Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να είναι αποτελεσματικό μόνο σε στενή συνεργασία με τα κράτη εκτός της ΕΕ, δήλωσε ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Μια οροφή στην τιμή «ενέχει τον κίνδυνο οι παραγωγοί να πωλήσουν το αέριό τους αλλού και οι Ευρωπαίοι να καταλήξουν με λιγότερο αέριο,» δήλωσε ο κ. Σολτς στο γερμανικό Κοινοβούλιο ενόψει και της Συνόδου Κορυφής η οποία θα συζητήσει το αμφιλεγόμενο αυτό θέμα.
«Γι’ αυτό η ΕΕ πρέπει να συντονιστεί στενά με άλλους καταναλωτές αερίου, για παράδειγμα με την Ιαπωνία και την Κορέα, ώστε να μην ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλο», είπε.
Εδώ και μήνες οι «27» συζητούν πώς θα αντιμετωπιστεί η εκτόξευση του κόστους της θέρμανσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενώ πλησιάζουν οι χειμερινοί μήνες. Κράτη, όπως η Ιταλία πιέζουν για ένα γρήγορο και φιλόδοξο πλαφόν στις τιμές, αλλά βρίσκουν απέναντι τη Γερμανία, την μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η οποία φοβάται πως ενδεχόμενο πλαφόν θα θέσει την Ένωση σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την προμήθεια αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έπληξε τη Γερμανία, η οποία προσπαθεί να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας.
Η Κυβέρνηση Σολτς έχει εν μέρει υποκαταστήσει το κενό στην προμήθεια με αυξημένες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά επηρεάζεται από τις υψηλές τιμές που χρεώνουν σύμμαχοι της, με τον Υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να επικρίνει τις ΗΠΑ ότι αποσκοπούν σε «αστρονομικές τιμές» για τις παραδόσεις LNG.
Από την πλευρά του ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Νορβηγία, οι οποίες στέκονται αλληλέγγυες με την ΕΕ και την Ουκρανία, έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν ότι η ενέργεια στην ΕΕ δεν θα καταστεί απρόσιτη οικονομικά.