17.8 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 | 11:40

Όλο το σχέδιο για τον υβριδικό σταθμό παραγωγής ρεύματος στην Αστυπάλαια

Η υπουργική απόφαση, η οποία …γυρίζει το «κλειδί» για την εκκίνηση του προγράμματος που θα μετατρέψει την Αστυπάλαια σε ένα «πράσινο» νησί, είναι πλέον έτοιμη.

Το Ειδικό Πιλοτικό Έργο της Αστυπάλαιας  θα αποτελείται από νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε συνδυασμό με αποθήκευση  ηλεκτρικής ενέργειας και θα εφαρμόζει μέτρα διαχείρισης της παραγωγής καθώς και της ζήτησης ενέργειας στο νησί,  η οποία θα εξαρτάται και από το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Υβριδικός Σταθμός θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην  πρώτη φάση θα κατασκευαστεί ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος τουλάχιστον 3 MW (μεγαβάτ), συστήματα αποθήκευσης   ενέργειας πάνω από 7,2 MWh (μεγαβατώρες) καθώς και οι υποδομές διαχείρισης. Οι συγκεκριμένες υποδομές θα καλύψουν με «πράσινη» ενέργεια τουλάχιστον  το 50% της ετήσιας ζήτησης ρεύματος στην Αστυπάλαια, συνυπολογίζοντας την παραγωγή ρεύματος από σταθμούς ΑΠΕ που είναι ήδη εγκαταστημένοι και λειτουργούν στην …πεταλούδα των Δωδεκανήσων, καθώς και κατά προτεραιότητα κάλυψη της ζήτησης ενέργειας για φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κατά την υλοποίηση της πρώτης φάσης, για την ασφαλή λειτουργία του  ηλεκτρικού συστήματος, δεν θα διακοπεί η  λειτουργία των  θερμικών μονάδων του Τοπικού Σταθμού Παραγωγής της  ΔΕΗ, ακόμη και εάν αυτό αποδειχθεί στην πράξη ότι είναι εφικτό μέσω της διαθέσιμης παραγωγής των ΑΠΕ και της αποθηκευμένης ενέργειας. Ο στόχος που θέτει η Υπουργική Απόφαση για την εμπορική λειτουργία του υβριδικού συστήματος είναι οι 20 μήνες από την  έκδοση της Βεβαίωσης Παραγωγού.

Η δεύτερη φάση κατασκευής   αποβλέπει στην αύξηση του επιπέδου διείσδυσης ΑΠΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 80% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Για   αυτό,  το δυναμικό παραγωγής των ΑΠΕ θα αυξηθεί, όπως και η χωρετικότητα των συστημάτων αποθήκευσης. Σε αυτή τη φάση προβλέπεται και η διακοπή της λειτουργίας των ρυπογόνων θερμικών μονάδων, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης της  ομαλής τροφοδότησης του ηλεκτρικού συστήματος.

Fasttrack διαγωνισμοί και αδειοδοτήσεις

Για τον διαγωνισμό αλλά και την αδειοδοτική ωρίμανση του έργου, καθορίζονται διαδικασίες fast track. Η πρώτη φάση της  ανταγωνιστικής Διαδικασίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο. Ειδικότερα, έως τις 15 Αυγούστου η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας)  προκηρύσσει   ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών  για την ανάδειξη του παραγωγού που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου και τη λειτουργία του  και  για τη χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Εντός δύο μηνών οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις  συμμετοχής (περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και αίτηση για  χορήγηση   Βεβαίωσης Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας   για Υβριδικό Σταθμό). Μάλιστα, οι αιτήσεις συμμετοχής αξιολογούνται από τη ΡΑΕ  κατά προτεραιότητα έναντι των άλλων εκκρεμών αιτημάτων. Μετά την εξέταση των όποιων   ενστάσεων ή αντιρρήσεων, η ΡΑΕ εκδίδει  τα οριστικά αποτελέσματα του πρώτου σταδίου   εντός  τεσσάρων  μηνών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής.

Σε τρεις μήνες   από την ημερομηνία ανακοίνωσης των οριστικών αποτελεσμάτων, όποιος έχει προκριθεί θα πρέπει να καταθέσει   Εγγυητική Επιστολή Καλής Εκτέλεσης και Λειτουργίας του έργου, ύψους 750.000 ευρώ,  ποσό που αποτελεί το 15%  του εκτιμώμενου κόστους κατασκευής της συνολικής επένδυσης, η οποία υπολογίζεται στα περίπου πέντε εκατ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της Α΄ Φάσης του πιλοτικού έργου θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο της ανταγωνιστικής διαδικασίας. Ειδικότερα, με τη συμπλήρωση το πολύ δύο ετών  από την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του έργου, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει περιθώριο τριών μηνών για να συντάξει εισήγηση προς τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ στην οποία θα αξιολογεί τη  διαχείριση  και λειτουργία  του έργου. Σε δύο μήνες η ΡΑΕ θα πρέπει να κοινοποιήσει πρόσκληση στον Παραγωγό του υβριδικού συστήματος για την υποβολή  τεχνικής και οικονομικής πρότασης για την υλοποίηση της Β’ Φάσης, στον οποίο θα δίνεται δίμηνο περιθώριο.

Fast track είναι και οι διαδικασίες που ορίζονται στην Υπουργική Απόφαση για την αδειοδοτική διαδικασία.  Ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να χορηγήσει τη   δεσμευτική  προσφορά  σύνδεσης του έργου έναν μήνα μετά τη σχετική αίτηση από τον παραγωγό    υβριδικού συστήματος. Μετά τη χορήγηση της Βεβαίωσης Παραγωγού, της οριστικής προσφοράς σύνδεσης και της απόφασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο παραγωγός υποβάλλει εντός ενός μήνα στο ΥΠΕΝ αίτηση για έκδοση της άδειας εγκατάστασης, η οποία θα εκδίδεται το αργότερο εντός ενός   μήνα από την υποβολή της. Εντός ενός μήνα θα εκδίδεται από το υπουργείο και η άδεια λειτουργίας.

ΠΗΓΗ: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!