Ο ΙΕΑ προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 170.000 βαρέλια ημερησίως.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου «δέχεται πιέσεις από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της δραματικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε πολλές προηγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες τους τελευταίους 12 μήνες», αναφέρουν οι αναλυτές του ΙΕΑ.

Στην έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, γεγονός που σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα χρειάζεται κατά μέσο όρο, καθημερινά, 102,1 εκατομμύρια βαρέλια».

Μόνο η Κίνα θα καλύψει το «70% της συνολικής αύξησης», αλλά η ζήτηση από τις χώρες του ΟΟΣΑ θα παραμείνει «αναιμική».

Οσο για το 2024; Η ζήτηση σε πετρέλαιο αναμένεται να επιβραδυνθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κατανάλωση στις ανεπτυγμένες χώρες και στην Ευρώπη θα παραμείνει αναιμική.

Ψηλά οι τιμές

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την τιμή του πετρελαίου; Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η αγορά θα παραμείνει τεταμένη. Ηδη, η τιμή του Brent ανέβηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι ,για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου.

Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αντιδρούν με ολοένα και περισσότερες περικοπές στην παραγωγή. Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα- στα 7,3 εκατομμύρια βαρέλια – που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021.

Ο Γεργκ Κράμερ επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, εκτιμά μάλιστα ότι τα αποθέματα αναμένεται να συνεχίσουν να συρρικνώνονται τα επόμενα δύο ή τρία τρίμηνα. «Αυτό είναι ένα επιχείρημα ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να αυξηθούν λίγο περισσότερο», σύμφωνα με τον Γερμανο οικονομολόγο.

Το ρωσικό πετρέλαιο καλά κρατεί

Η αύξηση των τιμών αποτελεί κίνδυνο ενόψει της αποδυνάμωσης της οικονομίας σε πολλές χώρες. «Ορισμένες χώρες του ΟΠΕΚ μειώνουν σκόπιμα την παραγωγή επειδή χρειάζονται υψηλότερη τιμή πετρελαίου. Η Σαουδική Αραβία ειδικά χρειάζεται τα χρήματα – έστω και μόνο για να κρατήσει τον πληθυσμό της ευχαριστημένο», λέει ο Κράμερ.

Ο Στέφαν Ρίσε από την εταιρεία κεφαλαίων Acatis σημειώνει ότι η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Το ρωσικό πετρέλαιο ρέει, αλλά το ρούβλι δεν ενισχύεται όμως, όπως παλιότερα. «Η Ρωσία βρήκε άλλους αγοραστές, αλλά όχι στις τιμές που θα έπαιρναν αν πουλούσαν στην παγκόσμια αγορά», λέει ο διαχειριστής της Acatis. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε όσους μπορούν να προμηθευτούν ρωσικό πετρέλαιο φθηνότερα, όπως η Ινδία ή η Κίνα, να το μεταπωλήσουν στις τιμές της αγοράς. «Μπορούμε να υποθέσουμε  ότι το ρωσικό πετρέλαιο – εάν έχει διυλιστεί – εξακολουθεί να γεμίζει τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων μας». Με απλά λόγια; Το εμπάργκο πετρελαίου της Δύσης κατά της Ρωσίας είναι «δύσκολο να εφαρμοστεί».

Μιχάλης Ψύλος  [email protected]