Ο ΓΓ του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), Haitham Al Ghais, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ανεπαρκείς επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια στην αγορά μακροπρόθεσμα και να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη.
Είπε, επίσης, ότι ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, παρά στην αντικατάσταση της μιας μορφής ενέργειας με άλλη, τονίζοντας ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις σε όλους τους ενεργειακούς τομείς.
«Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να λεχθεί», είπε ο Al Ghais στο Συνέδριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Μέσης Ανατολής στο Ντουμπάι.
Ο OPEC εκτιμά ότι ο κόσμος χρειάζεται $12,1 τρισ. σε επενδύσεις για να αντεπεξέλθει μακροπρόθεσμα στην αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου.
Με την αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου παγκόσμια να βρίσκεται γύρω στα 8 εκ. βαρέλια την ημέρα, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού, καθώς οι δυτικές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο περικόπτουν την ανάπτυξη της παραγωγής, είπε ο Fereidun Fesharaki, πρόεδρος της FGE Consultancy, στο ίδιο Συνέδριο.
Η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει την παραγωγή της γύρω στα 10 με 11 εκ. βαρέλια τη μέρα, όμως 2 εκ. βαρέλια τη μέρα μελλοντικής ανάπτυξης είναι πιθανόν να μην προχωρήσουν, όσο εφαρμόζονται οι κυρώσεις, είπε.
Το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο υπόκεινται σε μια σειρά δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν στον περιορισμό των πωλήσεων της προς τη Δύση και στο να θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.
Ο Fesharaki είπε επίσης ότι είδε τον OPEC να συμπεριφέρεται με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνήθιζε, καθώς η ανάπτυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ δεν αποτελεί πλέον ανησυχία με τις υψηλότερες τιμές.
Αντίθετα, ο OPEC έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον του στη χρηματική αποτίμηση των πόρων πετρελαίου πριν κορυφωθεί η ζήτηση. Ο Fesharaki είπε ότι βλέπει “μια επιθυμία να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου πάνω από $80 το βαρέλι και μια θέληση να ανέβουν πάνω από $100, αν επιδεινωθεί η αγορά”.
Ο OPEC και οι σύμμαχοί του, μαζί με τη Ρωσία, γνωστοί ως OPEC+, συμφώνησαν να περικόψουν την παραγωγή στο τέλος του 2022, για να στηρίξουν την αγορά, καθώς οι οικονομικές προβλέψεις χειροτέρευαν, αυξάνοντας τις τιμές.
Ακολούθως, σε μια απροσδόκητη κίνηση τον Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του OPEC+, ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή γύρω στα 1,2 εκ. βαρέλια τη μέρα.
Τα μέλη του OPEC+ θα συναντηθούν στη Βιέννη στις 4 Ιουνίου για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.