Τη διεύρυνση του μειωμένου συντελεστή 3% αναφορικά με την έκτακτη εισφορά για την άμυνα σε τόκους εισπρακτέους από χρεόγραφα, ώστε να επωφελούνται και εταιρικοί επενδυτές πέραν από φυσικά πρόσωπα, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Το Υπουργείο Οικονομικών έφερε αναθεωρημένο κείμενο νομοσχεδίου, στο οποίο -όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου- γίνεται διεύρυνση του πλαισίου, ώστε να καλύπτει όλους τους εκδότες εταιρικών χρεογράφων, που να είναι εισηγμένα σε χρηματιστήριο. Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρθηκε, είναι καθολικό άρα δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.
Εξήγησε επίσης πως το νομοσχέδιο αφορά μόνο εισηγμένους τίτλους, γίνεται για να μπει ασφαλιστική δικλείδα ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις και να προάγεται η διαφάνεια.
Εκ μέρους του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων αναφέρθηκε ότι το μέτρο δεν πρέπει να είναι επιλεκτικό, αλλά γενικό. Παρά το ότι διευρύνεται η ομάδα δικαιούχων, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Εφόρου, θα πρέπει να μπορούν να διεκδικήσουν τη διαφορά κι αυτοί που δεν τη δικαιούνται.
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, αφού όπως είπε το θέμα είναι πιο πολυδιάστατο απ’ ό,τι αναμενόταν και χρήζει μελέτης. Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή των Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη ως προς το τι εντοπίστηκε, ο εκπρόσωπος της ΚΤΚ περιορίστηκε να πει ότι πρόκειται για πολυδιάστατο θέμα που μπορεί να επηρεάσει και την ικανότητα των τραπεζών να εκδίδουν κυβερνητικά χρεόγραφα.
Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αξίων Κύπρου Mαρίνος Χριστοδουλιδης εξέφρασε τη συμφωνία του με το νομοσχέδιο ως έχει. Όπως είπε, το νομοσχέδιο ξεκίνησε ώστε να δοθεί κίνητρο σε εταιρείες εισηγμένες ή μη να εκδίδουν ομόλογα για ενίσχυση του ΧΑΚ. Παράλληλα σημείωσε θα πρέπει να προστατευτούν και οι επενδυτές, για αυτό χρειάζεται να γίνει εισαγωγή στο ΧΑΚ ώστε να υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες πληροφορίες και η διαφάνεια.
Η Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών, ανέφερε ότι παραμένει εισήγησή τους να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο ώστε το 3% να ισχύει και για τα εισηγμένα και για τα μη εισηγμένα ομόλογα. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο ως έχει δεν διασφαλίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων και μικρών εκδοτών. Είπε επίσης ότι ήδη οι εποπτικές απαιτήσεις αναφοράς για τις τράπεζες είναι πολύ υψηλές, ενώ τα ομόλογα που εκδίδουν απευθύνονται σε επαγγελματίες επενδυτές.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλά ανέφερε ότι συμφωνούν με το νομοσχέδιο αφού όχι μόνο βοηθά τους εκδότες αλλά εξασφαλίζει και την προστασία των επενδυτών. Παράλληλα διερωτήθηκε γιατί το μέτρο αυτό στήριξης θα πρέπει να επεκτείνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που εκδίδουν ομόλογα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς διερωτήθηκε επίσης γιατί το Υπουργείο Οικονομικών επιμένει στη συμπερίληψη άλλων κρατών.
Η Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι κάτι τέτοιο έγινε για σκοπούς ίσης μεταχείρισης και ευθυγραμμιζόμενοι με το τι εφαρμόζεται στα εταιρικά χρεόγραφα.
Όπως είπε, είναι καθολικό τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα κυβερνητικά χρεόγραφα. Πρόσθεσε ότι αν Κύπριος έχει επενδύσει σε εταιρικά χρεόγραφα άλλου κράτους θα παρακρατηθεί αυτό που ορίζεται στη διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και του συγκεκριμένου κράτους, αφού η διακρατική συμφωνία είναι υπεράνω της νομοθεσίας.