Αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται και εκτός συνόρων για το πρόγραμμα ερευνών για φυσικό αέριο στην Ελλάδα, καθώς η επιτάχυνση των ερευνών τους τελευταίους μήνες -στο «κάδρο» της σαφούς πολιτικής βούλησης που έχει εκδηλωθεί σε ανώτατο επίπεδο για να αποκτήσει η χώρα ορατότητα για τα κοιτάσματα που τυχόν διαθέτει και να διευκολυνθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προς την κατεύθυνση αυτή δεν έχει περάσει απαρατήρητη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», ο μαλαισιανός κολοσσός Petronas δαπάνησε ένα σεβαστό ποσό -της τάξης των 5 εκατομμυρίων δολαρίων- για να αποκτήσει και να ερμηνεύσει τα δισδιάστατα σεισμικά δεδομένα στη λεκάνη Ιονίου Κρήτης (που προσκτήθηκαν το 2012 από την νορβηγική PGS και αξιολογήθηκαν εκ νέου το 2017). Τα ευρήματα που περιέχονται σε ειδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο International Petoleum Technology Conference που έλαβε χώρα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με αντικείμενο την διερεύνηση του δυναμικού υδρογονανθράκων της περιοχής.
Τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και φαίνεται να στηρίζουν τις ελπίδες για ευρήματα που θα ανοίξουν το δρόμο για διενέργεια διερευνητικών γεωτρήσεων έως το 2027, ενδεχομένως και νωρίτερα. Είναι ενδεικτικό ότι η Petronas χαρακτηρίζει την εν λόγω περιοχή (στην οποία αυτή τη στιγμή διενεργούνται σεισμικές έρευνες από την PGS για λογαριασμό της Exxon-Mobil (Λειτουργού στα θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» σε κοινοπραξία με την Hellenic Energy) ως «Το επόμενο σύνορο» (The next frontier), υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί που παραπέμπουν σε πιθανή ύπαρξη υδρογονανθράκων εξαιρετικής ποιότητας, παρόμοιους με αυτούς που εντοπίστηκαν στο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου. «Η ερμηνεία των σεισμικών στοιχείων υποδεικνύει την ύπαρξη «παγίδων» φυσικού αερίου στην περιοχή», τονίζεται μεταξύ άλλων στη μελέτη.
Αντίστοιχα, κατά τις ίδιες πληροφορίες στην παρούσα φάση μεγάλος αμερικανικός ενεργειακός όμιλος που δεν έχει παρουσία στην Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο εμπλοκής για πρώτη φορά στον ελληνικό upstream, αποκτώντας και αυτός τα στοιχεία των προηγούμενων ερευνών -σε πρώτη φάση για να αποφασίσει στη συνέχεια τις επόμενες κινήσεις του. Την ίδια στιγμή, σε συναντήσεις που έγιναν στο Λονδίνο μεταξύ ειδικών–με την αρμόδια αρχή για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα να δίνει συνέχεια στην «επιχείρηση εξωστρέφειας» που ξεκίνησε τον Απρίλιο- ενδιαφέρον φέρεται να εκδήλωσε και άλλος μεγάλος όμιλος. Όλα αυτά σημαίνει ότι οι ξένες εταιρείες έχουν αντιληφθεί την αλλαγή των προοπτικών για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, καθώς όπως σχολιάζουν πηγές «όταν μιλάμε για επενδύσεις δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο βέβαιοι για την αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
Η «Ν» έθεσε τις πληροφορίες στη διάθεση της αρμόδιας αρχής, πηγές της οποίας αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της εταιρείας ότι «αν υπάρχει κάτι ώριμο και ανακοινώσιμο, θα ενημερώσουμε αρμοδίως…»