Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα και αλλού χρησιμοποιούν χαμηλής ποιότητας αντισταθμιστικά μέτρα για τις εκπομπές άνθρακα για το λεγόμενο “greenwashing”, σε μια προσπάθεια, δηλαδή, να «ξεπλύνουν» με οικολογική χροιά τις εισαγωγές τους σε φυσικό αέριο, την ώρα που αποτυγχάνουν να περικόψουν δραστικά τις πραγματικές τους εκπομπές, ισχυρίζεται η Greenpeace.
Εταιρείες όπως η PetroChina και η CNOOC Gas and Power έχουν υπογράψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Shell για να αγοράσουν “ουδέτερο σε άνθρακα” υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο χρησιμοποιεί “δασικές αντισταθμίσεις” για να εξισορροπήσει τις εκπομπές άνθρακα, μεταδίδει το Reuters.
Η Greenpeace, η οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό στο να συνυπολογίζουν οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων τα αντισταθμιστικά μέτρα άνθρακα στους στόχους τους για μείωση των εκπομπών τους, είπε ότι η περιγραφή “ουδέτερο σε άνθρακα” είναι παραπλανητική για το κοινό.
“Ειδικά για εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι αντισταθμίσεις άνθρακα είναι παραπλανητικές για να καλύψουν τις συνεχιζόμενες εκπομπές άνθρακα που έχουν διπλασιαστεί”, είπε o Li Jiatong, υπεύθυνος έργου της Greenpeace στο Πεκίνο.
Η PetroChina δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Η μητρική εταιρεία της CNOOC Oil and Gas είπε ότι δεν εμπλέκεται η ίδια στις αγορές LNG. Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά της Greenpeace.
Αρκετά από τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν μετρούνται με σταθερό τρόπο και μερικές φορές υπολογίζονταν διπλά, είπε η Greenpeace. Μερικά δάση που είναι συνδεδεμένα με σχέδια για αντισταθμιστικά μέτρα είναι ευάλωτα σε πυρκαγιές που μπορεί να τα μετατρέψουν σε πηγή άνθρακα, παρά σε αποθήκες άνθρακα.
Οι αυξανόμενες πωλήσεις “ουδέτερου σε άνθρακα” LNG ωθούνται από μία αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου, ειδικά στην Ασία. Περίπου 85% των ουδέτερων σε άνθρακα φορτίων έχουν πωληθεί σε αγοραστές από την Ασία, είπε η Greenpeace.
Η κατανάλωση της Κίνας σε φυσικό αέριο αναμένεται να φτάσει τα 250 δισ. μετρικούς τόνους μέχρι το 2026, αυξημένη κατά 216 δισ. μετρικούς τόνους σε σχέση με το 2022, όντας υπεύθυνη σχεδόν για τη μισή παγκόσμια αύξηση αυτή την περίοδο, είπε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Η ιδέα ενός “ουδέτερου σε άνθρακα” φυσικού αερίου είναι πιθανόν να βρίσκεται στην ατζέντα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην COP28, που ξεκινούν αυτή τη βδομάδα.
Παρόλο που είναι ακόμα μία μεγάλη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρό από το κάρβουνο και έχει χαρακτηριστεί ως “καύσιμο-γέφυρα” στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, ομάδες που αντιτίθενται στα ορυκτά καύσιμα διαφωνούν με νέα έργα φυσικού αερίου.