Η επιλογή της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και τον EastMed είναι μια πιο μεσοπρόθεσμη επιλογή για την ΕΕ, καθώς θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για υλοποίηση των επενδύσεων που χρειάζονται, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.
Κληθείσα, έπειτα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να σχολιάσει αναφορές ότι οι παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις ίσως φέρουν ξανά στο προσκήνιο το έργο που αφορά τον αγωγό EastMed, η κα. Πηλείδου είπε πως “σίγουρα στο προσκήνιο ελπίζουμε ότι θα έλθει η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη και των υπόλοιπων κοιτασμάτων της Κύπρου, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μίαν εναλλακτική πηγή εφοδιασμού ενέργειας στην ΕΕ αλλά και σε άλλες αγορές”.
Πρόσθεσε πως “το αν θα γίνει ο αγωγός EastMed σίγουρα θα εξαρτηθεί από τις επιβεβαιωμένες ποσότητες που είναι διαθέσιμες για εξαγωγή”, για να σημειώσει πως “αυτή τη στιγμή σίγουρα τα κοιτάσματα της Κύπρου τα οποία είναι επιβεβαιωμένα δεν είναι αρκετά αλλά εάν υπάρχει ενδιαφέρον από το Ισραήλ, τότε θα μπορούσε σίγουρα ο EastMed να αποτελέσει μία επιλογή”.
Ερωτηθείσα για το θέμα της μελέτης για τη βιωσιμότητα του EastMed, η κα. Πηλείδου είπε πως τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει.
«Ο φορέας υλοποίησης έχει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να ολοκληρώσει τις μελέτες βιωσιμότητας και να πάρει την τελική επενδυτική απόφαση. Επομένως, αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα το οποίο εξακολουθεί να ισχύει», επεσήμανε.
Κληθείσα να πει αν υπάρχει αποτέλεσμα από την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», η κα. Πηλείδου είπε πως θα ολοκληρωθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση περί τα τέλη Μαρτίου “και θα βγει ανακοίνωση μόλις έχουμε την ολοκλήρωση και την αναχώρηση του γεωτρύπανου”.
Πρόσθεσε πως «θα αναμένουμε κάποιες πληροφορίες από την κοινοπραξία, οι οποίες θα αφορούν περισσότερο στην ποιότητα του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί. Όσον αφορά την ακριβή ποσότητα θα χρειαστούν ακόμα κάποιον χρόνο για επεξεργασία των δεδομένων και ελπίζουμε ότι έπειτα από κάποιες εβδομάδες αναλύσεων θα μπορέσουν να μας ενημερώσουν πιο ενδελεχώς και την ποσότητα που έχει εξακριβωθεί», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πού σκοντάφτει η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, η κα. Πηλείδου είπε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο το κοίτασμα «Αφροδίτη» δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα είναι ότι οι εταιρείες βαδίζουν σύμφωνα με τις συμβάσεις και τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. «Επομένως αυστηρά ομιλούντες δεν είναι αργοπορημένες, πάνε βάσει συμβολαίου», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως ο λόγος για τον οποίο έχει εξαντληθεί το περιθώριο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων είναι ότι το κοίτασμα είναι αρκετά περιορισμένης ποσότητας, σε σύγκριση με τις επενδύσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν.
“Για αυτό και η εταιρεία Chevron, ο καινούργιος διαχειριστής της κοινοπραξίας του Αφροδίτη, επεξεργάζεται τρόπους συνεργασίας και εξεύρεσης συνεργειών μαζί είτε με τα κοιτάσματα στο Ισραήλ και τις δραστηριότητες της Chevron στο Ισραήλ, είτε με άλλες δραστηριότητες στην Αίγυπτο”, συνέχισε.
Είπε πως “σίγουρα οι τελευταίες εξελίξεις είναι ελπιδοφόρες και θετικές όσον αφορά την ανάγκη ανάπτυξης περισσότερων κοιτασμάτων, και για αυτό εμείς σίγουρα ενθαρρύνουμε την κοινοπραξία για να προχωρήσει πιο δυναμικά με τις παρεμβάσεις της και να βρει τις απαιτούμενες συνέργειες ούτως ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη”.
