29.8 C
Nicosia
Τετάρτη 3 Ιούλιος 2024 | 9:58

Μεταβλητότητα στα Χρηματιστήρια λόγω Ουκρανίας

Πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές σήμερα μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε τις αυτόνομες περιοχές των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.

Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρόλο που στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραφε απώλειες μέχρι και 2%, τελικά τις περιόρισε και υποχώρησε 0,54% στις 944 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,45% στις 2.309,72 μονάδες, ενώ στο -1,02% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.573,49 μονάδες. Οι Τράπεζες σημείωσαν πτώση κατά 0,54%.

Η Alpha Bank υποχώρησε 0,15%, την Πειραιώς να διαπραγματεύεται στο -0,19%, ενώ στο -1,28% έκλεισε η Εθνική και στο -0,52% η Eurobank.

«Γύρισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στην Ευρώπη, οι μετοχές ανέκτησαν τις απώλειές τους, με τον DAX να διαπραγματεύεται τώρα στο +0,21%. Ο FTSE του Λονδίνου κερδίζει 0,53%, ενώ με ο CAC στο Παρίσι κερδίζει 0,55. Ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,58%. Κέρδη 0,43% καταγράφει ο STOXX600.

Η Βρετανία αρχικά επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρία πλούσια άτομα, ενώ η Γερμανία διέκοψε την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που είχε σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία απευθείας στην Ευρώπη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πάντως υπογράμμισε πως θα συνεχίσει να προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο και LNG.

Σε μεμονομώνες μετοχές, η Porsche και η Volkswagen κέρδισαν 13,7% και 9,4% αντίστοιχα, μετά την επιβεβαίωση των προχωρημένων συζητήσεων για μια συμφωνία IPO-ρεκόρ για την Porsche.

Πτωτικό άνοιγμα στην Wall Street

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν, ενώ οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν χαμηλότερα, αφού ο Ρώσος έστειλε στρατεύματα στις δύο αποσχισμένες περιοχές της Ουκρανίας, φέρνοντας τους φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι στιγμής.

Ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 191 μονάδες, ή 0,5%, λίγο μετά το καμπανάκι του ανοίγματος. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,3% και ο Nasdaq Composite χάνει 0,6%.

Το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, σημείωσε άνοδο 2,4% στα 97,73 δολάρια το βαρέλι. Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πάνω από 9% αφού η Γερμανία ανέστειλε την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και ο αγωγός επρόκειτο να διπλασιάσει τον όγκο του ρωσικού φυσικού αερίου που διοχετεύεται απευθείας στη Γερμανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ.Μεταφορών: «Καλύτερη διαχρονικά» η επιβατική κίνηση α’ εξαμήνου, με σχεδόν 3,5 εκ.

Η επιβατική κίνηση Ιουνίου 2024 των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου ανήλθε στους 1.300.041 επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 5,04% σε σχέση με το 2023, ανακοίνωσε την...

Γερμανία: Αστυνομικός απολύθηκε επειδή… έκλεψε τυρί από φορτηγό σε τροχαίο

Ένας Γερμανός αστυνομικός που απολύθηκε από την υπηρεσία του επειδή έκλεψε τυρί τσένταρ από ένα αναποδογυρισμένο φορτηγό ενώ είχε αναλάβει να διευθετήσει ένα τροχαίο ατύχημα έχασε την έφεση...

Θεσσαλονίκη: 12χρονος συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση 9χρονου

Ένας 12χρονος συνελήφθη για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος 9χρονου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί καταγγελία από τον παππού του 9χρονου στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων...

Φωτιές από κεραυνό σε δασικές εκτάσεις στη Θάσο

Δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις, στις περιοχές Παναγιά (Ντα) και Σκάλα Ποταμιάς, εκδηλώθηκαν λίγο μετά τις 05.00 το πρωί, στο νησί της Θάσου, λόγω...

Μπάιντεν για ντιμπέιτ: «Ημουν εξαντλημένος από τα ταξίδια»

Καθώς τουλάχιστον 25 Δημοκρατικοί βουλευτές ετοιμάζονται να ζητήσουν από τον Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) να αποσυρθεί από την κούρσα  - έστω και τώρα, 5 μήνες πριν...

Σήμερα η κλήρωση για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας

Διεξάγεται στις 11:00 την Τετάρτη σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα η κλήρωση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας. Στο Πρωτάθλημα A' Κατηγορίας 2024 - 2025 θα συμμετέχουν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!