16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:46

ΠτΔ: Στόχος μας είναι η ενεργειακή συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

Στόχος μας είναι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή διπλωματία, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία «The Cyprus Gateway» είναι μέρος αυτών των προσπαθειών.

Προσφωνώντας το εργαστήρι υψηλού επιπέδου με τίτλο «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction» που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος είπε ότι το εργαστήριο που διοργανώνεται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και την Κυπριακή Εταιρεία  Υδρογονανθράκων, αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να επικεντρωθεί εκ νέου στις ενεργειακές ανάγκες  και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, ως θέμα “ύψιστης προτεραιότητας”.

Σημείωσε ότι η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις στις παγκόσμιες οικονομίες, ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει επειγόντως εναλλακτικές πηγές ενέργειας και οδούς εφοδιασμού. Ως αποτέλεσμα, είπε, τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αλλαγής στην παγκόσμια γεωπολιτική και ενεργειακή αγορά, η οποία αναπόφευκτα επηρέασε και την Κύπρο.

«Η νέα κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πρώτη ημέρα, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και κατά συνέπεια τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας μας», τόνισε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, πρόσθεσε, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το θέμα της ενεργειακής απομόνωσης και της εξάρτησης της Κύπρου από εισαγωγές καυσίμων, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού, σημειώνοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί με διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες και με την προώθηση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία είναι απαραίτητα για την πλήρη αξιοποίηση της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η κυβέρνηση, είπε, έχει ορίσει ως βασικούς πυλώνες της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, την άρση των επιπτώσεων στην Κύπρο από γεωπολιτικά γεγονότα που έχουν αντίκτυπο στο ενεργειακό κόστος, την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας, τη βιώσιμη και αποτελεσματική λειτουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μιας εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου και την ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη και κυκλική οικονομία, με βάση την Πράσινη Συμφωνία και το πακέτο «Fit for 55» της ΕΕ, που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Είπε ότι στις προσπάθειές μας να μειώσουμε ουσιαστικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο και, κατά συνέπεια, την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, προτείνουμε, μέσω της πρωτοβουλίας «The Cyprus Gateway», να εξετάσουμε μια εναλλακτική λύση για το φυσικό αέριο της  Ανατολικής Μεσογείου.

Θέτοντας πρώτα την Κύπρο, σημείωσε, «έχουμε καταλήξει σε μια τεχνικά εφικτή λύση, η οποία θα είναι επωφελής, κατά τη γνώμη μας, για όλα τα μέρη, να φέρουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και, παράλληλα, για υγροποίηση και εξαγωγή στην Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος είπε ότι θα δοθεί έμφαση στη μεταφορά, μέσω αγωγού φυσικού αερίου που θα προέρχεται από τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο για χρήση στη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι, για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου, μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα εγκατάσταση LNG, στην περιοχή του Βασιλικού, η οποία μπορεί να είναι πλωτή ή αρθρωτής τεχνολογίας στην ακτή.

«Μέσω αυτής της εγκατάστασης, το φυσικό αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να υγροποιηθεί στην Κύπρο και να μεταφερθεί με μεταφορείς LNG στις ευρωπαϊκές αγορές, δημιουργώντας έτσι έναν διάδρομο παροχής φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο για προμήθεια στην Ευρώπη. Αυτό το έργο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την ΕΕ», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα από τις συνέργειες μεταξύ ενεργειακών, τεχνολογικών και επενδυτικών οργανισμών και τη σύμπραξη της Κυπριακής Κυβέρνησης «θα ξεκλειδώσουμε αμοιβαία και δίκαια οφέλη για όλους μας».

«Ως εκ τούτου, προτρέπουμε τις εταιρείες και τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλους που βλέπουν ευνοϊκά την περιοχή ως μια πιθανή νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, να διερευνήσουν αυτές τις συνέργειες και φυσικά με την υποστήριξή μας, να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας», πρόσθεσε.

Αυτή η εναλλακτική προσέγγιση της ενεργειακής μας στρατηγικής, συνέχισε, “θα παρουσιαστεί σήμερα από τους ειδικούς μας” και κάλεσε τους συμμετέχοντες να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας και να προτείνουν τρόπους μέσω των οποίων μπορούν να εμπλακούν στις αλυσίδες εφοδιασμού φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

«Πιστεύουμε ότι η  Κύπρος βρίσκεται σε μοναδική θέση για να συμβάλει θετικά στις ενεργειακές λύσεις που μπορεί να προσφέρει η Ανατολική Μεσόγειος», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι στην περιοχή προωθούνται μεγάλα διασυνοριακά έργα, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα της σημασίας τους για τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρώπη συνολικά.

«Στοχεύουμε να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προς την ενεργειακή διπλωματία, προωθώντας ενεργά τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Η πρωτοβουλία ‘The Cyprus Gateway’ είναι μέρος αυτών των εντατικών προσπαθειών, παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους φορείς μια εναλλακτική λύση για άντληση γνώσης και τεχνογνωσίας και τη δημιουργία εσόδων από πόρους από φυσικό αέριο μέσω της μεταφοράς και της υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο», τόνισε.

Είπε στους συμμετέχοντες ότι το Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κυπριακή Εταιρεία Υδρογονανθράκων είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί τους και τους ομολόγους τους στον κλάδο για δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών.

«Αυτό το εργαστήρι είναι μόνο η αρχή των προσπαθειών της κυβέρνησής μου να δημιουργήσει μια εύρωστη οικονομία για τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμβάλλοντας παράλληλα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!