3.8 C
Nicosia
Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 | 8:22

Gazprom: «Ραβασάκι» σε ελληνικές εταιρείες – Ενιαία απάντηση στο τελεσίγραφο ψάχνει η ΕΕ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Σε αναζήτηση της ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στο ρωσικό τελεσίγραφο περί πληρωμών των συμβολαίων προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια βρίσκονται οι χώρες της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, καθώς η Gazprom ειδοποίησε και τις ελληνικές εταιρείες με τις οποίες διατηρεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια, όπως και τους υπόλοιπους πελάτες της στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας «η προθεσμία που έχει δοθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες που προμηθεύονται ενέργεια να απαντήσουν για το νέο σχήμα πληρωμών που επιθυμεί η Ρωσία εκπνέει στις 25 Απριλίου. Εμείς στις 20 Απριλίου θα πληρώσουμε κανονικά και μετά θα υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση γιατί είναι πανευρωπαϊκό το πρόβλημα».

Ο νέος μηχανισμός πληρωμής που περιγράφεται στην επιστολή που στέλνει η Gazprom προβλέπει ότι οι εταιρείες-πελάτες του ρωσικού ομίλου θα ανοίξουν δύο λογαριασμούς στην Gazprombank, έναν στον οποίο θα καταθέτουν τα ποσά σε ευρώ και έναν στον οποίο η ρωσική τράπεζα θα μεταβιβάζει τα ποσά αφού τα έχει μετατρέψει σε ρούβλια.

«Τα υπογεγραμμένα συμβόλαια πρέπει να τηρηθούν. Το 97% εξ αυτών προβλέπουν ρητά πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια. Εταιρείες που έχουν τέτοια συμβόλαια δεν πρέπει να υποχωρήσουν στις ρωσικές απαιτήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομι- σιόν, προσθέτοντας ότι «η Ε.Ε. θα απαντήσει με ενιαίο τρόπο στη νέα αυτή προσπάθεια της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις μας».

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη -και μέσω Ουκρανίας- συνεχίζονται κανονικά και καλύπτουν τη ζήτηση από τους Ευρωπαίους καταναλωτές, που ανήλθε σε 108,4 εκατ. κυβικά μέτρα. Η ανακοίνωση της εταιρείας
ήρθε σε συνέχεια της διευκρίνισης του Κρεμλίνου ότι οι «στρόφιγγες» δεν θα κλείσουν άμεσα, καθώς οι πληρωμές φυσικού αερίου για παραδόσεις μετά την 1η Απριλίου -οπότε τέθηκε σε ισχύ το διάταγμα του προέδρου Πούτιν- είναι προγραμματισμένες για το τέλος του μήνα και τον Μάιο.

Η δανέζικη Orsted -που έχει μακροχρόνιο συμβόλαιο με την Gazprom- ανακοίνωσε ότι δεν έχει πρόθεση να πληρώσει σε ρούβλια και ότι βρίσκεται σε επαφή με άλλες ενεργειακές εταιρείες και τις αρχές αναφορικά με την ενιαία απάντηση που θα δοθεί στην Gazprom Export. H ιταλική Eni δήλωσε ότι ενημερώθηκε από την Gazprom για τις αλλαγές στον τρόπο πληρωμής και αναλύει το θέμα, ενώ άλλες εταιρείες όπως οι γερμανικές Uniper, RWE και VNG και η ιταλική Εdison αρνήθηκαν να τοποθετηθούν.

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για τυχόν διακοπή

Στην Ελλάδα, οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, με τον κ. Σκρέκα να τονίζει: «Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ενέργειας από τη Ρωσία. Έχουμε σχεδιάσει έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης μιας τέτοιας κατάστασης και έχουμε δημιουργήσει τις πρόνοιες να αντικαταστήσουμε, στο μέτρο του δυνατού, τα αποθέματα ενέργειας».

Παραπέμποντας στον οδικό χάρτη που αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «διερευνούμε τη διεθνή διαθεσιμότητα φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορούμε να εισάγουμε από άλλες χώρες με καράβια.

Ακόμη, ζητήσαμε από τον ΔΕΣΦΑ άμεσα να δημιουργήσουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή φυσικού αερίου, δίπλα από την υφιστάμενη στη Ρεβυθούσα, η οποία θα αύξανε σημαντικά την αποθηκευτική ικανότητα του Τερματικού Σταθμού, διασφαλίζοντας ότι θα μπορεί να υποδέχεται φορτία LNG με μεγαλύτερη συχνότητα, σε περίπτωση που διακοπεί η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου».

Στο πλαίσιο των μέτρων για μακροπρόθεσμη αποθήκευση φυσικού αερίου, ελλείψει αποθηκευτικών χώρων στην Ελλάδα, ο ΥΠΕΝ επανέλαβε ότι μελετάται η δυνατότητα αποθήκευσης στρατηγικών αποθεμάτων σε υπόγεια αποθήκη στην Ιταλία και προς την κατεύθυνση αυτή ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική Snam.

Έχει εκπονηθεί επίσης ετήσιο πρόγραμμα λειτουργίας των ορυχείων της ΔΕΗ ΔΕΗ-0,78% (ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων), ενώ υπάρχει και η ευχέρεια μετα- τροπής λειτουργίας 4 μεγάλων και 1 μικρής μονάδας, δηλαδή 4,5 μονάδων, ώστε αντί για φυσικό αέριο με το οποίο λειτουργούν σήμερα, να λειτουργούν με πετρέλαιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!