του έργου συνεργάζονται το ΧΑΚ, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, ο οποίος «μας εμπιστεύτηκε την εργασία για την εκκαθάριση των συναλλαγών της αγοράς, το Χρηματιστήριο Ενέργειας Αθηνών στο οποίο το ΧΑΚ είναι μέτοχος κατά 10% από το 2019 και το Χρηματιστήριο Αθηνών με το οποίο το ΧΑΚ έχει κοινή πλατφόρμα από το 2006», όπως είπε, «και θα μας παρέχει τα συστήματα για την εκκαθάριση της αγοράς».
Πρόσθεσε ότι μαζί με το ΧΑΚ είναι και το Χρηματιστήριο Ενέργειας Αθηνών και το Χρηματιστήριο Αθηνών που έχουν την τεχνογνωσία και τα συστήματα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το έργο.
Ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου Σταύρος Σταυρινός είπε ότι με τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί στις 7 Οκτωβρίου του 2021 έχει δοθεί στον ΔΣΜΚ «ο ρόλος επίσημα πλέον του λειτουργού της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού η οποία θα λειτουργήσει περί τα τέλη του 2022».
Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια αυτής της ανταγωνιστικής αγοράς υπάρχουν πολλές διεργασίες και ως διαχειριστής και λειτουργός της αγοράς αυτής αναθέσαμε στο ΧΑΚ δύο από τις εργασίες που αφορούν τον φορέα Κάλυψης και τον οίκο εκκαθάρισης.
Αναφορικά με τον ρόλο του ΧΑΚ ως Φορέα Κάλυψης, ο κ. Σταυρινός είπε ότι το ΧΑΚ θα διαβεβαιώνει και θα επιβεβαιώνει στον ΔΣΜΚ ότι οι συμμετέχοντες στην ανταγωνιστική αγορά θα είναι φερέγγυοι και θα μπορούν να συμμετέχουν χωρίς να προκαλούν κινδύνους στους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Αναφορικά με τον οίκο εκκαθάρισης, ο κ. Σταυρινός είπε ότι «το ΧΑΚ θα διαχειρίζεται και θα κάνει την εκκαθάριση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών».
Ανέφερε επίσης ότι είναι σημαντική η συμφωνία αυτή γιατί η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού έχει πολλές διεργασίες και τα χρηματιστήρια έχουν ειδικότητα σε αυτές τις δύο υπηρεσίες.
«Αυτό το έργο θα συμβάλει στην έγκαιρη και ομαλή λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του 2022 όταν θα λειτουργήσει η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου, για να αρχίσουν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο κ. Σταυρινός είπε ότι «σήμερα υπάρχει μια απλή αγορά ηλεκτρισμού η οποία λειτουργεί τους τελευταίους 12 μήνες και ονομάζεται μεταβατική ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού η οποία έχει σχεδιαστεί από τον ΔΣΜΚ», προσθέτοντας ότι η υφιστάμενη αγορά «θα μετασχηματιστεί στην τελική αγορά με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο», στο τέλος του 2022.
Εξάλλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της εταιρείας εκκαθάρισης συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου χαρακτήρισε σημαντικό το έργο της χρηματοοικονομικής εκκαθάρισης των συναλλαγών που θα αναλάβει για τον ΔΣΜΚ το ΧΑΚ.
«Ως Χρηματιστήριο Ενέργειας έχουμε καταφέρει να περάσουμε με απόλυτη επιτυχία στην υλοποίηση του πανευρωπαϊκού μοντέλου στόχου για πάνω από ένα χρόνο και ταυτόχρονα έχουμε θωρακίσει όλη αυτή την αγορά σχετικά με όλα τα επίπεδα των συναλλαγών που καθαρίζονται σε καθημερινή βάση τόσο για την αγορά spot όσο και για την αγορά της εξισορρόπησης», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «αυτή η τεχνογνωσία ουσιαστικά έρχεται να συνεπικουρήσει το ΧΑΚ έτσι ώστε να μπορέσει αρχικά να φτιαχτεί ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα διαφυλάττει και θα εγγυάται όλες αυτές τις συναλλαγές και στη συνέχεια με την βοήθεια των συστημάτων που από κοινού θα αναπτύξουμε μαζί με το ΧΑΚ αλλά κυρίως με το Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας να μπορέσουμε να έχουμε ένα σύστημα εύρωστο, αποτελεσματικό και να εγγυάται όλα τα επίπεδα των συναλλαγών».
Εξηγώντας τον τρόπο που θα γίνονται οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτές «θα γίνονται ανάμεσα στους συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη αγορά», δηλαδή, όπως είπε, οι πάροχοι ενέργειας στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι τις συναλλαγές τους θα τις εκκαθαρίζει το ΧΑΚ.
«Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο χρηματιστήριο, μια ιδιαίτερη αγορά», η οποία έχει χαρακτηριστικά που είναι πιο κοντά στην αγορά εμπορευμάτων, παρά σε μια μορφή χρηματιστηρίου αξιών, ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτή η αγορά θα είναι κλειστή «και θα πρέπει να πληροίς πολύ συγκεκριμένους κανόνες για να μπορέσεις να ενταχθείς».
Ερωτηθείς κατά πόσον σε αυτή την αγορά θα συμμετέχουν και οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Διευθυντής ΔΣΜΚ απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι πολλοί μικροί παραγωγοί μπορούν να συμμετέχουν με φορέα σωρευτικής εκπροσώπησης ή ένας παραγωγός με παραγωγή 1 Μεγαβάτ, ενώ ο κ. Ιωάννου είπε ότι «μαζεύονται πολλοί μαζί για να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις οντότητες οι οποίες θα έχουν το ειδικό βάρος να συμμετέχουν σε μια πραγματική αγορά».