Τη στροφή της πολιτικής αξιοποίησης κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και κοιτασμάτων φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επανέλαβε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, τονίζοντας πως η τελική στρατηγική θα καθοριστεί έπειτα από την διεξαγωγή ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου στο τέλος του μήνα στο οποίο θα συμμετέχουν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την αλυσίδα του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.
Μιλώντας στο πλαισίο συνεδρίου ο κ. Παπαναστασίου ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης του παραθύρου που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση που θεωρεί το φυσικό αέριο ας καύσιμο γέφυρα προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.
«Είναι πεποίθησή μας, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, ότι για να έχουμε ουσιαστική μείωση στο κόστος της ενέργειας που παράγουμε και καταναλώνουμε στην Κύπρο, οφείλουμε να στρέψουμε πλέον την προσοχή μας στην εξασφάλιση ποσοτήτων φυσικού αερίου, του καύσιμου γέφυρα για την πράσινη μετάβαση, κυρίως από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Ενέργειας.
Σημείωσε πως από το 2009, έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο περίπου 78 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, με 21 από αυτά να υπολογίζεται ότι είναι σήμερα διαθέσιμα για εξαγωγές.
«Η Κύπρος είχε την πρώτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της τον Δεκέμβριο του 2011. Έκτοτε, στην κυπριακή ΑΟΖ ανακαλύφθηκαν ποσότητες που κυμαίνονται συνολικά από 12 με 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, το 2023 να συζητούμε ακόμα για επιλογές εκμετάλλευσης, αγνοώντας μάλιστα το προφανές: ότι μέρος των κοιτασμάτων μας θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής», τόνισε.
Όπως είπε, για την τελική διαμόρφωση της νέας μας στρατηγικής, έχουμε προσκαλέσει στην Κύπρο, στο τέλος του τρέχοντος μήνα, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την αλυσίδα του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.
«Σκοπός μας η διεξαγωγή ενός πολύ εξιδεικευμένου εργαστηρίου όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι – τεχνοκράτες, σύμβουλοι του Κράτους, εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες στον τομέα – θα συζητήσουμε τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, με σκοπό να εξευρεθούν συγκεκριμένες, βιώσιμες λύσεις», είπε.
Στις επιλογές της Λευκωσίας, όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, πέραν της λύσης της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα φθάνει στο Βασιλικό για επαναεριοποίηση στο υπό κατασκευή τερματικό, επιθυμούμε να είναι και η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο σε αέρια μορφή, μέσω αγωγού.
«Εφόσον οι εταιρείες και οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τις συνέργειες σε υφιστάμενες και σχεδιαζόμενες υποδομές, που προσφέρονται στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω εγγύτητας των ανακαλύψεων αερίου, αυτή θα είναι και η πιο συμφέρουσα λύση για τη χώρα μας, με την οποία θα εξασφαλίζουμε φυσικό αέριο στις χαμηλότερες τιμές», πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι το αέριο αυτό θα μπορεί να διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, αρχικά για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ ποσότητες μπορούν, παράλληλα, να υγροποιούνται σε σταθμό υγροποίησης (FLNG ή Modular τεχνολογίας) που θα κατασκευαστεί στο Βασιλικό, με στόχο τις εξαγωγές με πλοία στις αγορές. «Η θέση της Κύπρου στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και πολύ κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, προσφέρεται ιδανικά για τον σκοπό αυτό», συμπλήρωσε.
Σύντομα χορηγίες για αποθήκευση ενέργειας
Σε συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε την σημασία της ύπαξης αποθηκευτικού χώρου στο δίκτυο ηλεκτροδότησης (μπαταρίες), προκειμένου να μην πηγαίνει χαμένη η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμε πηγές ενέργειας και δη τα φωτοβολταϊκά.
«Η προσπάθεια μας στο δίκτυο είναι να καταδείξουμε το εμφανές που είναι αποθηκευτικοί χώροι. Γιατί θέλουμε η πράσινη ενέργεια να μην απορρίπτεται, θα μπουν μπαταρίες σε διάφορα σημεία του δικτύου» είπε, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθούν «πολύ δυνατές» επιχορηγήσεις για μπαταρίες. «Χωρίς μπαταρίες θα γίνεται απόρριψη της ενέργειας αφού δεν μπορεί να την απορροφήσει το δίκτυο», συμπλήρωσε.
Κίνδυνος για διακοπές blackouts
Εξάλλου, προειδοποίησε πως αν η Κύπρος δεν κάνει κάτι τόσο σε ό,τι αφορά την αποθήκευση ενέργειας αλλά και την προώθηση του ηλεκτρονικής διασύνδεσης, Euro Asia Interconnector, «θα έχουμε απώλειες 300 megawatt, θα έχουμε blackouts: Θα κινδυνεύουμε να πάμε σε blackouts».
Από τη μια τσέπη στην άλλη
Πάντως, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι οι ρύποι που παράγονται στην Κύπρο εκτιμώνται στα 3 εκατομμύρια τον τόνο, ρύποι που συνάγονται κόστος για τον καταναλωτή.
«Αυτούς τους ρύπους τους πληρώνουμε όλοι. Πάνε στην άλλη τσέπη του κράτους, αλλά πρέπει να επενδύονται σε πράσινη ενέργεια. Αυτό το εισόδημα κατά 50%, λέει η ευρωπαϊκή οδηγία, πρέπει να πηγαίνει σε πράσινα έργα και σε πράσινες επιδοτήσεις. Κάνει ένα κύκλο αλλά δεν πρέπει να παράγουμε ρύπους, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τους ρύπους σαν μέτρο παραγωγής χρήματος», υπογράμμισε.
Εξάλλου, η Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, τόνισε με τη σειρά της την ανάγκη της μείωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος λέγοντας πως αν δεν μειωθεί η τιμή της ΑΗΚ δεν θα μειωθεί και το ρεύμα που προσφέρουν οι ιδιώτες.
Σημείωσε πως η Αρχή κάνει πολλά για την προετοιμασία ενόψει της ανταγωνιστικής αγοράς. «Για αυτό το λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε για την έλευση του ΦΑ, έχουμε τη νέα μονάδα στο Βασιλικό που θα είναι έτοιμη στα μέσα του ερχόμενου χρόνου, η οποία θα εξασφαλίσει και την επάρκεια παραγωγής, θα χρησιμοποιεί ΦΑ αλλά θα έχει πολλαπλά οφέλη».
Είπε ακόμη ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο εξετάζεται ο τρόπος αξιοποίησης του χώρου του σταθμού της Δεκέλειας, περιλαμβανομένων και των τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
O Γιώργος Χρυσοχός, Εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου Cyfield εξήρε τη βαθιά γνώση του Υπουργού Εμπορίου κα πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει επενδύσεις ύψους €0,5 δις στον τομέα της ενέργειας, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια προγραμματίζονται εκατομμυρίων. «Άρα υπάρχει αρκετό επενδυτικό ενδιαφέρον για την ενέργεια. Υπάρχει όρεξη, υπάρχει τεχνογνωσία άρα η πολιτεία να βοηθήσει ένα ασφαλές επενδυτικό και θεσμικό περιβάλλον», είπε.