10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 10:32

Τα οφέλη της νέας ανακάλυψης στην κυπριακή ΑΟΖ

Νέα πνοή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσαν οι χθεσινές ανακοινώσεις από την κοινοπραξία της ιταλικής ΕΝΙ και της γαλλικής Total σε σχέση με την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον στόχο Κρόνος εντός του οικοπέδου έξι της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Επιπλέον ώθηση έδωσε χθες και η ανακοίνωση της Υπουργού Νατάσας Πηλείδου για νέα ερευνητική γεώτρηση που ξεκίνησε χθες εντός του θαλασσοτεμάχιου 6, κάτι που αποδεικνύει την αποφασιστικότητα της κοινοπραξίας για να εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις ποσότητες που κρύβει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβεβαίωσε για κοίτασμα στο τεμάχιο 6 η Πηλείδου – Νέα ερευνητική γεώτρηση στο Zeus-1

Οι χθεσινές ανακοινώσεις για τον εντοπισμό  ύπαρξη ταμιευτήρα φυσικού αερίου, ο οποίος υπολογίζεται στα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, δημιούργησαν προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερες ανακαλύψεις. Κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί όταν ολοκληρωθεί και η δεύτερη γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total που ξεκίνησε το γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» στον στόχο Ζευς-1 χθες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ENI-TOTAL: Σημαντική ανακάλυψη – Εντόπισε κοίτασμα 2,5 tcf στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ

Τα δεδομένα από τις πρώτες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ μετά τη μεγάλη διακοπή που υπήρξε λόγω της πανδημίας, είναι κάτι περισσότερο από ευνοϊκά, αφού σε συνδυασμό από τις αυξημένες ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέες πηγές φυσικού αερίου, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φέρνουν την Κύπρο στο προσκήνιο και αυξάνουν την προθυμία των Ευρωπαίων εταίρων για όσο το δυνατό πιο σύντομη ανάπτυξη των κυπριακών κοιτασμάτων.

Πέραν από τις εντατικές εργασίες των εταιρειών εντός της ΑΟΖ, είτε αυτές αφορούν την Exxon Mobil που δραστηριοποιείται στα οικόπεδα πέντε και δέκα, είτε της Chevron στο 12, είτε στα υπόλοιπα οικόπεδα που εργάζονται από κοινού ΕΝΙ και Τοtal, συνεχίζονται οι διεργασίες και οι σχεδιασμοί, σχετικά με την καλύτερη επιλογή για να αναπτυχθούν τα κοιτάσματα και να διοχετευθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου στην αγορά.

Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται να ευνοεί το σενάριο που εδώ και καιρό είδε το φως της δημοσιότητας και μοιάζει ως το ιδανικό με βάση τα σημερινά δεδομένα, τόσο από άποψη κόστους όσο κι από άποψη χρόνου, για κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει τα κοιτάσματα από τα θαλασσοτεμάχιο δέκα και έξι προς τους σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου και ακολούθως με καράβια να μεταφέρεται το φυσικό αέριο προς τις χώρες της ΕΕ. Αυτό το σενάριο επανέλαβε χθες και η ίδια η υπουργός Ενέργειας η οποία δήλωσε πως η νέα ανακάλυψη δημιουργεί κατάλληλες προϋποθέσεις για εκμετάλλευση, ενώ υπέδειξε πως είναι βοηθητική και στην προσπάθεια εκμετάλλευσης και των άλλων κοιτασμάτων.

Σημείωσε, δε, πως το σενάριο μεταφοράς φυσικού αερίου στην Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι το επικρατέστερο, χωρίς να αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτόν τον σχεδιασμό, με την επιφύλαξη, όπως είπε, για τα αποτελέσματα από τη νέα γεώτρηση της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total. Κι αυτό διότι σε περίπτωση που εντοπιστούν αξιοσημείωτες και πέραν του αναμενόμενου ποσότητες, τότε θα γίνουν δεύτερες σκέψεις και ενδεχομένως να προκρίνεται το σενάριο δημιουργίας τερματικού στην Κύπρο.

Το γεγονός πάντως ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις, στο οικόπεδο δέκα και το οικόπεδο έξι, αλλά και όποιες επικείμενες ανακαλύψεις ενδεχομένως να προκύψουν το επόμενο διάστημα, είτε στο οικόπεδο πέντε είτε το έξι, γειτνιάζουν, ευνοεί τη συνεκμετάλλευση και τις συνέργειες μεταξύ των εταιρειών, γεγονός που υπέδειξε και η ίδια η υπουργός στις δηλώσεις της. Αυτό σε μεγάλο βαθμό διευκολύνει εταιρείες και Κυβέρνηση, ώστε να χαμηλώσουν τα κόστη μεταφοράς, αποθήκευσης και γενικότερα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που θα εντοπιστούν και αυτομάτως δημιουργεί μεγαλύτερα κέρδη και λιγότερα έξοδα. Κάτι που συνεπάγεται πως αυτόματα θα προκαλέσει το πιο θερμό ενδιαφέρον και των ενεργειακών κολοσσών για να σπρώξουν ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις.

Μια καλύτερη και ποιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πραγματικό μέγεθος των κοιτασμάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, θα υπάρχει όταν ολοκληρωθούν και οι γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά τις εργασίες της ExxonMobil, αυτή την περίοδο συνεχίζονται οι σεισμικές έρευνες στο τεμάχιο δέκα και στο τεμάχιο πέντε, έτσι ώστε να εντοπιστούν οι ακριβείς ποσότητες Φυσικού Αερίου. Υπενθυμίζεται ότι το τεμάχιο πέντε αδειοδοτήθηκε πρόσφατα, το 2021, στον αμερικανικό κολοσσό και υπάρχουν καταγεγραμμένα τα στοιχεία που προκαλούν αισιοδοξία για μεγάλες προοπτικές.

Σε ότι αφορά το οικόπεδο 12 το οποίο διαχειρίζεται πλέον η επίσης αμερικανική εταιρεία Chevron, πρόσφατα στελέχη της επισκέφθηκαν την Κύπρο και συμφώνησαν όπως παρουσιάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον τελική πρόταση με τους σχεδιασμούς τους για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Η οριστικοποίηση των σχεδιασμών αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2023.

Εξάλλου στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση της εταιρείας Energean για μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα που είναι αδειοδοτημένη η εταιρεία στην ΑΟΖ της γειτονικής χώρας στο Βασιλικό σε πλωτή πλατφόρμα κι από εκεί να μεταφέρεται με πλοία προς την Ε.Ε. Μια πρόταση που προσεγγίζεται θετικά από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς και κράτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!