Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Κορυφώνεται πίεση για να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης προς συζήτηση στη μεθαυριανή, προπαρασκευαστική έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.
Το άλμα 20% στην τιμή του φυσικού αερίου στον διεθνή κόμβο TTF (στα 208 ευρώ/MWh από 175 ευρώ/MWh προχθές) εν μέσω οργίου φημολογίας για δολιοφθορά στον αγωγό Nord Stream 1 επανέφερε την αίσθηση του επείγοντος στη συζήτηση και ξανανέβασε το θερμόμετρο της γεωπολιτικής έντασης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των χωρών που έχουν υπογράψει την επιστολή με την οποία ζητείται επιτακτικά από την Κομισιόν να καταθέσει νομοθετική πρόταση για το πλαφόν το ταχύτερο δυνατό έχει αυξηθεί στις 15: Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία, Μάλτα, Σλοβακία, Ισπανία, Λιθουανία, Λετονία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Γαλλία.
Οι χώρες-υπέρμαχοι κάνουν λόγο για έναν «κινητό κόφτη», ένα «ρευστό» πλαφόν που θα παρακολουθεί τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως διαμορφώνονται σε άλλες αγορές, π.χ. στις ΗΠΑ ή στην Ασία. Με τον τρόπο αυτό -υποστηρίζουν- το καύσιμο θα εξακολουθήσει να ρέει στην Ευρώπη καθώς οι τιμές θα είναι ελκυστικές, χωρίς να είναι υπερβολικές. Από την άλλη, υπάρχουν 12 χώρες που δεν έχουν υπογράψει την επιστολή.
Πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου κατέθεσε στην Κομισιόν ο Έλληνας ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα που εισηγείται να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του καυσίμου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για παραγωγή ρεύματος. Πρόκειται ουσιαστικά για την «εξαγωγή» του τέλους που εξήγγειλε ο κ. Σκρέκας στις εγχώριες εταιρείες την περασμένη εβδομάδα, με στόχο την άντληση επιπλέον 400 εκατ. ευρώ ετησίως για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Στη σχετική επιστολή που εστάλη στις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι από το εν λόγω τέλος θα μπορούσαν να εισπραχθούν ετησίως 9 δισ. ευρώ, πόροι που θα μπορούσαν να συνδυαστούν με χαμηλότοκο δάνειο 80 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς. Με δεδομένο πάντως ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί φυσικού αερίου εξαιρούνται ρητά από την πρόταση της Ε.Ε. για το πλαφόν στα υπερέσοδά τους, δύσκολα θα μπορούσε να «περάσει» η επιβολή ενός τέτοιου τέλους.