Η τιμή του νικελίου συνεχίζει την Τρίτη την τρελή πορεία της, καθώς σημείωσε νέο ρεκόρ και έσπασε – για λίγη ώρα – το φράγμα των 100.000 δολαρίων ανά τόνο στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς οι επενδυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Ρωσία πολύ σύντομα να μην μπορεί να εξάγει την παραγωγή της.
Περί τις 09:00 (ώρα Κύπρου) η τιμή του νικελίου κατέγραφε άνοδο υψηλότερη του 70%, στα 82.195 δολάρια ανά τόνο. Έφθασε στο απόλυτο ιστορικό της υψηλό, στα 101.365 δολάρια ο τόνος, λίγη ώρα μετά τις 08:00. Είχε ήδη καταγράψει ρεκόρ την προηγουμένη.
Οι αγορές έχουν καταληφθεί από πυρετό μπροστά στον απρόβλεπτο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, που πυροδοτεί ανάφλεξη των τιμών των πρώτων υλών και κλυδωνισμούς. Αν και όλα τα μέταλλα καταγράφουν άνοδο τιμών από την αρχή αυτής της εβδομάδας, το νικέλιο, που χρησιμοποιείται ιδίως για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη Ρωσία να είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του, ανεβαίνει με αληθινά ιλιγγιώδη ρυθμό.
«Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος παραγωγός πρωτογενών προϊόντων νικελίου, όπως το εξευγενισμένο νικέλιο, που είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», θυμίζει ο Μπενζαμέν Λουβέ, αναλυτής της OFI AM.
«Για την ώρα, οι κυριότερες (σ.σ. ρωσικές) εταιρείες που παράγουν μέταλλα έχουν γλιτώσει από τις κυρώσεις, όμως πολλές από τις εταιρείες αυτού του τομέα τις διευθύνουν ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν», συνέχισε. Ο αντίκτυπος κυρώσεων σ` αυτές «θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός, καθώς το 37% των ρωσικών εξαγωγών έχουν προορισμό την Ολλανδία και το 16% τη Γερμανία», συμπλήρωσε.
Επηρεάζεται και η αυτοκινητοβιομηχανία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει διακοπές σε εργοστάσια συναρμολόγησης αυτοκινήτων και ώθησε τις εταιρείες να αναστείλουν τις αποστολές στη Ρωσία και προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας, αναφέρει το Automotive News Europe. Η Hyundai δεν είναι βέβαιη πότε θα ξαναρχίσει η ρωσική παραγωγή. Δεν έχει αποφασίσει πότε θα αρχίσει να λειτουργεί στο εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, επικαλούμενη τα συνεχιζόμενα προβλήματα με την παράδοση εξαρτημάτων.
Η Audi θα μειώσει τη γερμανική παραγωγή λόγω της κρίσης στην Ουκρανία. Η παραγωγή των μοντέλων Α4 και Α5 στο εργοστάσιο της Audi στο Ίνγκολστατ της Γερμανίας, αναστέλλεται από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου. Στο Neckarsulm, η παραγωγή των μοντέλων Α6 και Α7 σταμάτησε από τις 7 έως τις 18 Μαρτίου. Περαιτέρω περικοπές παραγωγής είναι πιθανό να ακολουθήσουν, ανακοίνωσε η Audi.
Η Mercedes-Benz αναμένει να μειώσει την παραγωγή σε ορισμένα ευρωπαϊκά εργοστάσιά της, καθώς οι προμήθειες ανταλλακτικών που παράγονται στην Ουκρανία είναι περιορισμένες. Η αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι θα προσαρμόσει τον προγραμματισμό των βαρδιών της σε μεμονωμένα εργοστάσια και πως έχει στόχο να αποφύγει τις πλήρεις στάσεις παραγωγής.
Οι εξαγωγές VW, Porsche, Bentley στη Ρωσία σταμάτησαν λόγω κυρώσεων. Ο Όμιλος Volkswagen προσχώρησε στην έξοδο των εταιρειών του από τη Ρωσία, αναστέλλοντας τις εξαγωγές και την τοπική παραγωγή στη χώρα ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Η κίνηση επηρεάζει τα δύο εργοστάσια της VW στη Ρωσία που παράγουν μοντέλα της μάρκας Volkswagen και της Skoda, δήλωσε η εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων και των πολυτελών αυτοκίνητων Porsche, Lamborghini και Bentley, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην ελίτ της Ρωσίας. Η VW προειδοποιεί για περισσότερες περικοπές παραγωγής καθώς η κρίση στην Ουκρανία πλήττει τους προμηθευτές της.
Η Volkswagen αναμένει να αδρανοποιήσει προσωρινά περισσότερα εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένου του κύριου εργοστασίου της στο Βόλφσμπουργκ, καθώς οι επιπτώσεις από τις ελλείψεις βασικών ανταλλακτικών από προμηθευτές στην Ουκρανία αυξάνονται. Η παραγωγή αυτοκινήτων στην Ευρώπη καταρρέει καθώς η ροή των καλωδίων σταματάει.
Η Porsche αναστέλλει την παραγωγή Macan, Panamera λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Porsche διακόπτει την παραγωγή της στο εργοστάσιό της στη Λειψία, η οποία κατασκευάζει τα Macan και Panamera καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία διακόπτει την αλυσίδα εφοδιασμού της.
Η Nissan αναστέλλει τις εξαγωγές οχημάτων στη Ρωσία και αναμένει στάσεις στη παραγωγή της. Η Nissan ανέστειλε τις εξαγωγές οχημάτων προς τη Ρωσία λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που σχετίζονται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία πούλησε 53.000 οχήματα στη Ρωσία πέρυσι, αναμένει “περαιτέρω προκλήσεις” που θα οδηγήσουν σε διακοπές της τοπικής παραγωγής.
Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, η AvtoVAZ, θα σταματήσει την λειτουργία των εργοστασίων της στο Togliatti και στο Izhevsk από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις στις προμήθειες ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.
Η Toyota αναστέλλει την παραγωγή και τις εισαγωγές οχημάτων στη Ρωσία. Η Toyota θα σταμάτησε την παραγωγή στο ρωσικό εργοστάσιό της από την Παρασκευή, ενώ οι εισαγωγές οχημάτων στη χώρα έχουν επίσης σταματήσει επ` αόριστον λόγω διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η Toyota είναι η κορυφαία ιαπωνική μάρκα της Ρωσίας, παράγει περίπου 80.000 οχήματα στο εργοστάσιό της στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο απασχολεί 2.000.
Η Honda ανέστειλε τις πωλήσεις οχημάτων στη Ρωσία, η Ford ανέστειλε τις ρωσικές επιχειρήσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Jaguar Land Rover και Aston Martin διέκοψαν τις αποστολές οχημάτων στη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία είχαν δημιουργήσει αυξανόμενα εμπορικά εμπόδια για την αυτοκινητοβιομηχανία.