7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:41

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πολλές εναλλακτικές λύσεις συντηρείται η άνοδος στην Αθήνα

Στα διεθνή

Σε εβδομάδα που οι ισχυρότερες Κεντρικές Τράπεζες θα ανακοινώσουν την συνέχεια στην νομισματική πολιτική τους με στόχο να ελέγξουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%, οι επενδυτές θα είναι προσεκτικοί.

·        Σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια κέρδη εμφανίζουν οι δείκτες των αγορών της ηπειρωτικής Κίνας που είχαν αργία την περασμένη βδομάδα και ο ΝΙΚΚΕΙ μόνο που αλλάζει πρόσημο μεταβολής συχνά, ενώ οι δείκτες στα περισσότερα εμφανίζουν απώλειες.

·        Τα ΣΜΕ του S&P500 επηρεάζουν πιθανά καθώς έχουν απώλειες της τάξης του -0,30%. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν τα ΣΜΕ των ευρωπαϊκών δεικτών στις ασιατικές συναλλαγές.

·        Η Wall Street τελείωσε την τέταρτη εβδομάδα του 2023 υψηλότερα, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη, ενώ πλησιάζει η συνεδρίαση της Fed. Το μήνυμα της Παρασκευής από τα μακροοικονομικά  δεδομένα ήταν πως ο PCE (Δείκτης Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών) που προτιμά ως μέτρο του πληθωρισμού η Fed, μειώνεται μαζί με τις καταναλωτικές δαπάνες.

·        Έτσι η Wall Street κινήθηκε ανοδικά  την Παρασκευή, σηματοδοτώντας το τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας κατά την οποία τα οικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά κέρδη τόνισαν τη μείωση της ζήτησης, μαζί με μια οικονομική ανθεκτικότητα, που εμπόδιζε την εξαγωγή συμπερασμάτων  πριν από τη συνεδρίαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική.

·        Από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ο S&P και ο Dow σημείωσαν την τρίτη εβδομαδιαία άνοδο τους στις τέσσερεις, ενώ ο φορτωμένος με εταιρίες τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε την τέταρτη συνεχόμενη άνοδο.

·        Μια ετήσια αύξηση 5,0% του δείκτη τιμών των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE), το μέτρο του πληθωρισμού που προτιμά η Fed, υποδηλώνει πρόοδο. Επειδή είναι η μικρότερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2021.

·        Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 27/1 με άνοδο 0,26% καθώς όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κινήθηκαν υψηλότερα. Οι επενδυτές σχημάτισαν  μικτή εικόνα από τα κέρδη των επιχειρήσεων στην περιοχή, αλλά η χαλάρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσε τη διάθεση για ρίσκο ενόψει των σημαντικών αποφάσεων αρκετών Κεντρικών Τραπεζών.

·        Η στερλίνα υποχώρησε 0,10% στα 1,2393 δολάρια, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών ότι μια επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει την BoE να τερματίσει σύντομα τον κύκλο σύσφιξης, μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη λίρα βραχυπρόθεσμα.

·        Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,22%, στα 1,0865 δολάρια, ελαφρά χαμηλότερα από το υψηλό εννέα μηνών των 1,09295 δολαρίων που άγγιξε τη Δευτέρα. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν μετά την ανοδική έκπληξη των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία.

Στην Αθήνα

Η έκτη στη σειρά ανοδική εβδομάδα αποτέλεσε τη δικαίωση της προεξόφλησης, από τους ξένους θεσμικούς κύρια, μια αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την FITCH, που μάλλον δεν περίμενε η εγχώρια αγοραία συναίνεση.   Αφού τα σχόλια μετά το πέρας της συνόδου την Παρασκευή υπογράμμιζαν την έκπληξη για την δυναμική που έδωσε περίπου 1 δις ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς και κλείσιμο πάλι κοντά στο μέγιστο της μέρας.

Παράλληλα, στην διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και εξελίξεις στο εταιρικό πεδίο που βοήθησαν στη δημιουργία διάθεσης για ρίσκο. Αλλά δεν θεωρήθηκαν από όλους ικανές για την εκτίναξη των αποτιμήσεων σε blue chip εκτός Τραπεζικού κλάδου, που αποτέλεσαν τη βάση για την υπέρβαση των 1000 και την προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στο επίπεδο των 1015 μονάδων.

