7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:06

Χριστοδουλίδης: Τα τρία δεδομένα για την ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης

Στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει την προστιθέμενη αξία της αξιοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του φυσικού αερίου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, μετά τη συμμετοχή του στο εργαστήρι «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction» που διοργάνωσε το Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου(ΕΥΚ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Στόχος μας είναι η ενεργειακή συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

Το εργαστήρι έχει ως στόχο να παρουσιάσει σε διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της εκμετάλλευσης και εμπορίας φυσικού αερίου την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ στην Κύπρο, όπου θα χρησιμοποιείται για την εγχώρια αγορά αλλά και για υγροποίηση στο Βασιλικό ώστε να εξάγεται στις αγορές της Ευρώπης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το εργαστήρι είναι η ένδειξη του πόσο υψηλά στις προτεραιότητές της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Όπως είπε, δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση παρουσιάζει έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό.

«Υπάρχουν τρία βασικά δεδομένα. Το πρώτο αφορά τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού για την εγχώρια αγορά, το δεύτερο αφορά την προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το τρίτο αφορά τις προοπτικές τις Ανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με τις εξαίρετες σχέσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει με τα γειτονικά κράτη», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης αποσκοπεί να φέρει αυτά τα τρία δεδομένα μαζί, με πρωταρχικό στόχο την εγχώρια αγορά, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση είναι υπόλογη και έχει υποχρέωση έναντι των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να ενισχυθεί η προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Άρα φέρνουμε αυτά τα δύο μαζί, αξιοποιώντας τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και τις εξαιρετικές μας σχέσεις με τα γειτονικά κράτη», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί οι επενδυτές να προτιμήσουν την Κύπρο από τη στιγμή που υπάρχουν στην άμεση γειτονιά της δύο έτοιμα τερματικά υγροποίησης, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και είπε πως το εργαστήρι σήμερα έχει ως στόχο να παρουσιάσει την προστιθέμενη αξία της αξιοποίησης της ΚΔ.

Πρόσθεσε ότι η λύση της ΚΔ δεν αναιρεί τις άλλες επιλογές. Τόνισε ότι η ΚΔ έχει εξαιρετικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη και είπε ότι μίλησε και θα μιλήσουν στη συνέχεια οι ειδικοί και ο Υπουργός, για την ανάγκη να δημιουργηθούν συνέργειες που στο τέλος της ημέρας θα είναι προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής αλλά και της ίδιας της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος ρωτήθηκε, επίσης, πώς συμβαδίζει με τα θέλω της Κύπρου το πλάνο που κατέθεσε η Chevron την προηγούμενη Παρασκευή.

«Είναι αυτό που συζητούμε, είναι σημαντικό ότι υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης επιτέλους. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό για μας είναι να υπάρξει αυτό το σχέδιο ανάπτυξης. Έγινε ήδη μια πρώτη επαφή. Η Chevron αναμένει από εμάς και θα της δοθούν άμεσα τα σχόλιά μας στη δικής της πρόταση», ανέφερε.

Σημείωσε ότι είναι εδώ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Κύπρου, εταιρείες που πιστεύουν στην προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου και, όπως είπε, γίνονται όλα αυτά για να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.

«Έχουμε το πλάνο, έχουμε τον σχεδιασμό, έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις σε σημαντικό βαθμό και ο στόχος μας είναι πρώτα η εσωτερική αγορά, να ανταποκριθούμε σε αυτά που αναμένουν από εμάς οι Κύπριοι πολίτες, και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς συγκυρίες», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την πρόταση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με όλες τις κυβερνήσεις συζητούμε». Υπενθύμισε ότι είχε επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Ισραήλ, συνοδεία και του Υπουργού Ενέργειας, ο οποίος θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο Ισραήλ.

«Ναι, είμαστε σε συντονισμό με τις γειτονικές κυβερνήσεις, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και συζητούμε αυτό τον σχεδιασμό μας», κατέληξε.

Εξάλλου σε εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε ότι το εργαστήριο έχει σκοπό να συγκεντρώσει κορυφαίους ειδικούς του κλάδου και αντιπροσώπους σε έναν χώρο, με στόχο να τους παρουσιάσει μια αποτελεσματική και αμοιβαία επωφελή εναλλακτική λύση για την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της Κύπρου.

Σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση του σύντομου ανοικτού μέρους του εργαστηρίου, εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Ενέργειας και την ΕΥΚ, καθώς και ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ, η οποία είναι η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου της Κύπρου, θα παρουσιάσουν μερικά από τα κύρια στοιχεία της πρωτοβουλίας, καθώς και σημαντικές αναλύσεις και προβλέψεις.

Ανέφερε, ακόμα, ότι κατά τη διάρκεια αυτού του διήμερου εργαστηρίου, τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου, παραμένουν στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για οποιοδήποτε μέρος της στρατηγικής της Κύπρου. Είπε, επίσης, ότι προσδοκεί ιδιαίτερα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα το απόγευμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!