7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:01

Ρωσία: Μείωση 25,1% στις εξαγωγές φυσικού αερίου το 2022, αύξηση 7,6% στις εξαγωγές πετρελαίου

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατέρρευσαν κατά 25,1% το 2022, λόγω των διεθνών κυρώσεων, ενώ αυτές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 7,6% την ίδια περίοδο, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρώσος υπεύθυνος για την ενέργεια, Αλεξάντρ Νόβακ.

Η κατάρρευση των εξαγωγών φυσικού αερίου οφείλεται «στην άρνηση των ευρωπαϊκών χωρών να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και στη δολιοφθορά των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2», ανέφερε ο Νόβακ σε άρθρο. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται μετά από σχεδόν έναν χρόνο σύγκρουσης στην Ουκρανία και μια βροχή διεθνών κυρώσεων που στόχευσαν τον ρωσικό ενεργειακό τομέα για να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής της επίθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάποτε ο μεγαλύτερος πελάτης ρωσικού φυσικού αερίου, μείωσε δραστικά τις εισαγωγές της κατά το έτος 2022. Συνολικά, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου «έχουν μειωθεί κατά 25,1% στα 184,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα» για συνολική παραγωγή «673,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων», διευκρίνισε ο κ. Νόβακ.

Ο Ρώσος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ωστόσο, ήταν στην ευχάριστη θέση να «βλέπει τις δυνατότητες ανάπτυξης των προμηθειών φυσικού αερίου από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», με την Κίνα να προηγείται, και στην οποία παραδίδεται αέριο σε ιστορικό υψηλό των 15,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων» το 2022.

Αν και οι Ευρωπαίοι έχουν ουσιαστικά σταματήσει να εισάγουν ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, συνεχίζουν να αγοράζουν μικρότερες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), από πολυάριθμα ρωσικά αποθέματα και μεταφέρονται δια θαλάσσης με πλοία μεταφοράς LNG. Οι εξαγωγές της παγκοσμίως «αυξήθηκαν κατά 7,9% πέρυσι».

Από την πλευρά του μαύρου χρυσού, η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές πετρελαίου της κατά 7,6% το 2022, σε 242 εκατομμύρια τόνους, παρά το ευρωπαϊκό εμπάργκο και το ανώτατο όριο των τιμών εξαγωγής που επιβλήθηκε από τις αρχές Δεκεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την G7 και την Αυστραλία.

Ιδιαίτερα οι χώρες που καταναλώνουν ενέργεια, η Ινδία και η Κίνα αύξησαν σημαντικά τη ζήτησή τους για ρωσικό αργό πετρέλαιο πέρυσι – επωφελούμενοι από σημαντικές εκπτώσεις και την στροφή της ρωσικής στρατηγικής προς την Ασία – όπως και η Τουρκία.

Πηγή: Le Figaro

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!