Ο μύθος των Τραπεζικών μετοχών αποτέλεσε για πολλούς εγχώριους αναλυτές μια πλατφόρμα για να δικαιολογήσουν  την κίνηση των βασικών δεικτών,  που λίγοι εξ αυτών προέβλεπαν ή πίστευαν πως θα έχει διάρκεια και νόημα επενδυτικά. Ωστόσο αυτό που συνέβη και συμβαίνει το έχει περιγράψει η στήλη αρκετές φορές. Από τα πρώτα σχόλια στο 2023  τονίσαμε:  “Στο καθεστώς της παγκόσμιας αμφιβολίας η ελληνική πραγματικότητα έχει τα  “εφόδια” να αποτελέσει λιμένα παραγωγής κερδών.

Μια ακόμα εβδομαδιαία άνοδος του μέσου όρου στην Αθήνα κατά 3,72%. “Παρά τις υπερτιμήσεις, η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη, ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Ενδεικτικό είναι ότι παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε σε νέο υψηλό οκτώ ετών. Ιδανικό σενάριο μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα, που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς”. Σημείωνε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Η δυναμική των αποτιμήσεων των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως την έχουν αποκτήσει όταν τα περισσότερα από τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια αναζητούν κατεύθυνση. Περιμένοντας, την τρέχουσα εβδομάδα, τους χρησμούς των ισχυρότερων Κεντρικών Τραπεζών. Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνονται στον συνοδευτικό του σχολίου πίνακα, τα 14 από τα 25 blue chip έχουν ήδη διψήφιες αποδόσεις, χωρίς καν να έχει τελειώσει ο πρώτος μήνας του 2023 Και από τα 14 τα μισά έχουν κέρδη πάνω από 15%. Στο μεταξύ απώλειες εμφανίζουν μόνο οι ΔΕΗ (-1,59%), ΟΤΟΕΛ (0,77%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,49%).

Οι παρατηρήσεις που σταχυολογήσαμε από τους εγχώριους αναλυτές, φροντίσαμε να αφορούν διαφορετικά πεδία και κατευθύνσεις. Από την  Optima Bank τόνισαν: “Περιμένουμε το Χ.Α. να προσπαθήσει να αφομοιώσει τα νέα υψηλά επίπεδα, με τη Μυτιληναίος και την Ελλάκτωρ να παραμένουν στο επίκεντρο”.

Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ εστιάζοντας στο πολιτικό πεδίο εκτιμούσαν: “Σήμερα η Αγορά προεξοφλεί ότι στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε Κυβέρνηση είτε με αυτονομία, είτε όχι. Το θέμα είναι αν θα ακολουθηθούν οι ίδιες πολιτικές. Έτσι λίγο έως πολύ η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει και όπως είναι λογικό, οι Αγορές πάντα προεξοφλούν, μιας και είναι αδύνατον μετά από ένα γεγονός όλοι μαζί να αγοράσουν, ή να πουλήσουν. Πλέον έχουμε Τράπεζες μετά από χρόνια, Ξένες επενδύσεις μετά από αιώνες, Ταμείο Ανάκαμψης δώρο λόγω covid ,με πολλά έργα τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη έχουμε μία Αγορά υποτιμημένη, σε σχέση με τις Άλλες. … είναι ιδανική περίοδος για σημαντικές αλλαγές στην Αγορά”.

Από την Merit Sec. ανέφεραν: “Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την εντυπωσιακή ανοδική του πορεία και αυτήν την εβδομάδα (6η συνεχόμενη), με τους μέσους ημερήσιους τζίρους να κυμαίνονται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Το θετικό κλίμα συντηρείται από την άνοδο στον κλάδο των Τραπεζών, τα πολύ ικανοποιητικά συνοπτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Όμιλοι Μυτιληναίου και TITC, αλλά και από τις εξελίξεις στον κλάδο των Κατασκευών, όπως την πιθανή συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ και την πετυχημένη Α.Μ.Κ. της Ιντρακάτ. Τεχνικά η Αγορά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1035 και 1104 μονάδες, ενώ τα σημεία στηρίξεις βρίσκονται στα επίπεδα των 998 και 962 μονάδων”.

Η τρέχουσα  εβδομάδα κυριαρχείται στην οικονομική ειδησεογραφία από τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Στις 31 Ιανουαρίου η FED συνεδριάζει για να αυξήσει τα επιτόκια (εκτ. +0,25%), ενώ την προσεχή Πέμπτη είναι η σειρά της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο παρέμβασης, πιθανότατα κατά 0,50%.

Οι ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου συνεχίζονται στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Caterpillar, Exxon Mobil, McDonalds, Pfizer, Spotify, AMD, Amgen, Snap, Mondelez (31/01) Meta (01/02), Bristol-Myers Squibb, Merck, Estee Lauder, Google, Apple, Amazon, Ford, Qualcomm και Starbucks (02/02).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!