Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγείται την ερχόμενη Πέμπτη η Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, όπως αποφάσισε σήμερα ομόφωνα σε κλειστή συνεδρία -για το συγκεκριμένο θέμα- η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να στείλει στην ερχόμενη Ολομέλεια την Πέμπτη την Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για το πλαφόν στα καύσιμα, υπενθυμίζοντας ότι η Πρόταση έχει σκοπό την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, το να κλείσει κενά και να αφαιρέσει στρεβλώσεις.
Είπε πως στην Πρόταση Νόμου αφαιρούνται οι λέξεις «εύλογα» και «υπερβολικά» από την απόφαση του ή της Υπουργού για το πότε θα εκδώσει σχετικό διάταγμα, ενώ προστίθεται η προστασία του καταναλωτή και οι διεθνείς συνθήκες.
«Αυτό που ελπίζουμε τώρα είναι πως όλα τα κόμματα θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και κανένα δεν θα προχωρήσει να ζητήσει αναβολή γιατί κάτι τέτοιο θα στείλει την Πρόταση Νόμου για συζήτηση στα μέσα ή τέλη Σεπτεμβρίου», είπε.
Ο κ. Κώστα είπε πως αυτό που συμβαίνει με τα καύσιμα είναι αισχροκέρδεια καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ενώ έχουμε μια αισθητή μείωση του πετρελαίου διεθνώς, βρισκόμενο στα 100 περίπου δολάρια το βαρέλι, στην Κύπρο δεν υπάρχουν μειώσεις αλλά αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.
«Θέλουμε να δώσουμε ακόμα ένα όπλο στα χέρια του εκάστοτε Υπουργού Ενέργειας με απώτερο σκοπό και στόχο να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, να προστατεύσουμε τους πολίτες.
Καταχρηστικές Ρήτρες
—–
Στην Επιτροπή συζητήθηκε επίσης η συμμόρφωση των αρμόδιων αρχών του κράτους σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις, θέμα που ενέγραψε ο Βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης.
Όπως είπε ο κ. Παπαδούρης, αν εφαρμοζόταν το δίκαιο της ΕΕ θα σήμαινε ότι οι δικαστές αυτεπάγγελτα θα μπορούσαν να εξετάζουν θέματα καταχρηστικών ρητρών σε οποιαδήποτε υπόθεση, κάτι που δεν γίνεται στην Κύπρο.
Είπε πως ρώτησαν Εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ένωσης κατά πόσον έχουν εναρμονιστεί και έχουν λάβει απαντήσεις από 18 κοινοβούλια, με τα πλείστα να απαντούν πως έχουν υιοθετήσει πλήρως την οδηγία δίνοντας προστασία στους δανειολήπτες.
Όπως είπε, σήμερα θα τους δοθεί η νομική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις, για το νομοσχέδιο περί προστασίας του καταναλωτή και σημείωσε ότι «αυτή είναι η 9η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ και είναι άξιο απορίας πώς η Γενική Εισαγγελία δεν έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία». «Ως μέλος της ΕΕ οι οδηγίες είναι εκεί για να προστατεύσουν τον κόσμο και δεν είναι προαιρετικές αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τις ακολουθούμε», είπε και πρόσθεσε πως η συζήτηση θα συνεχιστεί αρχές Σεπτεμβρίου με στόχο να ενσωματώσουν όλες τις πρόνοιες της οδηγίας αυτής.
Από την πλευρά του ο Κώστας Κώστα του ΑΚΕΛ είπε πως είναι με ικανοποίηση που άκουσαν σήμερα από την εκπρόσωπο της υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, ότι οι υποθέσεις που αφορούσαν αποφάσεις της υπηρεσίες για καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις με τράπεζες έχουν προχωρήσει στο Δικαστήριο και ήδη έχουμε μια απόφαση. «Αναμένουμε μια σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Σεπτέμβρη θα το ξανασυζητήσουμε», είπε.
Ο κ. Κώστα είπε πως στόχος είναι να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο των καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις οποιασδήποτε μορφής για να προστατευθούν οι πολίτες.
«Κάναμε μεγάλο αγώνα εδώ και χρόνια, από το 2017 που μάθαμε τυχαία στην Επιτροπή ότι υπάρχουν 59 αποφάσεις της υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις και σε συμβάσεις με developers, για να φτάσουν αυτές οι υποθέσεις στο Δικαστήριο», είπε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε στη συνέχεια πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή της Νομοθεσίας έτσι ώστε αυτεπάγγελτα να μπορούν τα Δικαστήρια να παρεμβαίνουν και να εξετάζουν περιπτώσεις καταχρηστικών ρητρών, κάτι που εφαρμόζεται στην ΕΕ.