14.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:20

Κρεμλίνο: Δεν θα ισχύσει άμεσα η απαίτηση των πληρωμών σε ρούβλι

Μερική αναδίπλωση από τη Μόσχα στο θέμα της πληρωμής του φυσικού αερίου σε ρωσικό νόμισμα. Υπό την απειλή ισχυρών κραδασμών στις αγορές και ενώ είχε σημάνει συναγερμός στη Γερμανία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε., αποσύρθηκε το τελεσίγραφο της 31ης Μαρτίου. Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Ωστόσο, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως ελπίζει ότι οι ευρωπαϊκές θα βρουν μια δημιουργική λύση στο πρόβλημα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας. Πολλοί περίμεναν έτσι ότι αύριο θα δούμε ένα ανεξέλεγκτο ράλι στις τιμές του καυσίμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό ευρωπαϊκό συμβόλαιο φυσικού αερίου έχει δει την τιμή του να ενισχύεται περισσότερο από 600% τον τελευταίο χρόνο. Ο θερμικός άνθρακας έχει κάνει άλμα 350% και το πετρέλαιο μπρεντ 190%. Από τις αρχές του έτους έχουμε άνοδο 158% για το φυσικό αέριο, 152% για το πετρέλαιο και 193% για τον άνθρακα.

Η απειλή πάντως να μειωθούν απότομα οι ροές ρωσικού αερίου ή ακόμη και να κλείσουν αιφνιδίως οι στρόφιγγες δεν έχει εξαλειφθεί. Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ακόμη το σενάριο ενός εμπάργκο μερικών εβδομάδων ή ακόμη και λίγων μηνών. Αυτό θα ήταν μεν διαχειρίσιμο, αλλά θα είχε υψηλότατο κόστος, αναγκάζοντας επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας όπως αυτές στους κλάδους χημικών και μετάλλων να περιορίσουν ή και να παγώσουν την παραγωγή τους, όπως προειδοποιεί η Scope Ratings.

«Όσο πιο γρήγορα κινηθεί να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου η Ε.Ε. τόσο λιγότερος θα είναι ο πόνος της» σημειώνει η Scope Ratings. Ένα πρώτο βήμα έγινε με τη συμφωνία, που θα φέρει επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού LNG στην Ευρώπη φέτος. Αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι αρκετό. 

Περισσότερο LNG θα μπορούσε ίσως να διασφαλίσει η Ευρώπη και από το Κατάρ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητά της να μειώσει ουσιαστικά τη ζήτηση φυσικού αερίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ταχύτερη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά ενδεχόμενως να υποχρεώσει κάποιες χώρες να επιβραδύνουν και τους στόχους τους να εγκαταλείψουν την πυρηνική ενέργεια και τον λιγνίτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!