23.4 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 4:01

Λαγκάρντ: Σημαντικές συνέπειες από ένα ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως η τράπεζα διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική, βάσει των δεδομένων, «τα οποία θα επαναξιολογηθούν». H Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Ένα γρήγορο και απότομο μποϊκοτάζ στη ρωσική ενέργεια θα είχε μεγάλο αντίκτυπο. Ένας τέτοιος κίνδυνος ενισχύει μόνο τη βούληση των Ευρωπαίων να κινηθούν προς την πράσινη ενέργεια και να μειώσουν την εξάρτηση από τη Ρωσία», προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ, κάνοντας λόγο για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και σοβαρά προβλήματα στον ανεφοδιασμό και σε διατροφικά ζητήματα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ξέρουμε πως κάποιες χώρες είναι πιο ευέλικτες από τις άλλες [στο ζήτημα του εμπάργκο]», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας ωστόσο πως κάτι τέτοιο θα βύθιζε άλλες οικονομίες σε ύφεση, αλλά ταυτόχρονα θα επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση της ευρωζώνης.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι σε επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος για τον τερματισμό των αγορών μέσα στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως στόχος της ΕΚΤ είναι «η εξασφάλιση σταθερότητας». Επανέλαβε πως οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις συγκυρίες, ενώ παραδέχθηκε πως οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τροφίμων θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό άνω του στόχου 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η ανάπτυξη το α’ τρίμηνο ήταν αδύναμη λόγω της πανδημίας», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη.«Oι αυξήσεις των τιμών έχουν διευρυνθεί και είναι αβέβαιο πόσο επίμονος θα είναι ο υψηλότερος δομικός πληθωρισμός.

Τα σημάδια για περαιτέρω αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή χρήζουν προσοχής, καθώς οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί, όπως και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη».

Επιμένοντας στον αντίκτυπο του πολέμου, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για αυξημένο ρίσκο για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, επισημαίνοντας παράλληλα πως η ανάπτυξη και η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και του πληθωρισμού θα εξαρτηθούν από «την εξέλιξη του πολέμου, το αποτέλεσμα των κυρώσεων», ενώ δεν απέκλεισε «πιθανά νέα μέτρα» κατά της Ρωσίας.

Κατά την κ. Λαγκάρντ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τον κίνδυνο ο πληθωρισμός-ρεκόρ της Ευρωζώνης, να αυξηθεί περαιτέρω».

«Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα των μισθών», τόνισε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως είναι ενδεικτικοί για τις εκτιμήσεις και την πορεία του πληθωρισμού. «Όσο πιο ψηλά είναι ο πληθωρισμός, τότε όλο και περισσότερο θα πληθαίνουν οι συζητήσεις και οι αποφάσεις για αυξήσεις των μισθών».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε πως σε κάποιες χώρες βρίσκεται συμβιβαστική λύση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ωστόσο «σε άλλες αυτό δεν επιτυγχάνεται κυρίως λόγω υψηλών απαιτήσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική

Το πρόγραμμα της Cyprus League by Stoiximan από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική ανακοίνωσε σήμερα η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει...

Συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο -3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (φωτό)

Συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού,...

Ο Σερ Στέλιος απένειμε για δεύτερη χρονιά βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας

Για δεύτερη χρονιά, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης της easy family of brands και ιδρυτής και πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation βράβευσε τη...

Ακυρώνει πρόστιμο της Κομισιόν κατά της Google για την υπηρεσία AdSense το ΓΔΕΕ

Στην ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ στην Google για τον τρόπο λειτουργίας της διαφημιστικής πλατφόρμας AdSense, επικυρώνοντας...

Μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες χάθηκε, ενώ πετούσε από Ιταλία προς Γαλλία

Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τρεις Γάλλοι χάθηκε από το πρωί της Τρίτης στη βορειοκεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ορεινών διασώσεων της...

Πτώση σημείωσε το ΧΑΚ

Σε πτωτική πορεία επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μετά τα κέρδη της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 182,71 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!