Οι εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, ανέφεραν σήμερα ερευνητές στη Σουηδία.
Αυτά τα ευρήματα, κοντά σε ζημιές στον αγωγό, επιβεβαίωσαν ότι είχε γίνει σαμποτάζ, δήλωσαν. «Η ανάλυση που έχει γίνει τώρα δείχνει ίχνη εκρηκτικών σε πολλά από τα αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική εισαγγελική αρχή.
«Η έρευνα είναι πολύ περίπλοκη και συνολική. Η συνεχιζόμενη εξέταση θα καθορίσει αν μπορούν να ταυτοποιηθούν ύποπτοι», προστίθεται.
Το γραφείο του εισαγγελέα Ματς Λιούνκβιστ, ο οποίος έχει αναλάβει την προκαταρκτική έρευνα για την καταστροφή των αγωγών που διεξάγεται στη Σουηδία, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Οι εκρήξεις έγιναν στις 26 Σεπτεμβρίου ταυτόχρονα στους δύο ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – Nord Stream και Nord Stream 2 . Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία ερευνούν πώς ξεκίνησαν οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.
Οι έρευνες της Δύσης και οι κατηγορίες της Ρωσίας
Η Δανία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις.
Από την πλευρά τους, Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πριν από ένα μήνα ότι είναι απίθανο η φερόμενη ως δολιοφθορά να έγινε από στρατιωτικό υποβρύχιο, επικαλούμενοι το σχετικά μικρό βάθος του νερού εκεί και την κατά κανόνα στενή παρακολούθηση υποβρυχίων από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Μια θεωρία για την επίθεση είναι ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί κατέβηκαν από ένα πλοίο, βυθίστηκαν και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως, δήλωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.
Ο διαχειριστής του Nord Stream AG ανέφερε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους αγωγούς φυσικού αερίου είναι πρωτοφανής και είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο χρόνος επισκευής.
Η Ρωσία διά στόματος Πούτιν έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια δείχνοντας τη Βρετανία ως τη μόνη μαζί με τις ΗΠΑ που θα είχε συμφέρον από μία τέτοια ενέργεια. Το Λονδίνο απέρριψε τις κατηγορίες για τις οποίες η Μόσχα δεν έχει προσκομίσει κάποια απόδειξη.