Τιμές καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος
Ερωτηθείσα σε σχέση με τις αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, η κα. Πηλείδου είπε πως τα δυο σχέδια χορηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως επίσης και όλα τα σχέδια που τρέχουν, τα σχέδια για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, τα σχέδια του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε για την αναβάθμιση σε οικίες και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικίες, τώρα και με τη διεύρυνση στο εικονικό net metering, το οποίο επιτρέπει και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε άλλους χώρους εκτός από την οροφή του υποστατικού σε ό,τι αφορά οικιακούς καταναλωτές, θα βοηθήσουν στην μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού και είναι η καλύτερη μέθοδος για τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα.
Για τους ευάλωτους καταναλωτές, η κα. Πηλείδου είπε πως υπάρχουν ειδικές πρόνοιες και ειδικές εταιρείες, “οι οποίες είναι διατεθειμένες με προέγκριση από εμάς να κάνουν την επένδυση, ούτως ώστε να μην χρειάζεται οι ευάλωτοι καταναλωτές να καταβάλουν οι ίδιοι κάποιο ποσό και τη χορηγία τη λαμβάνει η ίδια η εταιρεία μετά”.
“Επομένως υπάρχουν επιλογές για όλους”, επεσήμανε και πρόσθεσε πως “η διεύρυνση της χρονικής διάρκειας της μείωσης του ΦΠΑ είναι κάτι το οποίο θα βοηθήσει στο κόστος ηλεκτρισμού”.
“Επίσης προωθούμε μέσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε και τη μείωση για το επόμενο διάστημα του τέλους κατανάλωσης το οποίο επίσης θα συμβάλει στη μείωση του κόστους”, ανέφερε.
Όμως, πρόσθεσε, είναι τέτοιες οι αυξήσεις που σίγουρα η μείωση αφορά συγκράτηση και διευκόλυνση των καταναλωτών και όχι κατ’ ανάγκη μια μείωση σε σύγκριση με το τι ίσχυε σε προηγούμενα χρόνια.
Όσον αφορά τα καύσιμα, η Υπουργός Ενέργειας είπε πως βλέπουμε πάρα πολλές αυξομειώσεις στις τιμές. “Ο λόγος που δεν αντικατοπτρίζονται αμέσως στη μείωση των τιμών είναι ότι τα φορτία που έρχονται στην Κύπρο έρχονται κάθε κάποιες εβδομάδες, λόγω του ότι είμαστε και μια μικρή αγορά. Επομένως δεν είναι πάντα άμεση η αύξηση ή η μείωση”, πρόσθεσε.
Επεσήμανε πως το Υπουργείο Ενέργειας παρακολουθεί πάρα πολύ στενά και επεξεργάζεται διάφορες ιδέες για βελτιστοποίηση και της παρακολούθησης και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν όταν εντοπίζονται περιπτώσεις αισχροκέρδειας.
Η κα. Πηλείδου είπε πως υπάρχουν επιλογές στην αγορά, οι περισσότεροι πρατηριούχοι έχουν εφαρμόσει τις μειώσεις και είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις που έχουν βρεθεί να μην έχει μεταφερθεί πλήρως η μείωση στους φόρους στον καταναλωτή.
«Επομένως ενθαρρύνουμε όλους τους καταναλωτές να κάνουν μίαν έρευνα αγοράς, να κοιτάζουν το Παρατηρητήριο Τιμών που εκδίδει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και να επιλέξουν τις πιο συμφέρουσες λύσεις», ανέφερε.
Σε παρατήρηση πως υπήρξαν αυξήσεις στα ίδια φορτία, η κα. Πηλείδου είπε πως οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν ήταν στα φορτία που ήλθαν με βάση τις τιμές που ίσχυαν κατά τις ημέρες παραλαβής.
«Έχουν ελεγχθεί, θα εκδώσουμε στοιχεία όσον αφορά ακριβώς τις τιμές που ίσχυαν και γιατί οι τιμές έχουν διαμορφωθεί με τον τρόπο που έχουν διαμορφωθεί και εκεί που εντοπίζονται, αν εντοπιστούν παρατυπίες – και μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποια παρατυπία – θα ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε.