Αναγκαία θεωρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Μητσοτάκης τονίζει το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο την ενέργεια και καλεί την Ευρώπη να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς, προτείνοντας να επιβληθεί οριζόντιο πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο σε ένα επίπεδο που τηρεί τις ισορροπίες.
«Σε φυσιολογικές εποχές, οι κυβερνήσεις πρέπει να αφήνουν τις αγορές να λειτουργούν. Δεν ζούμε όμως σε φυσιολογικές εποχές», αναφέρει προσθέτοντας ότι καθώς αυξάνονται οι τιμές σε πρωτοφανή επίπεδα, η αγορά έχει πάψει να λειτουργεί. Οι υψηλές τιμές συνέβαλαν με την σειρά τους στην προσέλκυση προσφοράς στην Ευρώπη, ωστόσο με υπερβολικό κόστος. «Εξασφαλίσαμε την προσφορά παραμελώντας το κόστος», σημειώνει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ανισορροπία την οποία οι τιμές – από μόνες τους – δεν μπορούν να διορθώσουν».
Όπως εξηγεί, η ικανότητα της Ευρώπης να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο είναι συνάρτηση τόσο φυσικών δυνατοτήτων όσο και της οικονομίας: ανεξάρτητα από το πόσο υψηλές είναι οι τιμές, η Ευρώπη στο σύνολό της δεν μπορεί, βραχυπρόθεσμα, να αντικαταστήσει πλήρως τους όγκους τους οποίους έχασε από τη Ρωσία. «Όταν η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τιμές, το να αφήνουμε τις τελευταίες να αυξάνονται δίχως τέλος αποτελεί πράξη αμέλειας και όχι σύνεσης», δηλώνει σημειώνοντας παράλληλα ότι παρόλο που αργά ή γρήγορα, οι αγορές θα ισορροπήσουν, αν δεν περιοριστούν οι τιμές, «το κόστος αυτής της εξισορρόπησης θα μετριέται σε ζωές οι οποίες θα έχουν καταστραφεί και σε θέσεις εργασίας που θα έχουν χαθεί».
Αναφερόμενος στη λύση που προτείνει, ο πρωθυπουργός αφού υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, εξηγεί ότι ο κύριος παρανομαστής είναι η επιθυμία να επιβληθεί πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο και όχι μόνο στις μικρές ποσότητες που εξακολουθούν να έρχονται από τη Ρωσία. Έπειτα η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρεί μια πράξη ισορροπίας, να είναι δηλαδή αρκετά υψηλό για να λειτουργήσει ως «διακόπτης κυκλώματος», αλλά παράλληλα να επιτρέπει τη συνέχιση της δραστηριότητας της αγοράς σε λογικά επίπεδα.
«Ένα πλαφόν θα πρέπει να αποτελεί ένα ανώτατο όριο για το πόσο υψηλά μπορούν να ανέλθουν οι τιμές, όχι ένα τεχνητά χαμηλό όριο το οποίο θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές», λέει χαρακτηριστικά αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η λύση του πλαφόν δεν είναι «αθώα» και εγκυμονεί κινδύνους. Ωστόσο, «δεν έχουμε την πολυτέλεια απλώς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς της αγοράς εναντίον μας…Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου αποτελεί αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία», καταλήγει.
naftemporiki.gr